Τη μείωση του ενοικίου για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο σε όσες επιχειρήσεις πλήττονται κατά 80% ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για την κύρωση του προϋπολογισμού του 2021.

Σημείωσε ακόμα πως την Τετάρτη θα υπάρξουν ανακοινώσεις «για εταιρεία που έρχεται να επενδύσει στον τομέα της ηλεκτροκίνησης».

«Γνωρίζω ότι πολλοί επιχειρηματίες είχαν επενδύσει πολλά στη χριστουγεννιάτικη περίοδο και σε συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο, ανακοινώνω ένα ακόμα μέτρο. Για όλες τις πληττόμενες από τους περιορισμούς επιχειρήσεις που θα μείνουν κλειστές τις γιορτές, μειώνεται το ενοίκιο για Ιανουάριο και Φεβρουάριο κατά 80%. Οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν μόνο το 20% του ενοικίου. Αν πληρώνεις 1000 θα πληρώσεις 200» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 Ο πρωθυπουργός τόνισε στην τοποθέτησή του επί του προϋπολογισμού πως «για πρώτη φορά μια έκτακτη κατάσταση δεν προκάλεσε επιβολή πρόσθετων μέτρων». Παράλληλα σημείωσε πως ο προϋπολογισμός κινείται σε δύο παράλληλους δρόμους «από τη μια περιλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ανακούφιση από την πανδημία. Από την άλλη συνεχίζει τις δομικές μεταρρυθμίσεις για να καταχτηθεί ο εθνικός στόχος για μείωση των ανισοτήτων και την αύξηση του δημόσιου πλούτου προς όφελος όλων».

«Η κοινωνία βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του προϋπολογισμού. Σ’ αυτή τη συγκυρία ακολουθεί δύο παράλληλους δρόμους. Από τη μια περιλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ανακούφιση από την πανδημία. Από την άλλη συνεχίζει τις δομικές μεταρρυθμίσεις για να καταχτηθεί ο εθνικός στόχος για μείωση των ανισοτήτων και την αύξηση του δημόσιου πλούτου προς όφελος όλων. 

Η μείωση των ανισοτήτων είναι κεντρική πολιτική αυτής της παράταξης όσο και αν το αμφισβητείτε.
Το 2021 ενσωματώνει δύο χρονιές σε μια. Το πρώτο τρίμηνο επεκτείνονται τα μέτρα στήριξης του 2020. Σε όλη τη διάρκεια του χρόνου προωθούνται οι μεγάλες τομές που θα επαναφέρουν τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης αφήνοντας πίσω την περιπέτεια. Το εμβόλιο είναι το σύνορο. Σ’ αυτόν τον διπλό ρόλο είναι προσαρμοσμένος ο προϋπολογισμός. 

Συντάχθηκε εν μέσω πρωτοφανούς κρίσης με στοιχεία αβέβαια και το τέλος της κρίσης άγνωστο. Πριν απ’ όλα οι επιλογές μας για το 2021 ενισχύουν της εφεδρείες κατά της πανδημίας με επιπλέον 7,5 δισ ευρώ. Επεκτείνουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις για ζήτηση, επενδύσεις, απασχόληση και προγραμματίζουν την επανεκκίνηση. 

Είναι μια δυναμική εξίσωση με πολλούς αγνώστους. Χωρίς τις πρωτοβουλίες του 2020, το 2021 θα ξεκινούσε με πολλή μεγαλύτερη ύφεση. Οι έκτακτες δαπάνες για την Υγεία αυξήθηκαν 25%, 780 εκατ. ευρώ. Το κράτος έγινε ο καθολικός εργοδότης της χώρας, επιχειρηματίες καλύπτονται, τα ενοίκια επιδοτούνται. Ελπίζω να μην τα αμφισβητείτε. Η κυβέρνηση στήριξη οικονομία και κοινωνία. Διπλασιάσαμε το ποσό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε 500.000 δικαιούχους. Και όλα αυτά έγιναν χωρίς κανέναν νέο φόρο. 

Για πρώτη φορά μια έκτακτη κατάσταση δεν προκάλεσε επιβολή πρόσθετων βαρών. Αντίθετα παραμένει σε ισχύ η αλυσίδα των ελαφρύνσεων. Η μόνη χρησιμότητα του μαξιλαριού που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να αποκοιμίζει την κοινή γνώμη. Πριν τον κορονοϊό η ανάπτυξη είχε ξεπεράσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και η αξιοπιστία μας άνοιξε το δρόμο του ευνοϊκού δανεισμού. Μιλούσατε για ύφεση Μητσοτάκη, επικαλούσασταν τα προσωρινά στοιχεία για να ισχυριστείτε το παράλογο πως η χώρα βρισκόταν σε ύφεση πριν τον κορονοϊό. Τώρα που οριστικοποιήθηκαν τα στοιχεία είπατε μια συγγνώμη για όλα αυτά που λέγατε; Αυτή είναι η πορεία της ανάπτυξης. 

