Φτιάχνουμε vegan παγωτό σοκολάτα με καρύδα, χωρίς να βάλουμε ζάχαρη, για υγιεινή απόλαυση χωρίς ενοχές.
Τα υλικά που χρειάζονται για να φτιάξουμε vegan παγωτό σοκολάτα με καρύδα μπορούμε να τα βρούμε εύκολα, ενώ η διαδικασία παρασκευής είναι απλή και αρκετά γρήγορη. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά υγιεινό, αφού δεν χρησιμοποιούμε καθόλου ζάχαρη ή άλλο γλυκαντικό, εκτός από τη φυσική γλύκα που έχουν οι μπανάνες και οι χουρμάδες.
Για να αποκτήσει το μείγμα μας παγωμένη υφή από την αρχή, το μυστικό είναι να έχουμε παγώσει τις μπανάνες στην κατάψυξη από την προηγούμενη μέρα, κομμένες σε λεπτές φέτες.
Χρειαζόμαστε ένα καλό μπλέντερ και ακόμα καλύτερα μια παγωτομηχανή, η οποία θα δώσει ευκολότερα ένα ωραίο παγωτό με καλή υφή. Ακόμα πάντως και χωρίς παγωτομηχανή, το παγωτό μας γίνεται μια χαρά, ειδικά αν πρόκειται να το καταναλώσουμε σχετικά άμεσα.
Χρησιμοποιώ κρέμα καρύδας και όχι γάλα, για να δώσει πιο πλούσια και κρεμώδη υφή. Την κρέμα τη βάζουμε επίσης ψυγείο να παγώσει πριν από τη χρήση. Το κακάο πρέπει να είναι καλής ποιότητας και χωρίς πρόσθετα ή ζάχαρη, για να δώσει ωραία σοκολατένια γεύση στο παγωτό.
Το vegan παγωτό σοκολάτα είναι ιδανικό και για παιδιά, αφού στην ουσία γίνεται με φρούτα.
Το ίδιο μείγμα μπορούμε να το σερβίρουμε σαν frozen milk shake, αντί να το αφήσουμε να γίνει παγωτό.
Συνταγή για vegan παγωτό σοκολάτα με καρύδα, χωρίς ζάχαρη
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
- Χρόνος αναμονής: 2-3 ώρες (συν η προετοιμασία για να καταψυχθούν οι μπανάνες από την προηγούμενη μέρα)
- Vegan | Gluten-free
Υλικά για μια μικρή φόρμα κέικ
- 600 γρ. μπανάνες
- 3 κ.σ. κακάο σκόνη, χωρίς ζάχαρη ή πρόσθετα
- 2 κ.γ. βανίλια
- 8 χουρμάδες, χωρίς κουκούτσι
- 400 ml κρέμα καρύδας
- 2 κ.σ. τριμμένη καρύδα
Εκτέλεση
Από την προηγούμενη ημέρα ετοιμάζουμε τις μπανάνες για να παγώσουν. Πρέπει να μην είναι άγουρες, ώστε να δώσουν ωραία γεύση και υφή. Τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες. Ντύνουμε ένα δοχείο με λαδόκολλα και τις βάζουμε σε στρώσεις, με λαδόκολλα ανάμεσά τους για να μην κολλήσουν και γίνουν μια άμορφη μάζα. Κλείνουμε το δοχείο αεροστεγώς και βάζουμε να παγώσει στην κατάψυξη.
Από την προηγούμενη βάζουμε στο ψυγείο και την κρέμα καρύδας. Αυτό που θα συμβεί είναι ότι όλη η κρέμα θα μείνει επάνω και θα πήξει, ενώ το νερό της χωρίζει και μένει όλο κάτω.
Την επόμενη ημέρα, βάζουμε τις μπανάνες παγωμένες στο μπλέντερ. Χτυπάμε σε γρήγορη ταχύτητα, να γίνουν σαν πολύ ψιλοκομμένες.
Προσθέτουμε τους χουρμάδες και τα πολτοποιούμε μαζί. Το μείγμα αρχίζει να γίνεται πιο κρεμώδες και πηχτό.
Προσθέτουμε με κουτάλι την πηγμένη κρέμα καρύδας που βρίσκεται στο πάνω μέρος της κονσέρβας, το κακάο, τη βανίλια, την τριμμένη καρύδα, και χτυπάμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να γίνει λείο. Αν το μείγμα παραείναι πηχτό και το μπλέντερ μας δεν μπορεί να ανταπεξελθει, προσθέτουμε λίγο-λίγο από το νερό καρύδας που έχει περισσέψει. Το υπόλοιπο νερό καρύδας που περισσεύει το φυλάμε για smoothies.
Αδειάζουμε το μείγμα σε δοχείο (φόρμα κέικ ή τάπερ που να μπαίνει κατάψυξη).
Καλύπτουμε με μεμβράνη κολλητά στην επιφάνεια του παφωτού και βάζουμε στην κατάψυξη για περίπου 40-60 λεπτά.
Αν έχουμε παγωτομηχανή, ακολουθούμε τις οδηγίες. Για ένα παγωμένο μείγμα και παγωμένο κάδο παγωτομηχανής, η παγωτομηχανή θα χρειαστεί περίπου 20-25 λεπτά να δουλέψει για να γίνει το παγωτό ωραίο.
Εναλλακτικά, το αφήνουμε στην κατάψυξη περίπου δύο ώρες επιπλέον και πριν σκληρύνει εντελώς το ξαναχτυπάμε σε δυνατό μπλέντερ για ωραία υφή. Αφού χτυπηθεί, ανάλογα με το πόσο έχει παγώσει ή λιώσει, αποφασίζουμε αν θα το ξαναβάλουμε κατάψυξη και για πόσο χρόνο πριν το σερβίρουμε. Συνήθως, αφού χτυπηθεί δεύτερη φορά παγωμένο, μια ώρα αρκεί.