Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την «δράση» του Μένιου Φουρθιώτη. Αυτή τη φορά, σύμφωνα με πληροφορίες, επιχείρησε να εκδώσει διαπίστευση κοινοβουλευτικού συντάκτη χρησιμοποιώντας την πλαστή ταυτότητα της ΕΣΗΕΑ. Η υπόθεση ξεκινά τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ο «δημοσιογράφος» στέλνει τα απαραίτητα – πλαστά όπως αποδεικνύονται – έγγραφα στο Γραφείο Τύπου της Βουλής.
Στόχος του ήταν να διαπιστευτεί ως κοινοβουλευτικός συντάκτης έχοντας απεριόριστη πρόσβαση στο κτίριο της Βουλής. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας που ενημερώθηκε σχετικά είχε «παγώσει» την αίτηση του Μ. Φουρθιώτη, διότι τυπικά δεν μπορούσε να αρνηθεί το αίτημά του, καθώς παρουσιαζόταν και ως προϊστάμενος ραδιοφωνικού σταθμού.
Και τώρα, πλέον, που αποκαλύφθηκε ότι είχε προχωρήσει στο σχετικό αίτημα ο Πρόεδρος της Βουλής απέστειλε τα στοιχεία στον αρμόδιο εισαγγελέα (με το ερώτημα της απόπειρας εξαπάτησης) ο οποίος έχει αναλάβει να «ξεψαχνίσει» την υπόθεση.
Το Δελτίο Τύπου της Βουλής:
Οι Υπηρεσίες της Βουλής, δια του Γενικού Γραμματέα της, διαβίβασαν στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών το αίτημα, με τα συνημμένα σε αυτό έγγραφα, του κ. Μαινάνδρου – Γεωργίου Φουρθιώτη για τη διαπίστευσή του ως κοινοβουλευτικού συντάκτη.
Μεταξύ των εγγράφων που είχαν αποσταλεί ηλεκτρονικά εκ μέρους του ήταν και αντίγραφο ταυτότητας της ΕΣΗΕΑ, η οποία δεν φέρει αριθμό μητρώου, όπως φέρουν οι κάρτες των τακτικών μελών της και σύμφωνα με τη χθεσινή ρητή ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ ότι ο εν λόγω πολίτης δεν είναι μέλος της Ένωσης, πρέπει να ερευνηθεί από τα αρμόδια όργανα της δικαιοσύνης περί της τυχόν πλαστότητάς της.
Σημειώνεται, τέλος, ότι το Γραφείο Τύπου και Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης ουδέποτε εξέδωσε διαπίστευση στον προαναφερόμενο ως κοινοβουλευτικό συντάκτη.
Χατζηδάκης για Φουρθιώτη: Αν βεβαιωθούν παρανομίες η κυβέρνηση θα ζητήσει πίσω τα λεφτά
Εν αναμονή της διερεύνησης από τη Δικαιοσύνη για την υπόθεση Φουρθιώτη, με αφορμή τις αποκαλύψεις ότι εκμεταλλεύτηκε το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» βρίσκεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη. Συγκεκριμένα, όπως ξεκαθάρισε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ΑNT1 τα χρήματα θα ζητηθούν από τον κ. Φουρθιώτη όταν βεβαιωθούν οι παρανομίες.
«Στείλαμε το θέμα στη Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη θα αποφανθεί για την ακριβή νομική διάσταση του θέματος αν τυχόν υπάρχουν ποινικά αδικήματα και βεβαίως το Δημόσιο, πάντοτε με τις διατάξεις περί αχρεωστήτως καταβληθέντων έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να ζητήσει, αν βεβαιωθούν παρανομίες, ότι έχουν τελεστεί ποινικά αδικήματα, πίσω τα χρήματα τα οποία έχει δώσει», διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας σε σχετική ερώτηση.
Υπενθυμίζεται ότι δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο κ. Φουρθιώτης κατά τη διάρκεια θητείας του Γιάννη Βρούτση επιχείρησε να δηλώσει εν μέσω πανδημίας μισθούς 80.000 ευρώ, προκειμένου να εξασφαλίσει την πληρωμή του 60% του μισθού από το Δημόσιο μέσω του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ». Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου αντιλήφθηκαν την «μεθόδευση» με αποτέλεσμα, όπως παραδέχτηκε αργότερα ο Γιάννης Βρούτσης, να ετοιμάσουν σχετική νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να αποφευχθούν τέτοια περιστατικά.
«Τον Δεκέμβριο του 2020, ύστερα από αναφορές υπηρεσιακών παραγόντων, διαπίστωσα ύποπτες και αδικαιολόγητα υψηλές δηλώσεις μισθών στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ του υπουργείου Εργασίας. Ως όφειλα, έδωσα εντολή στις υπηρεσίες να παγώσουν όλες οι πληρωμές για τον μήνα Οκτώβριο στο συγκεκριμένο πρόγραμμα έως ότου διαλευκανθούν οι καταχρηστικές αυτές συμπεριφορές. Πράγματι, η αντίδραση από την κυβέρνηση ήταν άμεση! Με νομοθετική πρωτοβουλία που πήγα στη Βουλή (Νόμος 4764/2020 Άρθρο 85) επεβλήθη για πρώτη φορά πλαφόν ύψους 6,500 ευρώ στο επιτρεπόμενο όριο μισθού. Το ποσό αυτό δεν είναι αυθαίρετο, καθώς αποτελεί το μέγιστο ύψος μισθού για το οποίο καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές», έγραψε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Βρούτσης.