Ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού για την τρίτη δόση και για άτομα άνω των 50 ετών. Τι δήλωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους. Συστάσεις Γκάγκα για τις συγκεντρώσεις παιδιών.
Το άνοιγμα της πλατφόρμας για τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου και στα άτομα άνω των 50 ετών ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του κορονοϊού. Η διαδικασία ξεκινά την Κυριακή 10/10.
Ο γενικός γραμματέας αναφέρθηκε ακόμη και στο άνοιγμα της πλατφόρμας για τρίτη δόση και για άτομα με υποκείμενα νοσήματα της ομάδας Α και Β τα οποία έχουν συμπληρώσει 6 μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.
Να σημειώσουμε ότι στην ομάδα Α συμπεριλαμβάνονται ασθενείς μεταμοσχευμένοι, με νεφρική ανεπάρκεια, Κυστική Ίνωση, Καρκίνος υπό αγωγή, Αιματολογικός καρκίνος την τελευταία πενταετία, Χρόνιο αναπνευστικό νόσημα, Σοβαρή ηπατική νόσος, Ανοσοκατεσταλμένοι, HIV, και Σύνδρομο Down.
Στην ομάδα Β συμπεριλαμβάνονται νοσήματα όπως Σακχαρώδης διαβήτης, Νοσογόνος παχυσαρκία, Χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, Καρκίνος, Ανοσοκαταστολή, Χρόνια νεφρική νόσος, Χρόνια νεφρική νόσος, Αιμοσφαιρινοπάθειες, Διαταραχές σπληνός, Χρόνια νευρολογικά νοσήματα κ.α.
Σημείωσε ακόμη ότι η «Επιχείρηση Ελευθερία» συνεχίζει τις εξορμήσεις σε απομακρυσμένες περιοχές. Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου 2 μήνες και έχουν εμβολιαστεί περισσότερα από 10 χιλιάδες άτομα.
Οι κινητές ομάδες θα πάνε την επόμενη εβδομάδα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, στη Βόρεια Ελλάδα. Ειδικότερα, θα πάνε σε συγκεκριμένα χωριά. Την Τρίτη 12/10 απομακρυσμένα χωριά του Κιλκίς, της Πιερίας και της Ξάνθης. Την Τετάρτη 13/10, οι κινητές ομάδες θα είναι στη Δράμα και στη Πέλλα και στις 15/10 σε απομακρυσμένα χωρία της Φλώρινας και των Σερρών.
Η αναπληρώτρια Υπουργός κα Μίνα Γκάγκα σύστησε οι συγκεντρώσεις παιδιών να είναι σε μονοψήφιο αριθμό.
Νοσηλείες – ΕΣΥ
Από την πλευρά της η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι οι πληρότητες των ΜΕΘ COVID στη Θεσσαλονίκη είναι στο 94%, τη στιγμή που στην επικράτεια το ποσοστό δεν ξεπερνάει το 66%. Πρόσθεσε ακόμη ότι το 90% των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι.
Υψηλή θετικότητα στα εργαστηριακά τεστ αλλά και στα σελφ τεστ καταγράφεται στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, δηλαδή σε Πιερία, Δράμα, Κοζάνη, Ροδόπη, Καβάλα, Χαλκιδική, Ξανθή, Σέρρες, Λάρισα και Θεσσαλονίκη.
«Ο αριθμός των συνάνθρωπων μας που χάνονται καθημερινά λόγω COVID δεν έχει μειωθεί Χθες ξεπεράσαμε τους 15.000 θανάτους από COVID. Οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών έχουν 12 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους σε σχέση με τους εμβολιασμένους». επεσήμανε.
Όπως διευκρίνισε, οι φοιτητές είναι πολύ καλά εμβολιασμένοι στα περισσότερα πανεπιστήμια, είναι πάνω από το 80% και στα μελή ΔΕΠ πάνω από 90% υπάρχει καλά καθορισμένο πρωτόκολλo, ενώ με το edupass υπάρχει και η ανωνυμία του τι επέλεξες να κάνεις.
O δείκτης θετικότητας είναι στο 1,1% παραμένει σταθερός παρά το σημαντικό αριθμό εργαστηριακών τεστ.