Συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Οικονομικών, μπροστά στον κίνδυνο να χαθούν οριστικά για το Δημόσιο έσοδα δισεκατομμυρίων ευρώ, από υποθέσεις που παρέμεναν ανέλεγκτες επί πολλά έτη, αλλά θα παραγραφούν σε 50 μέρες από σήμερα, δηλαδή μέχρι 31/12, αν οι ελεγκτές των εφοριών δεν προλάβουν να τις κινήσουν.
Χθες μόλις (10 Νοεμβρίου 2016) εστάλη εσωτερική εγκύκλιος στις εφορίες όλης της χώρας, που ζητούσε να ενημερώσουν «εντός δύο ωρών» για το πόσες υποθέσεις έχουν επιλέξει να ελέγξουν κατά προτεραιότητα, λόγω σπουδαιότητος προκειμένου να μη χαθούν.
Επιπλέον, σε πολύ αυστηρό τόνο, η Γενική Διεύθυνση Ελέγχων της ΓΓΔΕ ζητά να πάρουν την ευθύνη οι προϊστάμενοι των κατά τόπους εφοριών και να εντάξουν, αν χρειάζεται, και πρόσθετες υποθέσεις που τυχόν έχουν μεγάλη ελεγκτική ή εισπρακτική σημασία, προκειμένου να κρατηθούν «ζωντανές» για έλεγχο.
Η εξέλιξη αυτή, εκτός του κινδύνου για απώλεια δημοσίων εσόδων, επισύρει ακόμα και κυρώσεις ή διώξεις που για πρώτη φορά από φέτος ο νόμος επιβάλλει (άρθρο 26 του ν.4174/2013) για τους ελεγκτές που δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν ελέγχους και παραγράφησαν οι επίμαχες υποθέσεις.
Επισήμως κανείς στο υπουργείο Οικονομικών δεν μιλά για αναστολή της παραγραφής, που θα μετέθετε το πρόβλημα για λίγους μήνες ή έως και ένα χρόνο όπως γινόταν στο παρελθόν.
Το θέμα ανέδειξε με ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Οικονομικών ο ανεξάρτητος βουλευτής κύριος Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος παρότι αναγνωρίζει -και ως πρώην ΓΓΔΕ και ο ίδιος- την ανάγκη η εφορία να επικεντρώνεται σε «πρόσφατες υποθέσεις», μιλά και για «κίνδυνο συγκάλυψης υποθέσεων πολιτικών προσώπων» και τονίζει πως «στο ενδεχόμενο ύπαρξης υποθέσεων πολιτικών προσώπων που σχετίζονται με τις λίστες καταθετών που πρόκειται να οδηγηθούν σε παραγραφή λόγω παρέλευσης των προθεσμιών η αντιμετώπιση θα έπρεπε να είναι διαφορετική.
Το ίδιο ισχύει και για φορολογικές υποθέσεις πολιτικών προσώπων που παρέμειναν στο ΣΔΟΕ και δεν μεταφέρθηκαν στη ΓΓΔΕ» για τις οποίες δεν ισχύει η αναστολή παραγραφής ενός έτους που δόθηκε για όσες μεταφέρθηκαν.