Το χαρτί του «βέτο» ετοιμάζεται να αξιοποιήσει η Τουρκία, η οποία διεκδικεί την επανένταξή της στο πρόγραμμα των μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35 προκριμένου να δεχθεί την ένταξη Στοκχόλμης και Ελσίνκι στο ΝΑΤΟ.
Την επιστροφή της στο πρόγραμμα παραγωγής αμερικανικών μαχητικών F-35 πέμπτης γενιάς θέτει ως έναν από τους όρους της η Τουρκία προκειμένου να άρει το βέτο της για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται τουρκικές πηγές, η Άγκυρα επιδιώκει να ενταχθεί εκ νέου στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35, από το οποίο αποκλείστηκε αφού αγόρασε συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία. Την ίδια ώρα, σε εκκρεμότητα είναι και το αίτημα προς τις ΗΠΑ να αγοράσουν δεκάδες πολεμικά αεροσκάφη F-16 και να αναβαθμίσει τον υπάρχοντα στόλο της. Επιπλέον, η Τουρκία θέλει οι ΗΠΑ να άρουν τις κυρώσεις για την κατοχή των ρωσικών πυραύλων S-400.
Το Πεντάγωνο είχε προχωρήσει στην απόσυρση της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 μετά την αγορά από την Τουρκία συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία, τα οποία η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι αποτελούν απειλή για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Τουρκία επιμένει επίσης ότι οποιοσδήποτε νέος υποψήφιος του ΝΑΤΟ θα πρέπει να αναγνωρίσει τις ανησυχίες της για τις κουρδικές πολιτοφυλακές, τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας όσο στη Συρία και το Ιράκ.
Παράλληλα, απαιτεί η Σουηδία και η Φινλανδία να καταγγείλουν δημοσίως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) αλλά και τα παρακλάδια του προτού τους επιτραπεί η είσοδος στο ΝΑΤΟ.
Ζητά ακόμη από τις δύο σκανδιναβικές χώρες να άρουν τους περιορισμούς στις εξαγωγές όπλων που επέβαλαν μαζί με πολλά άλλα μέλη της ΕΕ μετά τις στρατιωτικές ενέργειες της Τουρκίας στη Συρία το 2019.
Η Τουρκία φαίνεται πως θέλει να εκμεταλλευτεί για μια ακόμη φορά την προνομιούχα θέση της στην παρούσα συγκυρία, απειλώντας με χρήση του βέτο στην επέκταση του ΝΑΤΟ για την επίτευξη οποιουδήποτε από αυτούς τους στόχους που φαίνεται να έχει θέσει.
Το τι τελικά θα αποκομίσει ως οφέλη από την παραπάνω διαπραγμάτευση, μένει να διαπιστωθεί και από το σε τι βαθμό είναι διατεθειμένες οι υπόλοιπες δυνάμεις να υποκύψουν στις επιθυμίες της.