Πεντανόστιμες ζυμαρόπιτες, γεμιστές με λάχανο και μαγειρεμένες σε αντικολλητικό ή μαντεμένιο τηγάνι.
Είναι κατάλληλες για περιόδους νηστείας αλλά αποτελούν μια λιτή και νόστιμη επιλογή για όλες τις εποχές του χρόνου.
Υλικά για τη συνταγή
Για τη ζύμη
600 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ.
360ml χλιαρό νερό
20 γραμμάρια νωπή μαγιά
10 γραμμάρια ζάχαρη
40ml σπορέλαιο
10 γραμμάρια αλάτι
Για τη γέμιση
700 γραμμάρια λάχανο, ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2-3 κουταλιές της σούπας σπορέλαιο
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 πρέζα αλάτι
Πιπέρι κατά βούληση
Λίγο κύμινο
1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
Αρχικά, ψιλοκόψτε το λάχανο, όσο πιο λεπτό μπορείτε, πασπαλίστε το με το αλάτι, τρίψτε το με τα χέρια σας και αφήστε το στην άκρη για 5 λεπτά, να μαλακώσει. Σε μια κατσαρόλα ή ένα τηγάνι, ζεστάνετε το σπορέλαιο και ρίξτε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και μια πρέζα αλάτι. Ανακατέψτε και σοτάρετέ το με κλειστό καπάκι για 2-3 λεπτά, σε μέτρια φωτιά.
Στη συνέχεια ρίξτε το λάχανο, σκεπάστε την κατσαρόλα και συνεχίστε το μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά για 5-7 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Συνεχίστε ρίχνοντας το πιπέρι και αν το λάχανο δεν έχει βγάλει τα ζουμιά του, μαγειρέψτε το καπακωμένο για άλλα 3-4 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμο, βάλτε το κύμινο και τον ψιλοκομμένο άνηθο, ανακατέψτε, σβήστε τη φωτιά και αφήστε το στην άκρη να κρυώσει.
Στο μεταξύ ετοιμάστε τη ζύμη, βάζοντας σε ένα μπολ το νερό, τη ζάχαρη και θρυμματίζοντας με τα χέρια σας τη νωπή μαγιά. Ανακατέψτε καλά με σύρμα για να διαλυθούν τα υλικά και αφήστε τη μαγιά να ενεργοποιηθεί και να φουσκώσει για περίπου 10 λεπτά. Ρίξτε το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι και ζυμώστε για λίγα λεπτά με τα χέρια σας. Μεταφέρετε τη ζύμη σε καλά αλευρωμένο πάγκο και συνεχίστε το ζύμωμα για 7-8 λεπτά. Λαδώστε ελαφρά ένα μεγάλο μπολ και τοποθετήστε τη ζύμη σκεπασμένη να ηρεμήσει και να φουσκώσει για 30-40 λεπτά σε ζεστό μέρος.
Μόλις είναι έτοιμη λαδώστε ελαφρά τον πάγκο σας και χωρίστε την σε 6 ίσα μέρη. Τμηματοποιήστε ανάλογα και τη γέμιση σε 6 ίσα μέρη. Από κάθε κομμάτι ζύμης σχηματίστε με τα χέρια σας ένα στρογγυλό κομμάτι με διάμετρο περίπου 22-24 εκατοστά, βάλτε τη γέμιση στο κέντρο, αφήνοντας τις άκρες ακάλυπτες και κλείστε, φέρνοντας τις άκρες στο κέντρο.
Πιέστε ελαφρά, γυρίστε την πίτα ανάποδα πιέζοντας μέχρι να φτάσει πάλι σε διάμετρο 22-24 εκατοστών και ψήστε σε πολύ ζεστό αντικολλητικό ή μαντεμένιο τηγάνι χωρίς λάδι. Μόλις βάλετε την πίτα στο σκεύος, χαμηλώστε τη φωτιά και ψήστε για 4-5 λεπτά περίπου από κάθε πλευρά. Σερβίρετε τις πίτες ζεστές ή κρύες, σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας!