ΥΛΙΚA
ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
Για τη φάβα
- 500 γρ. φάβα
- 180 γρ. κρεμμύδι (ολόκληρο)
- 3 φύλλα δάφνης
- 120 γρ. ελαιόλαδο
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
- 40 γρ. ελαιόλαδο
- 500 γρ. κρεμμύδια
- 1 πρέζα αλάτι
- 15 γρ. καστανή ζάχαρη
- 20 γρ. κρέμα βαλσάμικου ή 30 γρ. ξύδι βαλσάμικο
Για το κοτόπουλο
- 4 φιλέτα στήθη κοτόπουλου
- 10 γρ. ρίγανη αποξηραμένη
- 10 γρ. πάπρικα γλυκιά
- 2 γρ. σκόρδο σε σκόνη
- Aλάτι – πιπέρι
- 30 γρ. ελαιόλαδο
Για τη γρήγορη σαλάτα-συνοδευτικό
- 1 κεσεδάκι τοματίνια (κομμένα στα 4)
- 2 αγγουράκια (κομμένα στη μέση και μετά σε φέτες)
- 1/3 κούπας μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι
- Eλαιόλαδο
- Aλάτι – πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1
ΓΙΑ ΤΗ ΦΑΒΑ
- Σε ένα σουρωτήρι πλένουμε καλά τη φάβα.
- Σε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά προσθέτουμε τη φάβα, το κρεμμύδι, τη δάφνη και νερό τόσο ώστε να φτάνει δύο δάχτυλα πάνω από τη φάβα.
- Μόλις πάρει μια βράση, βάζουμε το μάτι σε μέτρια φωτιά και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά. Όταν περάσει ο χρόνος αυτός, η φάβα πρέπει να έχει λιώσει ελαφρώς και να έχει τη μορφή χειλού.
Προσοχή, αν χρειαστεί έξτρα νερό κατά τη διάρκεια του βρασμού προσθέτουμε, έτσι ώστε να μην καεί στο πάτο της κατσαρόλας η φάβα. - Αφαιρούμε τη δάφνη και το κρεμμύδι και βάζουμε τη φάβα σε ένα μπλέντερ. Χτυπάμε, προσθέτοντας σταδιακά το ελαιόλαδο, μέχρι να έχουμε μία λεία κρέμα.
2
ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ
- Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες (ζουλιέν).
- Zεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε, ώστε να λαδωθούν παντού καλά για 1 λεπτό.
- Προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και την κρέμα βαλσάμικου. Ανακατεύουμε καλά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά. Ανακατεύουμε κάθε 5 λεπτά και προσέχουμε να μην καούν τα κρεμμύδια.
Τα σωστά καραμελωμένα κρεμμύδια πρέπει να έχουν ένα σκούρο καφέ χρώμα. Προς το τέλος, τα αφήνουμε να κολλήσουν ελαφρά στο τηγάνι, ανακατεύουμε και επαναλαμβάνουμε.
3
ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα.
- Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε την αποξηραμένη ρίγανη, τη γλυκιά πάπρικα και το σκόρδο σε σκόνη.
- Προθερμαίνουμε ένα τηγάνι σε πολύ υψηλή θερμοκρασία και παράλληλα με το ελαιόλαδο λαδώνουμε καλά το κοτόπουλο, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και στη συνέχεια πασπαλίζουμε καλά με το μείγμα μπαχαρικών.
- Προσθέτοντας 1 κ.σ. ελαιόλαδο στο τηγάνι δίνουμε χρώμα στο κοτόπουλο (2 στήθη την κάθε φορά) για 1 λεπτό από την κάθε πλευρά ή έως ότου το καρύκευμα του κοτόπουλου αρχίσει να παίρνει ένα βαθύ καφέ χρώμα.
- Μεταφέρουμε τα κοτόπουλα σε ένα μικρό ταψάκι που έχουμε βάλει μια λαδόκολλα και ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 10 λεπτά, ανάλογα με το πάχος που έχει το κοτόπουλο.
4
ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΗΓΟΡΗ ΣΑΛΑΤΑ-ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ
- Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τα τοματίνια, τις ελιές, τα αγγουράκια προσθέτουμε ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
5
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ
- Σε ένα βαθύ μπολ προσθέτουμε μια γενναιόδωρη δόση φάβας, στη συνέχεια κοτόπουλο, το οποίο τα έχουμε κόψει σε μικρά φιλετάκια, καραμελωμένα κρεμμύδια και τη γρήγορη σαλάτα συνοδευτικό.