Αν για κάποιον λόγο αποφάσισες να κόψεις τον καφέ, αυτά είναι έξι από τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσεις εξαιτίας της στέρησης καφεΐνης.
Είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι Έλληνες αγαπάμε τον καφέ. Συνήθως, καταναλώνουμε έναν με δύο καφέδες την ημέρα, μιας και είναι αναπόσπαστο μέρος του πρωινού αλλά και της απογευματινής βόλτας.
Τι θα συμβεί αν αποφασίσεις να τον «κόψεις»; Όπως εξηγεί το αμερικανικό National Institutes of Health, «η καφεΐνη είναι διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος. Ως αποτέλεσμα, τα άτομα που πίνουν συνήθως ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη μπορεί να αναπτύξουν σωματική, συναισθηματική και ψυχολογική εξάρτηση από αυτήν, και μπορεί να εμφανίσουν σύνδρομο στέρησης καφεΐνης μετά από απότομη διακοπή της πρόσληψής της».
Αν λοιπόν σκέφτεσαι να «κόψεις» τον καφέ, γιατί π.χ. ξεκινάς ομοιοπαθητική, καλό είναι να γνωρίζεις τι σε περιμένει, ώστε να μπορείς να το αντιμετωπίσεις.
Πονοκέφαλοι
Οι πονοκέφαλοι είναι μεταξύ των πιο κοινών συμπτωμάτων στέρησης της καφεΐνης. Η θεωρία που επικρατεί είναι ότι η λήψη της προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων –και κατά συνέπεια μεταβολή της ροής του αίματος– στον εγκέφαλο. Όταν, λοιπόν, σταματάς να πίνεις καφέ, τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται και αυξάνεται η ροή αίματος στον εγκέφαλο, κάτι που μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, ακόμη και ημικρανία.
Αν θες να αντιμετωπίσεις το σύμπτωμα αυτό, ζήτα από τον φαρμακοποιό να σου υποδείξει κάποιο σκεύασμα που δεν περιέχει στη σύνθεσή του καφεΐνη ή διάβασε με προσοχή το φυλλάδιο οδηγιών.
Χαμηλά επίπεδα ενέργειας & κόπωση
Είναι το πρώτο πράγμα που πίνουμε το πρωί για να ανοίξει το μάτι μας και να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε. Αν μια μέρα δεν πιούμε καφέ, θα σερνόμαστε. Γιατί; Γιατί η καφεΐνη έχει την ικανότητα να βελτιώνει τη συγκέντρωση και την πνευματική διαύγεια και να αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας.
Επίσης, μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε χρήστες καφεΐνης διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι ένιωθαν κουρασμένοι μετά από μόλις 16 ώρες αποχής. Όπως ήταν αναμενόμενο, όσοι κατανάλωναν καφεΐνη σε καθημερινή βάση ήταν πιο κουρασμένοι από εκείνους που την κατανάλωναν περιστασιακά.
Ευερεθιστότητα
Ίσως το δεύτερο πιο συχνό σύμπτωμα στέρησης καφεΐνης στα πρώτα στάδια διακοπής του καφέ είναι η ευερεθιστότητα, γεγονός που πιθανόν οφείλεται στο ότι η καφεΐνη μπορεί να λειτουργήσει και ως ενισχυτικό της διάθεσης. Μάλιστα, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychology of Addictive Behaviors, αναφέρει ότι σχεδόν το 90% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι ο θυμός και η ευερεθιστότητα ήταν οι λόγοι που δεν κατάφεραν να μειώσουν την πρόσληψη καφεΐνης.
Δυσκολία συγκέντρωσης
Θες να διαβάσεις για την εξεταστική; Κατά πάσα πιθανότητα θα πιεις μερικούς καφέδες. Θες να ετοιμάσεις μια παρουσίαση για τη δουλειά; Θα φτιάξεις μια κανάτα γαλλικό και θα κάτσεις με υπομονή μπροστά στον υπολογιστή. Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές στρεφόμαστε στη βοήθεια του καφέ προκειμένου να βελτιώσουμε τη συγκέντρωσή μας. Η καφεΐνη αυξάνει την έκκριση ντοπαμίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που διεγείρει την επιθυμία και την ανταμοιβή. Έτσι, καθώς εσύ προσπαθείς να κόψεις τον καφέ, μην ξαφνιαστείς αν εμφανίσεις προβλήματα συγκέντρωσης και το λεγόμενο brain fog.
Υπνηλία
Η καφεΐνη μας επιτρέπει να παραμένουμε ξύπνιοι, επειδή ανταγωνίζεται ένα χημικό μόριο που προάγει την υπνηλία, την αδενοσίνη. Επομένως, όταν διακόψεις τη λήψη της μπορεί να νιώθεις περισσότερη υπνηλία. Αυξάνει επίσης την έκκριση αδρεναλίνης και νορεπινεφρίνης, που συνδέονται με την «απόκριση μάχης ή φυγής». Όταν, λοιπόν, αποχαιρετήσεις τον καφέ, η πτώση των υψηλών επιπέδων αυτών των ουσιών θα επηρεάσει αρνητικά την εγρήγορση σου.
Πώς να περιορίσεις τα συμπτώματα στέρησης καφεΐνης
Για αρχή, φρόντισε να διακόψεις σταδιακά την κατανάλωση καφέ και γενικά την πρόσληψη καφεΐνης. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να προστατεύσεις το σώμα σου από το σοκ.
Έπειτα, πίνε άφθονο νερό. Αυτό θα σε βοηθήσει να παραμείνεις ενυδατωμένος και μπορεί να ανακουφίσει ορισμένα από τα συμπτώματα στέρησης καφεΐνης, όπως ο πονοκέφαλος.