Συγκεκριμένα, οι ειδικοί προτείνουν οι παραπάνω περιοχές να ανέβουν επίπεδο και να ενταχθούν στο «κόκκινο», καθώς παρατηρείται έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού. Παράλληλα, αποφάσισαν να παραμείνουν στο «κόκκινο» η Θεσσαλονίκη και οι υπόλοιπες περιοχές που είναι στο επίπεδο 4.
Επίσης, τα νέα μέτρα πρόκειται να βάλουν στο «στόχαστρο» τους ανεμβολίαστους, ώστε να μην θεωρεί ότι τιμωρούνται όσοι εμβολιάστηκαν. Το θέμα βέβαια είναι πώς μπορεί να τηρηθεί και να ελεγχθεί έναν τέτοιο μέτρο; Για παράδειγμα σε ποιους χώρους θα προλάβουν να πάνε οι ελεγκτικοί μηχανισμοί; Ποιος εγγυάται ότι σε ένα μπαρ ή σε ένα κλαμπ δεν θα υπάρχουν ανάμεσα σε 100 άτομα και 20 ανεμβολίαστοι με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη δημόσια υγεία.
Μάλιστα, σύμφωνα με απόλυτα ακριβείς πληροφορίες του iEidiseis, στο κυβερνητικό παρασκήνιο γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις για την ανακοίνωση, αύριο, από τον υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη του σχεδίου ενίσχυσης των δικαιωμάτων των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών έναντι των ανεμβολίαστων.
Σημειώνεται, πως τα μέτρα που είναι σε ισχύ στις «κόκκινες» περιοχές είναι τα κάτωθι:
– Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία)
– Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας
Επίσης, τόσο στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των 20 ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο.
Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.
Υπενθυμίζεται, πως στο «κόκκινο» (επίπεδο 4) του Επιδημιολογικού Χάρτη της χώρας είναι οι Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Χαλκιδικής, Κιλκίς και Θεσσαλονίκης, ενώ παρατείνεται η ισχύς των ειδικών, τοπικού χαρακτήρα, μέτρων στις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Καβάλας, Καστοριάς, Ξάνθης και Δράμας, μετά την εκ νέου αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων από την επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοιου Covid-19 στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο σε εβδομαδιαία βάση.