Στην ένταξη και εκατοντάδων χιλιάδων µικροµεσαίων επιχειρήσεων στη ρύθµιση των 120 δόσεων προχώρησε χθες η κυβέρνηση. Ανταποκρινόµενη στο σχετικό καθολικό αίτηµα των φορέων των µικροµεσαίων για ουσιαστική επέκταση της ρύθµισης και στις επιχειρήσεις µε περιορισµένο τζίρο, περιέλαβε διάταξη για το συγκεκριµένο θέµα σε Πράξη Νοµοθετικού Περιεχοµένου που υπεγράφη από το Υπουργικό Συµβούλιο.
Σύµφωνα µε όσα προβλέπει η σχετική διάταξη της Πράξης Νοµοθετικού Περιεχοµένου:
- Τα νοµικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα µε ετήσια ακαθάριστα έσοδα το 2017 έως 2 εκατ. ευρώ µπορούν να ρυθµίσουν πλέον τις οφειλές τους προς τη φορολογική διοίκηση σε έως 120 δόσεις. Με την αρχική µορφή της ρύθµισης οι επιχειρήσεις µπορούσαν να ρυθµίσουν τις τακτικές φορολογικές οφειλές τους σε έως 24 δόσεις και τις έκτακτες οφειλές τους σε έως 36 µηνιαίες δόσεις. Σηµειώνεται ότι στη ρύθµιση µπορούν να ενταχθούν µόνον οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση οι οποίες είχαν καταστεί ληξιπρόθεσµες έως τις 31 ∆εκεµβρίου 2018.
- Στην παραπάνω βελτίωση µπορούν να ενταχθούν και επιχειρήσεις που έχουν ήδη ρυθµίσει τις οφειλές τους µε βάση την αρχική µορφή της ρύθµισης, δηλαδή σε έως 36 δόσεις.
Σηµειώνεται ότι η ρύθµιση των 120 δόσεων προς τη φορολογική διοίκηση θα προσφέρεται στους φορολογούµενους έως το τέλος Σεπτεµβρίου. Ηδη έχουν ενταχθεί σε αυτή περισσότερα από 250.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις και το συνολικό ποσό που έχει ήδη ρυθµιστεί ανέρχεται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Για όσους εντάσσονται στη ρύθµισηυπάρχει η παγίδα της απώλειάς της αν δεν είναι προσεκτικοί αναφορικά µε τις επόµενες φορολογικές υποχρεώσεις τους. Συγκεκριµένα, η ρύθµιση των 120 δόσεων χάνεται όταν ο οφειλέτης:
α) δεν καταβάλει δύο συνεχόµενες µηνιαίες δόσεις της ρύθµισης ή καθυστερήσει την καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων της ρύθµισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστηµα,
β) δεν υποβάλει τις προβλεπόµενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήµατος και του φόρου προστιθέµενης αξίας, καθ’ όλο το διάστηµα της ρύθµισης των οφειλών του και µέχρι την εξόφλησή της, εντός τριών µηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσµίας υποβολής τους ή εντός τριών µηνών από την ηµεροµηνία αίτησης για υπαγωγή στη ρύθµιση του παρόντος, εφόσον η προθεσµία υποβολής έχει παρέλθει πριν από την υπαγωγή σε αυτή,
γ) δεν εξοφλήσει ή τακτοποιήσει κατά νόµιµο τρόπο τις οφειλές του, καθ’ όλη τη διάρκεια της ρύθµισης, εντός διµήνου από τη λήξη της προθεσµίας καταβολής τους ή εντός διµήνου από την ηµεροµηνία αίτησης για υπαγωγή στη ρύθµιση του παρόντος, εφόσον η προθεσµία καταβολής τους έχει παρέλθει πριν από την υπαγωγή σε αυτή,
δ) µετά την υπαγωγή στη ρύθµιση, υποπέσει σε παραβάσεις καθ’ υποτροπήν. Ως υποτροπή νοείται δηλαδή η διαπίστωση µε την έκδοση πράξης επιβολής προστίµου εκ νέου διάπραξης οποιασδήποτε παράβασης εκ των ως άνω αναφεροµένων από την ένταξη του φορολογουµένου στη ρύθµιση και εφεξής.
Παράλληλα ισχύουν τα εξής:
- Στη ρύθµιση υπάγονται οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσµες έως και τις 31 ∆εκεµβρίου 2018.
- Στη ρύθµιση µπορούν να υπαχθούν και ήδη ρυθµισµένες οφειλές, εφόσον όµως όταν είχαν ρυθµιστεί αρχικά ήταν ληξιπρόθεσµες.
- Ο αριθµός των δόσεων που θα χορηγηθούν στους οφειλέτες εξαρτάται από το ύψος του εισοδήµατός τους.
- Η αίτηση για τη ρύθµιση υποβάλλεται αποκλειστικά µε ηλεκτρονικό τρόπο µέσω TAXIS netστο www.gsis.gr.
- Για την ενεργοποίηση της ρύθµισης θα πρέπει η πρώτη δόση να καταβληθεί εντός τριών εργάσιµων ηµερών