Στον ραδιοφωνικό σταθμό Μετέωρα 90,3 φιλοξενήθηκε ο παθολόγος Σόλων Κωτούλας, σε μια εκτενή συζήτηση που κινήθηκε γύρω από θέματα δημόσιας υγείας, πρόληψης, περιβάλλοντος, καθημερινότητας, αλλά και τοπικής αυτοδιοίκησης.
Από την αρχή της συζήτησης ο κ. Κωτούλας υπογράμμισε τη σημασία της μετριοπάθειας, της συνεργασίας και του αλληλοσεβασμού, σημειώνοντας ότι μόνο μέσα από τη συνεννόηση μπορεί να λειτουργήσει σωστά μια κοινωνία.
Οι σύγχρονες απειλές για την υγεία
Ο παθολόγος εξέφρασε την ανησυχία του για τα αυξανόμενα περιστατικά σοβαρών ασθενειών και αιφνίδιων θανάτων σε νεότερες ηλικίες, επισημαίνοντας ότι η επιβάρυνση της υγείας οφείλεται σε πολλούς παράγοντες.
Μεταξύ αυτών ανέφερε:
- τη ρύπανση της ατμόσφαιρας από σκόνη, καπνούς και άλλους ρύπους,
- την έντονη κυκλοφορία των οχημάτων και τα καυσαέρια,
- τη χρήση χημικών στις καλλιέργειες,
- την επιβάρυνση του υδροφόρου ορίζοντα,
- αλλά και τη γενικότερη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής.
Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, χρειάζεται να επιστρέψουμε σε έναν πιο φυσικό τρόπο ζωής, με περισσότερη επαφή με τη φύση, καθαρή τροφή και καλύτερο περιβάλλον.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην ανάγκη προστασίας των δασών, τονίζοντας πως κάθε καταστροφή πρέπει να συνοδεύεται από ουσιαστική αναδάσωση.
Πρόληψη και ευθύνη των γονέων
Ο κ. Κωτούλας στάθηκε ιδιαίτερα στην πρόληψη, επισημαίνοντας ότι οι νέοι πρέπει να προστατεύονται από:
- την κατανάλωση αλκοόλ σε μικρή ηλικία,
- το κάπνισμα,
- τη χρήση ναρκωτικών,
- αλλά και τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν σε χώρους διασκέδασης.
Τόνισε ότι καθοριστικό ρόλο έχουν τόσο η οικογένεια όσο και η κοινωνία συνολικά, σημειώνοντας πως παλαιότερα υπήρχε μεγαλύτερη συλλογική ευθύνη απέναντι στα παιδιά.
Προσοχή στον ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες
Με αφορμή το καλοκαίρι, ο παθολόγος συνέστησε περιορισμένη έκθεση στον ήλιο, ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες.
Όπως εξήγησε, ακόμη και όταν χρησιμοποιούνται αντηλιακά προϊόντα, δεν πρέπει να παραμένει κάποιος για πολλές ώρες στον ήλιο, καθώς η υπερβολική έκθεση μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα αλλά και σοβαρότερα προβλήματα, όπως καρκίνο του δέρματος.
Γαστρεντερίτιδες και ασφάλεια τροφίμων
Ο κ. Κωτούλας ανέφερε ότι αυτή την περίοδο παρατηρούνται αρκετές ιώσεις του γαστρεντερικού συστήματος με συμπτώματα όπως διάρροιες, εμετοί και κοιλιακά άλγη.
Εξήγησε ότι οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές, μεταξύ αυτών και το νερό, χωρίς όμως να σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει πρόβλημα στην ποιότητά του.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ασφαλή διαχείριση των τροφίμων, επισημαίνοντας ότι απαιτείται:
- σωστή ψύξη,
- τήρηση των κανόνων υγιεινής,
- καλός καθαρισμός των σκευών,
- ιδιαίτερη προσοχή στο κοτόπουλο και στα αυγά λόγω του κινδύνου σαλμονέλας.
Μάλιστα, μοιράστηκε προσωπική εμπειρία από την περίοδο που εργαζόταν σε νοσοκομείο της Αθήνας, όταν εκτεταμένη τροφική δηλητηρίαση από μολυσμένα αυγά επηρέασε σχεδόν ολόκληρο το προσωπικό και τους ασθενείς.
Το εμφιαλωμένο νερό
Αναφερόμενος στα εμφιαλωμένα νερά, επισήμανε ότι ιδιαίτερη σημασία έχει ο τρόπος αποθήκευσής τους.
Όπως είπε, τα μπουκάλια δεν πρέπει να παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτεθειμένα στον ήλιο ή σε υψηλές θερμοκρασίες, καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την ποιότητά τους.
Οι ιώσεις δεν έχουν εξαφανιστεί
Ο παθολόγος σημείωσε ότι, παρά το τέλος της πανδημίας, αρκετές ιώσεις εξακολουθούν να κυκλοφορούν.
Συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή σε κλειστούς χώρους με συνωστισμό, σε εκδρομές και σε μέσα μεταφοράς όπου ο αέρας ανακυκλώνεται χωρίς επαρκή ανανέωση.
Πολιτική και αυτοδιοίκηση
Στο πολιτικό σκέλος της συζήτησης, ο Σόλων Κωτούλας ανέφερε ότι κάθε αιρετός πρέπει να κρίνεται συνολικά μετά την ολοκλήρωση της θητείας του και όχι αποσπασματικά.
Όπως είπε, σημασία δεν έχουν μόνο τα λάθη ή μόνο οι επιτυχίες, αλλά το συνολικό έργο και κυρίως η ικανότητα να διορθώνονται οι αστοχίες.
Οι προτάσεις του για την Καλαμπάκα
Ερωτηθείς τι θα άλλαζε εάν είχε τη δυνατότητα να σχεδιάσει το μέλλον της πόλης, παρουσίασε μια σειρά από προτάσεις:
- αντιμετώπιση της ηχορύπανσης,
- πλήρη πεζοδρόμηση του κεντρικού δρόμου,
- δημιουργία περισσότερων χώρων περιπάτου,
- νέους χώρους αναψυχής και μεγάλες δενδροφυτεύσεις,
- κατασκευή ενός μεγάλου πάρκου πρασίνου,
- βελτίωση του οδικού δικτύου και αποκατάσταση των φθορών στους δρόμους.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η Καλαμπάκα χρειάζεται περισσότερο «νοικοκύρεμα», ώστε να γίνει ακόμη πιο φιλική τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες.
Κλείνοντας, επανέλαβε ότι η ποιότητα ζωής, η προστασία του περιβάλλοντος, η πρόληψη στην υγεία και η υπεύθυνη στάση όλων αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις για μια καλύτερη κοινωνία.








