«Όλα τοποθετημένα στη θέση τους. Όλα τα εργαλεία όπως πρέπει, διότι τα εργαλεία κάνουν τον μάστορα! Χωρίς τα καλά εργαλεία, καλή δουλειά δεν γίνεται και επίσης χωρίς καλές πρώτες ύλες, πάλι καλή δουλειά, δε γίνεται». Αυτές ήταν οι πρώτες κουβέντες που μας είπε ένας νέος άνθρωπος, ο συμπολίτη μας κ. Χρήστος Παπαγεωργόπουλος , ο οποίος ασχολείται με την τέχνη του τσαγκάρη, μια τέχνη η οποία χάθηκε για πολλά χρόνια, αλλά επανήλθε και μάλιστα δυναμικά…
Τσαγκάρης, ήταν ο τεχνίτης, που επιδιορθώνει τα φθαρμένα μας παπούτσια και πλέον, σε εποχές δύσκολες, καλό είναι τα παπούτσια που σε καιρούς ευμάρειας, θα πήγαιναν στον κάδο, να τα επιδιορθώνουμε, για να τα χρησιμοποιούμε ακόμη περισσότερο, αφού τις περισσότερες των περιπτώσεων, όπως είπε ο κ. Παπαγεωργόπουλος, επιδιορθώνονται και χωρίς υπερβολή, γίνονται σαν καινούργια!
Ο κ. Χρήστος Παπαγεωργόπουλος, ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την εν λόγω τέχνη, πριν από λίγα χρόνια και η επιλογή του τον δικαιώνει, αφού μέσα από τη δουλειά του, καταφέρνει να ζει αξιοπρεπώς, παρά τις δυσκολίες της εποχής.
ΕΡ. Κύριε Παπαγεωργόπουλε, ο κόσμος αγοράζει νέα παπούτσια ή φέρνει προς επισκευή αυτά που έχουν χαλάσει;
ΑΠ. Καταρχήν σας ευχαριστώ που μου δίνεται την ευκαιρία να μιλήσω για το επάγγελμά μου και να γνωρίσει ο κόσμος μερικά πράγματα που ίσος δεν γνωρίζει. Ο κόσμος με την κρίση που περνάει η χώρα μας δυστυχώς, αγοράζει πλέον φθηνά παπούτσια, προερχόμενα από ς χώρες της Ανατολής, φτιαγμένα με φθηνά υλικά! Να ξεκαθαρίσουμε κάτι όμως πάνω σ’ αυτό. Λέγοντας χώρες της Ανατολής, όπως η Κίνα για παράδειγμα, δεν σημαίνει ότι όλα τα προϊόντα είναι σκάρτα! Πλέον οι περισσότερες μεγάλες βιοτεχνίες παπουτσιών, έχουν μεταφέρει τις βάσεις τους εκεί και φτιάχνουν τα παπούτσια εκεί λόγω των φθηνών εργατικών χεριών.Τα υλικά και οι πρώτες ύλες είναι δικές τους, οπότε το παπούτσι ποιοτικά είναι καλό! Ακόμα και Κινέζοι σχεδιαστές έχουν εισέρθει στην αγορά δυναμικά, με πολύ καλά παπούτσια και σε ποιότητα και σε σχέδιο. Να καταλήξω: Κινέζικο δεν σημαίνει πως είναι το χειρότερο όμως. Δεν μπορούμε να αγοράζουμε ένα παπούτσι με 10 ευρώ και να περιμένουμε να είναι πολύ καλό και να μας βγάλει πιθανόν και για πέντε χρόνια! Είναι αδύνατο! Άλλο ένα μειονέκτημα με τα φθηνά παπούτσια είναι ότι μπορεί να πάθουμε ζημιά στα πόδια μας, όπως και να κολλήσουμε μύκητες και άλλα διάφορα. Στο δεύτερο σκέλος θ’ απαντήσω ότι ο κόσμος φέρνει κι αυτά που έχουν χαλάσει, εφόσον αξίζει όμως να φτιαχτούν! Δεν μπορεί για παράδειγμα να αγοράσεις ένα παπούτσι από το παζάρι φθηνό και να το φέρεις για αλλαγή χρώματος ας πούμε, γιατί θα κοστίσει περισσότερο απ’ ότι το παπούτσι! Τουλάχιστον, προσωπικά, ενημερώνω τους πελάτες μου αν αξίζει να το φτιάξει! Θέλω να είμαι ειλικρινής με τους πελάτες μου κι αυτό μου το αναγνωρίζουν.