Ακούστηκαν ισχυρισμοί οπ δεν ξέρω αν οφείλονται σε οκνηρία ή δημαγωγία. Μας κατηγορείτε για τη μεγάλη ύφεση, τρεις μονάδες παραπάνω ύφεση έχει η Ισπανία των φίλων σας των Podemos. Είμαστε ένα από τα ελάχιστα κράτη με ανεργία τον Σεπτέμβρη του 2020 μικρότερη από τον Σεπτέμβριο του 2019. Ήταν αποτελεσματική η πολιτική μας. Για μας η ανεργία είναι η πρώτη μορφή αδικίας και θα την πολεμάμε συνεχώς και σε όλα τα μέτωπα». 

«Η εθνική πολιτική ούτε αρχίζει ούτε και τελειώνει με μια Σύνοδο»

Ο πρωθυπουργός έπειτα πέρασε και στα εθνικά ζητήματα αποκρούοντας την κριτική που έγινε στην κυβέρνησή του σχετικά με τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής. Παράλληλα κατήγγειλε την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει «παρών» στο άρθρο του προϋπολογισμού για τους εξοπλισμούς, μιλώντας για «πατριωτισμό με ξένα κόλυβα».

«Ο Τσίπρας έβαλε στην κομματική αρένα ακόμα και τα εθνικά μας ζητήματα. Για τα ζητήματα ενημερώνω την αντιπροσωπεία αλλά και τους πολιτικούς αρχηγούς κατ’ ιδίαν γφια να έχετε πλήρη εικόνα των κινήσεων της κυβέρνησης και όσο είναι εφικτό να διαμορφώνεται ενιαία στρατηγική. Ας μιλήσω για την τελευταία σύνοδο κορυφής και αυτό που χαρακτηρίσατε ήττα. Οι αποφάσεις είναι σαφέστερες από ποτέ. Διευρύνεται η λίστα των κυρώσεων και πετύχαμε να εξουσιοδοτηθεί ο Μπορέλ για να αξιολογήσουν τις σχέσεις και να προτείνουν ως τον Μάρτιο μέτρα όπως οι κυρώσεις. 

Να εξηγήσω όμως και κάποιες αλήθειες που εσείς κ. Τσίπρα θα έπρεπε να γνωρίζετε. Στα ευρωπαϊκά όργανα δεν επικρατούν εθνικές επιλογές με τρόπο απόλυτο. Η ευρωπαϊκή πολιτική διαμορφώνεται με αργούς ρυθμούς. Είναι υπερωκεάνιο που όταν καταλήγει σε μια πορεία μετά δύσκολα αλλάζει. Η πίεση προς την Τουρκία διπλωματικά αυξάνει. Δεν άκουσα να το σχολιάζετε. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν στοχευμένες κυρώσεις κατά της Τουρκία. Ως μέλος του ΝΑΤΟ χαιρετίζουμε αυτή την απόφαση. Η Τουρκία είναι ολοένα και πιο απομονωμένη. Η δική μας θέση είναι σταθερή. Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις. 

Η εθνική πολιτική ούτε αρχίζει ούτε τελειώνει με μια σύνοδο. Ό,τι να ‘ναι έρχεστε και λέτε σ’ αυτή την αίθουσα. Αν απολύσετε τους λογογράφους σας, σας εγγυώμαι ότι θα ενταχτούν στο ταμείο ανεργίας.  Σε λίγες μέρες υπογράφεται στην Αθήνα η συμφωνία για τα Rafalle που θα αποκτήσουμε το 2021. Ο υπουργός Άμυνας θα ενημερώσει την Επιτροπή σε κλειστή συνεδρίαση. Ποτέ ξανά τόσο μεγάλο πρόγραμμα δεν εκτελέστηκε τόσο γρήγορα. Θα αποκτήσουμε νέες φρεγάτες, drones, θα ανανεωθεί ο οπλισμός και σε βάθος πενταετίας το έμψυχο δυναμικό όλων των κλάδων θα ενισχυθεί με 15.000 επαγγελματίες. Στον ΣΥΡΙΖΑ από τη μια πατριωτικός τσαμπουκάς και από την άλλη αδράνεια. Πατριωτισμός με ξένα κόλλυβα. Θα δηλώσετε “παρών” στον προϋπολογισμό της Άμυνας».