Σαφές μήνυμα πρός την κυβέρνηση αναμένεται να στείλει σήμερα η Κ.Ο και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζουν για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας. Ποιούς κινδύνους εντοπίζει η αξιωματική αντιπολίτευση
Τις ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τον κίνδυνο μετατροπής της επιλογής για μία στρατηγική σχέση ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία, σε παράγοντα αστάθμητο για τα εθνικά συμφέροντα αναμένεται να αναδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το Πολιτικό Συμβούλιο και η κοινοβουλευτική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεδριάζουν σήμερα στις 17.00 το απόγευμα υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα με αντικείμενο τη αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας ενόψει της συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη στην Βουλή σε επίπεδο αρχηγών προκειμένου η συμφωνία να υπερψηφιστεί. Στην συνεδρίαση ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει για μία ακόμη φορά από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις.
Τα δύο προβληματικά σημεία της συμφωνίας
Ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του κατά την τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου του ΣΥΡΙΖΑ, έχει απαιτήσει συγκεκριμένες διορθώσεις στο κείμενο της συμφωνίας. Προειδοποιώντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα διστάσει να καταψηφίσει την συμφωνία εάν αυτές δεν επέλθουν.
Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε οι διαπραγματεύσεις για μία τέτοια συμφωνία ξεκίνησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015 όμως «δε θα φέρναμε ποτέ μια Αμυντική Συμφωνία που θα άφηνε ανοιχτό το θέμα της υπεράσπισης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ μας, καθώς και μια συμφωνία που θα εξέθετε ελληνικές δυνάμεις σε αποστολές σε εμπόλεμες περιοχές πολύ μακριά τόσο από την ελληνική όσο και από τη Γαλλική επικράτεια, όπως το Σαχέλ. Εμείς θα φέρναμε πολύ νωρίτερα, μια καλύτερη και κυρίως φθηνότερη Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία».
Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση «να επανορθώσει σε σχέση με τις επίμαχες διατυπώσεις στα άρθρα 2 και 18 της Αμυντικής Συμφωνίας. Είτε να αλλάξουν είτε έστω να υπάρξει σαφής διευκρίνηση. Με ρηματική διακοίνωση από πλευράς της Γαλλίας σε σχέση με την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων σε θαλάσσιες οικονομικές ζώνες που ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο, στο βαθμό που αυτά βιαίως παραβιαστούν από τη Τουρκία και ταυτοχρόνως με ρητή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να εκθέσει τη χώρα σε ασύμμετρους κινδύνους με την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών σε εμπόλεμες περιοχές».
Έλλειψη στρατηγικής και προχειρότητα από την κυβέρνηση
Πιο αναλυτικά ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ουσιαστικά δικό του δημιούργημα, την στρατηγική σχέση Ελλάδας –Γαλλίας. Εκτιμώντας ότι δομήθηκε κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης του για να εδραιωθεί το 2018. Για τον λόγο αυτό δεν διαφωνεί με την εν λόγω επιλογή ως στοιχείο που συμβάλλει στην υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας. Ταυτόχρονα όμως πιστεύει ότι τα κριτήρια με τα οποία λειτούργησε σε αυτή την «πεπατημένη» η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προσέδωσε στο τελικό αποτέλεσμα τυχοδιωκτικά χαρακτηριστικά τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν εναντίων των εθνικών συμφερόντων. Επίσης θεωρεί ότι η κυβέρνηση λειτούργησε με αργοπορία αλλά και προχειρότητα. Με αποτέλεσμα να υπογράψει μια «αλμυρή» για την ελληνική οικονομία συμφωνία ώς πρός τους εξοπλισμούς.
Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αυγή» ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος. Όπως σχολίασε «στηρίζαμε και στηρίζουμε πάντα το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων ως θεμέλιο της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας μας απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα. Άλλο αυτό όμως και άλλο η εμπλοκή μας σε μία αδιέξοδη κούρσα εξοπλισμών, χωρίς προγραμματισμό και χωρίς στρατηγική. Οι παλινωδίες του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος είχε απορρίψει την τελευταία στιγμή τον κρίσιμο Ιούλιο του 2020 τις φρεγάτες ως «πολύ ακριβές», για να προχωρήσει σε προμήθειες εκτός προγραμματισμού και στρατηγικής, έχουν ήδη «φουσκώσει» τον λογαριασμό των εξοπλισμών στο δυσβάσταχτο και δυσθεώρητο ποσό άνω των 10 δισ. ευρώ. Αντί της έγκαιρης αγοράς των φρεγατών, που θα είχε επιτρέψει την παράδοσή τους ήδη από το 2023, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε μη προγραμματισμένες προμήθειες, χωρίς την προβλεπόμενη θεσμικά πορεία έγκρισης (Ανώτατα Συμβούλια Κλάδων, ΓΔΑΕΕ, Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, Συμβούλιο Άμυνας, Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξοπλισμών και ΚΥΣΕΑ), πράγμα που δεν συμβάλλει στην ορθολογική ενίσχυση του αξιόμαχου των ενόπλων δυνάμεων».
Περιπέτειες
Ειδικά για την πρόβλεψη της συμμετοχής σε επιχειρήσεις στην κεντρική Αφρική ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι μπορεί να οδηγήσει την χώρα σε περιπέτειες. Αφού ουδείς μπορεί να προβλέψει το ντόμινο συμφερόντων και των συσχετισμών που είναι δυνατόν να διαμορφωθούν στην Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή.
Πολύ συγκεκριμένος στους κινδύνους που θα προκύψουν για την χώρα με αυτές τις προβλέψεις ήταν ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλός, Σχολίασε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη πως «δε νομίζω ότι καμία ελληνική οικογένεια θα είναι χαρούμενη με το ενδεχόμενο το παιδί της να βρεθεί σε γαλλικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Αφρική σε επιχειρήσεις μάλιστα εναντίον δικτύων τζιχαντιστών, γεγονός που ανατρέπει πλήρως το μέχρι τώρα αμυντικό δόγμα της χώρας». Θύμισε ότι «η Ελλάδα όλα τα προηγούμενα χρόνια έμενε έξω από αντιπαραθέσεις με τον αραβικό κόσμο και αυτό αποτελούσε παράγοντα ασφάλειας για την περιοχή μας»