“Να εξηγήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης γιατί επιμένει στο μνημονιακό 1/5” δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης. Αναλυτικά τα επίσημα στοιχεία απογραφής που κατέθεσε μιλώντας στο News 24/7 στους 88,6

«Τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει μείωση του αριθμού των συμβασιούχων» τόνισε μιλώντας στον Νews 24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή «Παιχνίδια εξουσίας» των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης.

Και εξήγησε: «Τα επίσημα στοιχεία απογραφής δείχνουν ότι το 2016 είχαμε 49.448 συμβασιούχους και τον Ιούλιο του 2018 ο αριθμός αυτός έπεσε στις 47.179, είχαμε δηλαδή μείωση κατά 2500 στα τελευταία δύο χρόνια. Ο κ. Χαρίτσης είπε επίσης ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε στην τύχη του αυτό το ιδιότυπο καθεστώς ομηρείας που διαμορφώθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες, είναι ένα σημαντικό κοινωνικό ζήτημα με τεράστιες προεκτάσεις». «Για το 2014 -συνέχισε- δεν υπάρχουν στοιχεία, ήταν αόρατοι οι συμβασιούχοι. Αυτό το πολυδαίδαλο σύστημα που φτιάχτηκε επί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν ξεκαθαρίστηκε ποτέ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Σε ερωτήσεις για το σχέδιο της κυβέρνησης, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι κάθε ομάδα συμβασιούχων αντιμετωπίζεται κατά περίπτωση: «Θα καλυφθούν όλες οι ανάγκες με προσλήψεις στη βάση του κανόνα 1/1 και όχι 1/5 όπως λέει η ΝΔ. Από εδώ και εμπρός η κατεύθυνση θα είναι οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Οι συμβασιούχοι θα έχουν πλεονέκτημα και θα προκριθούν για τις μόνιμες θέσεις εφόσον αυτό είναι εφικτό».

Ανέφερε επίσης τα εξής: «Προσπαθούμε τώρα να δώσουμε λύση σ αυτό το πρόβλημα. να βρούμε τρόπους αντιμετώπισης σε διαφορετικές ομάδες συμβασιούχων. Ηδη ολοκληρώνεται η διαδικασία του μεγάλου διαγωνισμού για ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων με προσλήψεις 8.500 εργαζομένων που καλύπτονταν από οκτάμηνες συμβάσεις για περισσότερα από δέκα χρόνια. Κινούμαστε με βάση τον σεβασμό στις διατάξεις του συντάγματος και στην ενωσιακή διαδικασία που δεν επιτρέπει την κατάχρηση αυτών των συμβάσεων. Αναζητούνται λύσεις κατά περίπτωση. Αναφέρω ως παράδειγμα το πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι όπου τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι κα).

Κατά τον κ. Χαρίτση, «η συζήτηση περί συμβασιούχων πρέπει να ενταχθεί στην ευρύτερη συζήτηση για το δημόσιο τομέα. Η ΝΔ μιλά για μικρότερο κράτος με βάση τον κανόνα για προσλήψεις/αποχωρήσεις 1/5. Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες μας είναι η επαναφορά του κανόνα 1/1. Η πρόταση της ΝΔ δείχνει ότι είτε δεν έχει καμία εικόνα για την πραγματικότητα στη δημόσια διοίκηση είτε συνειδητά θέλει να μεταφέρει καίριες λειτουργίες του δημόσιου στον ιδιωτικό τομέα».