ΕΡ. Που οφείλεται η «άνθηση» των σύγχρονων τσαγκάρικων; Για πολλά χρόνια το επάγγελμα πέρασε δυσκολίες!
ΑΠ. Η άνθηση του επαγγέλματος μπορώ να πω ότι ήρθε με την κρίση στη χώρα μας, καθώς πλέον δύσκολα πετάμε κάτι και ιδιαίτερα αν το έχουμε πληρώσει ακριβά. Μπορώ να πως επίσης ότι η άνθηση ήρθε επειδή έχει εξελιχθεί το επάγγελμα και διαθέτουμε καλύτερα υλικά ως προς την επιδιόρθωση των παπουτσιών. Τα υλικά όμως δεν αρκούν, πρέπει να γίνεται και καλή δουλειά και αυτό φαίνεται. Δυστυχώς όπως σε όλα, έτσι και στον δικό μας χώρο υπάρχουν καλοί και τσαγκάρηδες και κάποιοι λιγότερο καλοί! Με αυτό θέμα να επισημάνω ότι με τον κόσμο και τα λεφτά του δεν παίζουμε. Κάτι που γίνεται, λέμε ότι δεν γίνεται, δεν κοιτάμε να πάρουμε τα χρήματα κάνοντας προχειροδουλειές! Να αναφέρω ένα παράδειγμα… έρχονται πολλές γυναίκες και μου λένε ότι θέλουν κόντεμα στο τακούνι! Ε δεν γίνεται αυτό το κόντεμα! Το παπούτσι σχεδιάστηκε να έχει συγκεκριμένο ύψος. Κονταίνοντάς το, χάνει το κέντρο βάρος του! Δεν πατάει ίσια και σε μερικές περιπτώσεις, αν είναι λεπτό, μπορεί και να σπάσει.
ΕΡ. Πόσο έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση την κοινωνία μας; Το παρατηρείται μέσα από την εργασία σας;
ΑΠ. Η κρίση έχει επηρεάσει την κοινωνία μας. Οι άνθρωποι περπατούν στον δρόμο και το μυαλό «ταξιδεύει» στα προβλήματα και σε χίλια δυο άλλα πράγματα! Αυτοκτονίες, χρέη και πολλά προβλήματα υγείας. Δεν πάμε καλά! Μας ψεκάζουν, δεν εξηγείται αλλιώς! Η εργασία μας έχει επηρεαστεί από την κρίση και όλα τα καταστήματα γενικότερα έχουν επηρεαστεί. Δεν μπορούν τα καταστήματα, ν’ ανταποκριθούν στις ανάγκες και στα έξοδα. Οι περισσότεροι χρωστούν και κάθε μέρα επιχειρήσεις κλείνουν. Κάνεις δεν γνωρίζει, πόσο θα αντέξουμε…
ΕΡ. Έχω δει κατά καιρούς να δημοσιεύεται φωτογραφικό υλικό με τη δουλειά σας και διαπίστωσα, ότι ένα ταλαιπωρημένο ζευγάρι παπούτσια, μπορεί να γίνει καινούργιο;
ΑΠ. Ναι δημοσιεύω, φωτογραφίες από την δουλειά μου, στο facebook, γιατί θεωρώ πως ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει τι μπορεί να γίνει και τι δεν μπορεί. Ένα ταλαιπωρημένο ζευγάρι παπούτσια ή ακόμη και ένα κατεστραμμένο ζευγάρι, μπορεί να διορθωθεί και να γίνει σχεδόν καινούργιο. Όμως τονίζω και πάλι ότι πρέπει να αξίζει. Ένα παπούτσι που το έχουμε αγοράσει ακριβά, δερμάτινο, θα το έχουμε για πολλά χρόνια και αξίζει να το διορθώσουμε με νέα υλικά που έχουν βγει στην αγορά και έχουμε στη διάθεσή μας. Θέλει λίγο ψάξιμο ως προς τα υλικά για να εντοπιστούν τα κατάλληλα ακόμη και από το εξωτερικό. Παρακολουθώ πολλούς να χρησιμοποιούν κίτρινη βενζινόκολα! Ακόμη και βιοτεχνίες! Είναι λάθος! Κυκλοφορούν κόλες πιο ισχυρές και διάφανες που δεν λερώνουν. Το ψάχνω πολύ με τα υλικά και με το internet πλέον εντοπίζονται εύκολα.
ΕΡ. Τι κόστος έχει η επισκευή ενός παπουτσιού και σε πόσο χρόνο επισκευάζεται;
ΑΠ. Το κόστος επισκευής ποικίλει ανάλογα την εργασία. Το κόστος ξεκινά από ένα ευρώ κα φτάνει μέχρι και 50 ευρώ! Ένα παπούτσι που έχει ξεκολλήσει λίγο στην φτέρνα θα γίνει επί τόπου και θα χρεωθεί ένα ευρώ. Από εκεί και μετά, ανάλογα με την δουλειά και η τιμή! Οι τιμές που διαθέτω στο κατάστημα μου είναι οικονομικές στην τοπική αγορά. Όσο για τις υψηλές τιμές, αυτές αφορούν εξειδικευμένα παπούτσια. Είχα πρόσφατα μια περίπτωση με ορειβατικά παπούτσια. Φθαρμένα πάρα πολύ! Είχε διαλυθεί τελείως! Περάστηκε καινούργια σόλα vibram με κόστος 35 ευρώ. Βάψιμο όλο το παπούτσι 15 ευρώ, λίπος για να μαλακώσει το δέρμα 5 ευρώ. Καλύφθηκαν τα «δαγκώματα» και τα σκισίματα με 8 ευρώ και ορισμένες ακόμη εργασίες, οι οποίες άγγιξαν όλες τα 73 ευρώ! Ο Πελάτης πλήρωσε 50 ευρώ! Ένα ζευγάρι παπούτσια των 250 ευρώ έγινε καινούργιο με μόλις 50 ευρώ! Δεν πετάμε λοιπόν τίποτα. Το επιδιορθώνουμε.
ΕΡ. Τι θα συμβουλεύατε όσους έχουν κάποια ζευγάρια παπούτσια στην αποθήκη τους και είναι φθαρμένα;
ΑΠ. Τους συμβουλεύω πριν πετάξουν οποιοδήποτε παπούτσια ας το φέρουν πρώτα να το δούμε! Αν δεν τον θέλουν και πάλι να μας το φέρουν και κάπου θα βρούμε να το δώσουμε, αφού το επισκευάσουμε. Υπάρχουν φτωχοί άνθρωποι που πλέον δεν μπορούν ν’ αγοράσουν, έστω και ένα ζευγάρι παπούτσια!
ΕΡ. Πού θα σας βρουν οι αναγνώστες μας και ποιες άλλες υπηρεσίες προσφέρετε;
ΑΠ. Η διεύθυνση μας είναι στην Ευθυμίου Βλαχάβα 8 και λίγο πιο πάνω από το Δημαρχείο. Έχουμε το σήμα της «Αρβύλας» στη βιτρίνα έξω από το κατάστημά μας. Και στον ίδιο χώρο γίνονται επίσης επιδιορθώσεις ρούχων! Τον τελευταίο καιρό επίσης, κάνουμε στολισμούς σε βαφτίσεις και γάμους σε πολύ καλές τιμές! Υπάρχουν δείγματα με μπομπονιέρες και μπορείτε να ρωτήσετε και για κάποιες ιδέες και προτάσεις! Σας περιμένουμε με χαρά για να σας εξυπηρετήσουμε.
Περισσότερες φωτογραφίες, μπορείτε να δείτε στο προσωπικό facebook του κ. Παπαγεωργόπουλου στο https://www.facebook.com/christos.papageorgopoulos1?fref=ts