«Το θέμα της χώρας αυτή τη στιγμή δεν είναι ούτε το αν κακώς ο πρωθυπουργός έδωσε λάθος παράδειγμα στην Πάρνηθα, ούτε το αν ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ νοικιάζει βίλα στο Σούνιο», είπε. «Επιπλέον, ακούω συζητήσεις με παραπολιτική ματιά και δεν συζητάμε -για παράδειγμα- τι θα γίνει όταν λήξει η ρήτρα διαφυγής, η δημοσιονομική χαλαρότητα δηλαδή, για να υπάρξουν κρατικές δαπάνες για την πανδημία. Το 2022 τι θα γίνει; Ήδη τον έλλειμμα της Ευρώπης είναι πάνω από το 100%. Θα γυρίσουμε ξανά στον δημοσιονομικό ζουρλομανδύα ατσαλένιων κανόνων, τώρα που χρειαζόμαστε πριμοδότηση πολιτικών ανάκαμψης;».

Αναφορικά με τη στήριξη της οικονομίας, ο κ. Καστανίδης εξέφρασε την εκτίμηση πως «το 2021 θα απαιτηθούν πολύ περισσότερα χρήματα από τα 7 δις ευρώ που έχει ήδη προαναγγείλει ο κ. Σταϊκούρας», αλλά και πως το περίφημο “μαξιλάρι” ήδη χρησιμοποιείται: «Έχουν χρησιμοποιηθεί ήδη από εκεί χρήματα, αυτό είναι απολύτως βέβαιο, αλλά η κυβέρνηση δεν το …πολυλέει, για ευνόητους λόγους» τόνισε. «Και δεν ισχύει πως αυτό το “μαξιλάρι” των 37 δις μας εξασφαλίζει τον φθηνό δανεισμό. Αυτόν τον διευκολύνουν οι δράσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου Ανάκαμψης».

Ο ίδιος εκτίμησε πως τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης θα αργήσουν περισσότεροι απ` όσο ελπίζει η κυβέρνηση: «Λέγανε για αρχές καλοκαιριού του 2021. Πως; Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν έχει συσταθεί καν. Τα σχέδια χωρών δεν έχουν ακόμα κατατεθεί. Πιστεύω ότι πρέπει να τα περιμένουμε πολύ αργότερα, εκτός αν Ε.Ε. “τρέξει” από εδώ και πέρα, με ρυθμούς που δεν μας έχει συνηθίσει ως τώρα…» Επιπλέον ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση, έκανε λόγο για «ασάφειες της κυβέρνησης και παλιμβουλίες, όσον αφορά τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσει».

Σε ότι αφορά το ίδιο το ΚΙΝΑΛ, ο κ. Καστανίδης τόνισε πως «ο χώρος είναι πολυτραυματίας, που χρειάζεται πολύ μεγάλες πολιτικές για να αναταχθεί και αυτές σχετίζονται με την αποσαφήνιση της ιδεολογικής του ταυτότητα», εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα γίνει το επόμενο διάστημα αυτός ο διάλογος στο ΚΙΝΑΛ», ενώ ερωτηθείς σχετικά με το αν η ηγεσία είναι το μείζον ή το ελάσσον αυτής της αναζήτησης, συμπλήρωσε: «Πάντοτε τα πρόσωπα παίζουνε ρόλο, στη διαδρομή, στην πολιτική πορεία και στις επιδόσεις ενός κόμματος. Σαφώς παίζουνε ρόλο. Αλλά το αν θα παίξουν ή δεν θα παίξουν ρόλο, εξαρτάται και από το είδος των ιδεών που υποστηρίζουν».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη: