Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ  κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έχει «χάσει εντελώς τον έλεγχο, σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα», σημειώνοντας πως τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός όσο και οι βουλευτές του βρίσκονται «εκτός πραγματικότητας».

«Είναι σοκαριστικό το πόσο εκτός πραγματικότητας βρίσκεστε εσείς, οι Υπουργοί σας και όσοι βουλευτές της συμπολίτευσης μίλησαν από βήματος.

Συμπεριφέρεστε σα να μη ζείτε σε αυτή τη χώρα, σα να κυβερνάτε άλλη χώρα.

Μιλάτε λες και συζητάμε τον προϋπολογισμό μιας άλλης χώρας. Ή τον προϋπολογισμό του 2001 κι όχι του 2021» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως η χώρα μας έχει γίνει πλέον «παράδειγμα προς αποφυγή», ενώ ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.

«Πήρατε όλα τα μέτρα, όταν έπρεπε και είχατε την ευκαιρία;

Τα κάνατε όλα τόσο καλά, ώστε να δικαιολογείται ο ενθουσιασμός των υπουργών σας για τον αριθμό των νεκρών μας;

Δεν είναι αλήθεια ότι επί έξι μήνες θαυμάζατε τον εαυτό σας για την πρώτη φάση, αντί να θωρακίσετε το ΕΣΥ, αντί να δώσετε δυνατότητα για μαζικά δωρεάν τεστ σε όλο τον πληθυσμό, αντί να πολλαπλασιάστε τα δρομολόγια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς;

Δεν είναι αλήθεια ότι ανοίξατε το τουρισμό επιπόλαια δίχως σχέδιο;

Δεν είναι αλήθεια ότι αγνοήσατε ακόμα και προτάσεις της επιστημονικής κοινότητας, ακόμη και την επιστολή εννέα κορυφαίων επιστημόνων, μεταξύ των οποίων και του κου Δερμιτζάκη που παραιτήθηκε από τη Προεδρία του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, που εσείς τον τοποθετούσατε;

Από τον Μάρτιο σας προειδοποιούσαν ότι θα έρθει και δεύτερο λοκνταουν και σας ζητούσαν να εκπονήσετε σχέδιο για εκτεταμένο εργαστηριακό έλεγχο, σχέδιο για μαζικά τεστ και σκανάρισμα του πληθυσμού» τόνισε προσθέτοντας πως δεν υπήρξε ενίσχυση του ΕΣΥ.

«Ακόμη κι όταν εσείς σε μια στιγμή ανεμελιάς ο ίδιος σπάσατε το lockdown, ακόμα και τότε δε σκεφτήκατε να ζητήσετε ούτε μια συγνώμη. Γι’ αυτό το μικρό, να πείτε μια φορά αναλαμβάνω κι εγώ την ευθύνη.

Το πρόβλημα δεν είναι ότι κάνατε λάθος, αλλά πως τρέχατε να τηλεφωνείτε στα κανάλια για να κρύψουν το θέμα» είπε ο κ. Τσίπρας.

Σε ποια χώρα βρίσκεστε;

«Κατηγορώ τον κ. Μητσοτάκη και για έλλειψη κατανόησης» είπε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας πως τον άκουσε σε διάγγελμά του να λέει «ότι κατανοεί πως υπάρχουν και ορισμένοι Έλληνες που είναι εξαρτημένοι από το μισθό τους.

Και την άλλη τον άκουσα σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο, να λέει πως είναι αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία, ότι με τη πανδημία οι Έλληνες αποταμιεύουν.

Και αναρωτιέμαι:

Ποια χώρα κυβερνάει ο κ. Μητσοτάκης την Ελλάδα ή το Λουξεμβούργο;» είπε.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε στη συνέχεια για την προβλεπόμενη ύφεση της χώρας σημειώνοντας πως με την πρόβλεψη για ύφεση 10,5% το 2020 η χώρα μας θα βρίσκεται στις τελευταίες τάξεις της Ευρώπης, λέγοντας «όταν οι αριθμοί διαψεύδουν τις προβλέψεις σας, εσείς διαψεύδετε τους αριθμούς».

«Εγώ δε θα σας έλεγα κουβέντα αν πέφτατε έξω 1,2 μονάδες την ύφεση γιατί αυτό θα σήμαινε ότι μιλάμε στην ίδια τάξη μεγέθους και έχετε επίγνωση της κατάστασης.

Αλλά προσέξτε: Προβλέπατε ότι η Ελλάδα θα έχει ύφεση 4%.

Ξέρετε τι σήμαινε αυτό;

Μακράν τη μικρότερη ύφεση στην ΕΕ.

Γιατί το Μάϊο – πριν τις αναθεωρήσεις επί τα χείρω – η Κομισιόν εκτιμούσε ότι τη μικρότερη ύφεση θα την έχει το Λουξεμβούργο με 5,4.

Και εμάς μας υπολόγιζε στο -9,7%.  Και θα κλείσουμε τελικά με ύφεση -10,5.

Δε γίνεται λοιπόν η Κομισιόν το Μάη να προβλέπει λογικά κι εσείς να είστε εκτός τόπου και χρόνου.

Να έχετε απόλυτη άγνοια του κινδύνου.

Γιατί το -10,5 δεν είναι απλά ύφεση, είναι καταστροφή. Δεν είναι ένα νούμερο» τόνισε.

«Το μόνιμο επιχείρημα σας είναι ότι κάνετε ό,τι κάνουν και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ αναφορικά με τα μέτρα στήριξης. Ψέμα και αυτό» σημείωσε ενώ παρουσίασε στοιχεία συγκρίσεων της χώρας μας με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες σε διάφορους τομείς όπως τις δαπάνες για μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και του συστήματος υγείας, τις δαπάνες για την υγεία μέσα στην πανδημία, την εισοδηματική ενίσχυση νοικοκυριών, την επιστρεπτέα ενίσχυση, την επιδότηση της ανεργίας.

«Η Ευρώπη κατάλαβε έγκαιρα τι συμβαίνει, σε αντίθεση με την οικονομική κρίση του 2009 και δίνει τη δυνατότητα σε όλες τις χώρες και στην Ελλάδα, να δαπανήσουν χωρίς περιορισμούς, χωρίς σύμφωνο σταθερότητας, με πρόσβαση σε νέες πηγές χρηματοδότησης.

Και εσείς το αρνείστε.

Και γι’ αυτό φέρνετε διψήφια ύφεση.

Για αυτό σας λέμε ότι αποτύχατε δομικά» τόνισε ο κ. Τσίπρας τονίζοντας πως πρόκειται για «ωρολογιακή βόμβα για το αύριο της οικονομίας και του τόπου. Γιατί όταν τελειώσει η πανδημία το χρέος φέτος θα αγγίξει το 210% του ΑΕΠ».

Χαρακτήρισε «ανοησία» ότι «ο κίνδυνος της χρεοκοπίας θα έρθει αν δαπανήσουμε».

«Γιατί ο κίνδυνος χρεοκοπίας θα έρθει ξανά, αν κάποια στιγμή η ΕΚΤ σταματήσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα και αρχίσει και πάλι να ακριβαίνει ο δανεισμός.

Και τότε οι αγορές, όσο και να τις καλοπιάνετε με υποσχέσεις ή και με ακραία νεοφιλελεύθερα μέτρα, θα αρχίσουν πάλι να κοιτάνε τον λόγο χρέος προς ΑΕΠ.

Και ο παρονομαστής ξέρετε, το ΑΕΠ, είναι εξαιρετικά κρίσιμο μέγεθος» υποστήριξε, ενώ τόνισε πως τα 24 δις που υποστηρίζει η κυβέρνηση πως έχουν «πέσει στην αγορά», δεν «τα έχει δει κανείς».

Προδώσατε την μεσαία τάξη

Αναφερόμενος στους εμπόρους μίλησε για «νέα καταστροφή» τονίζοντας:

«Ο κόσμος της αγοράς υπολογίζει ότι κάθε χρόνο το 30% του τζίρου τους έρχεται τις μέρες των Χριστουγέννων.

Κι αυτό φέτος δε θα έρθει.

Ήταν η τελευταία τους ελπίδα να σώσουν κάπως την κατάσταση.

Εκτός αν θεωρείτε ότι η φοβερή πατέντα του click away μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα».

«Παρά το γεγονός ότι εκλεγήκατε στο όνομα της μεσαίας τάξης και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, εσείς κυβερνάτε στο όνομα των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων και των τραπεζών» τόνισε.

«Που έχουνε φέτος δυνατότητα για πολύ μεγάλη ρευστότητα για δάνεια, αλλά οι επιχειρήσεις που έχουν πραγματική ανάγκη δανεισμού, δεν μπορούν να περάσουν ούτε απ’ εξω από τις τράπεζες» είπε προαναγγέλλοντας προτάσεις για το θέμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

«Φέρνετε έναν προϋπολογισμό που το 2021 προβλέπει 572 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα για τη Δημόσια Υγεία.

Εμείς σε περίοδο δημοσιονομικής στενότητας και χωρίς να έχουμε πανδημία, αυξήσαμε τις δαπάνες για την υγεία κατά ένα δις. Κάθε χρόνο.

Εσείς τώρα τις μειώνετε.

Αν αυτό δεν είναι ιδεολογική εμμονή, τι μπορεί να είναι;» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Φέρνετε ένα προϋπολογισμό που δεν απαντά στις αγωνίες μιας μεγάλης πλειοψηφίας που σήμερα είναι σιωπηρή.

Μιας κοινωνικής πλειοψηφίας που προσπαθεί μόνη της να τα βγάλει πέρα απέναντι στην πανδημία, στις υποχρεώσεις που τρέχουν, στη δουλειά, στο μαγαζί.

Αυτή είναι η μεσαία τάξη.

Που τάχα τόσο σας ενδιέφερε προεκλογικά είναι αυτοί που ζουν από το μισθό τους.

Αυτοί που ξυπνούν κάθε πρωί και δουλεύουν από το σπίτι, έχοντας στο νου τους και αν τα παιδιά τα βγάζουν πέρα με την τηλεκπαίδευση.

Αυτοί που έχουν βάλει λουκέτο στα μαγαζιά και το τηλέφωνο τους χτυπάει κάθε μέρα από προμηθευτές και τράπεζες.

Αυτοί που βγήκαν σε αναστολή και γκουγκλάρουν όλη μέρα μήπως βρουν καμιά δουλειά της προκοπής από Γενάρη.

Αυτοί που μάζεψαν οικονομίες μιας ζωής για να τα αφήσουν στα εγγόνια τους και τώρα πληρώνουν τους λογαριασμούς και τις υποχρεώσεις των παιδιών τους.

Αυτοί είναι η μεσαία τάξη. Αυτούς προδώσατε κύριε Μητσοτάκη.

¨Αυτό που τους διακρίνει είναι οι ανάγκες τους.

Όχι αν φοράνε ή όχι γραβάτα στις γιορτές.

Κι όλοι αυτοί τώρα είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Και από ότι φαίνεται κανένα χορτασμένο από κρατικό χρήμα ΜΜΕ δεν έχει χρόνο στα δελτία ειδήσεων για τη φωνή τους».

Μη επιστρεπτέα προκαταβολή και κούρεμα χρέους για τις επιχειρήσεις

«Η Ελλάδα είναι άτυχη που σε αυτές τις συνθήκες κυβερνάει μια κυβέρνηση που δεν καταλαβαίνει.

Υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι, δημοσιονομικός χώρος, περιθώριο να αναστρέψουμε έστω και τώρα τις συνέπειες της καταστροφικής πολιτικής» τόνισε ο κ. Τσίπρας προτείνοντας:

 • Άμεσα μέτρα για να στηρίξετε τη Δημόσια Υγεία.
 • Προχωρήστε σε 15.000 μόνιμες προσλήψεις στην Υγεία, ενισχύστε το εισόδημα των εργαζομένων στο ΕΣΥ και αυξήστε τις συνολικές δαπάνες για την υγεία.
 • Προχωρήστε στη συνταγογράφηση των τεστ για το σύνολο του πληθυσμού. Η πανδημία δεν τελειώνει με το που έρθει το εμβόλιο
 • Δώστε το δώρο των Χριστουγέννων σε όλους τους εργαζόμενους, με δημόσια δαπάνη. Δεν έχουν την αντοχή οι επιχειρήσεις. Το έχουν μεγάλη ανάγκη οι εργαζόμενοι.

 

 • Προχωρήσετε έστω ενόψει των εορτών σε παροχή του Εισοδήματος Έκτακτης Ανάγκης σε όσους έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία.
 • Σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, εργαζόμενους με μπλοκάκι, άνεργους, αγρότες, εποχικά εργαζόμενους, εργαζόμενους στο χώρο του πολιτισμού.
 • Θεσμοθετήστε μέτρα επιδότησης της εργασίας και όχι της αναστολής της.
 • Να καλυφθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και μέρος του μισθού για να διατηρηθούν οι θέσεις και οι σχέσεις εργασίας.
 • Μετατρέψετε σε ΜΗ επιστρεπτέα την επιστρεπτέα ενίσχυση των επιχειρήσεων. Άλλωστε ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος.

 

 • Προχωρήσετε σε γενναία ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, για τα χρέη που δημιουργήθηκαν μετά τη πανδημία, με κούρεμα όχι μόνο τόκων και προσαυξήσεων αλλά και σημαντικού μέρους της βασικής οφειλής, όπως κάναμε εμείς με τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία. Μη λέτε δεν γίνονται αυτά.
 • Επιδοτήστε το 40% των ενοικίων και μειώστε το ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%.
 • Καταργήστε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης για το πετρέλαιο των αγροτών.
 • Παγώστε τις διακοπές ρεύματος, νερού, φυσικού αερίου, επανασυνδέστε αυτές που διακόψατε πρόσφατα, τηλεφωνίας και ίντερνετ.
 • Υπερβολή ήταν η είδηση όλοι ακούσαμε και παγώσαμε φαντάζομαι κι εσείς οικογένεια Κομοτηνή παρακαλούσε διακοπή ρεύματος λίγο αργότερα το παιδί έκανε τηλεκπαίδευση. Αυτά δεν συμβαίνουν φαντασιώνεστε πως κυβερνάτε μια άλλη χώρα.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως η έκθεση Πισσαρίδη είναι « το ίδιο ξαναζεσταμένο φαγητό, που μας οδήγησε στη χρεοκοπία το 2010» και αναφέροντας την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ είπε:

«Η δική μας πρόταση, η προοδευτική πρόταση, είναι στον αντίποδα.

Η πανδημία μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε ακόμη πιο καθαρά ποιες είναι οι πραγματικές προτεραιότητες για μια Ελλάδα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία του 21ου αιώνα.

Με ένα κράτος ανθρώπινο και δυνατό ώστε να μπορεί να είναι καθοριστικός παράγοντας στην ανάπτυξη αλλά και στήριγμα στα δύσκολα.

Με μια οικονομία που υπηρετεί τον άνθρωπο και τις ανάγκες της καθημερινότητας του.

Με μια κοινωνία ισχυρή με αυτοπεποίθηση, αλληλεγγύη και αλληλοσεβασμό.

Μια χώρα που θα:

Στηρίζει τη Δημόσια Υγεία και το Κοινωνικό κράτος για τη στήριξη των ευάλωτων και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Δημιουργεί ένα νέο παραγωγικό μοντέλο βασισμένο στην καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες, το νέο δυναμικό που υπάρχει σήμερα στην παραγωγή και αυτό που θα έρθει. Γεμάτο γνώσεις, ικανότητες και φιλοδοξίες.

Επενδύει στην παιδεία, με γενναία χρηματοδότηση στην έρευνα και την επιστήμη, που αποδείχτηκε πόσο ανάγκη την έχουμε όταν για χρόνια οι προϋπολογισμοί σας προέβλεπαν συρρίκνωση των πόρων και βαφτίζατε συλλήβδην τα ελληνικά πανεπιστήμια κέντρα ανομίας.

Προστατεύει την εργασία για να στηρίξουμε την παραγωγή σε στέρεες βάσεις, όχι στην μερική, εκ περιτροπής και ανασφάλιστη εργασία. Να δώσουμε προοπτική και ασφάλεια στις παραγωγικές γενιές αυτού του τόπου.

Σέβεται τη φύση και το περιβάλλον, γιατί η επόμενη μεγάλη κρίση που έχουμε μπροστά μας, η κλιματική, δυστυχώς δε θα μπορέσει να λυθεί με επιστημονικά θαύματα όπως αυτό του εμβολίου για τον covid.

Και έχουμε ήδη αργήσει».

«Πρέπει ξανά να νικήσουμε εκείνους που διαρκώς επιστρέφουν για να μας βυθίσουν ξανά στην απόγνωση με ψέματα, με λάσπη, με αλαζονεία και αυταρχισμό.

Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη.

Θα τους νικήσουμε ξανά.

Μπορεί το πισωγύρισμα να μοιάζει με φάρσα της ιστορίας.

Αλλά η ιστορία προχωρά μπροστά.

Και κάποια στιγμή αυτή η φάρσα θα μοιάζει ως μια αμελητέα κακογραφία στη διαρκή κίνηση της ιστορίας προς τα μπρος.

Ας μη ξεχνάμε.

Η πιο σκοτεινή στιγμή της νύχτας είναι ακριβώς πριν χαράξει η αυγή της επόμενης μέρας» σημείωσε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας.