Οι άνθρωποι που έχουν διαβήτη είναι δύσκολο να το διαχειριστούν καθώς πρέπει προσέχουν την κατανάλωση ορισμένων τροφών. Ο παραδοσιακός κανόνας «μην τρως ζάχαρη» είναι ξεπερασμένος, αλλά στην περίπτωση των διαβητικών πρέπει να υπάρχει πλήρης ενημέρωση για τη διατροφή τους.

Όταν έχεις διαβήτη, το πάγκρεάς σου εργάζεται για να παράγει αρκετή ινσουλίνη για να κάνει τα σάκχαρα διαθέσιμα για να μετατραπούν σε ενέργεια στα κύτταρα του σώματος. Ορισμένα τρόφιμα μπορούν να επιβαρύνουν επιπλέον αυτή τη διαδικασία και να ανεβάσουν το σάκχαρο στο αίμα σου.

Η τροφή μπορεί να επηρεάσει τη γλυκόζη του αίματος σε πολλά επίπεδα. Επιπλέον, ο διαβήτης τύπου 2 σχετίζεται με την αύξηση βάρους, όπως και ορισμένα φάρμακα που μπορεί να παίρνεις. Η σχέση παχυσαρκίας και διαβήτη είναι πολύπλοκη. Ωστόσο, οι ιατροί συμφωνούν ότι η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει σημαντικά τα συμπτώματα του διαβήτη, να βοηθήσει στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα σου και να αποφύγει επιπλοκές όπως οι καρδιακές παθήσεις, όπως αναφέρει το healthmatch.io.

Διαβήτης PIN IT

Αυτές είναι τροφές προς αποφυγή για όσους έχουν διαβήτη

Εάν έχεις διαβήτη θα πρέπει να μιλήσεις με τον διατροφολόγο σου για να σε βοηθήσει με τη σωστή διατροφή που ταιριάζει σε εσένα και μπορείς να διατηρήσεις. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες συγκεκριμένες τροφές που πρέπει να αποφεύγεις:

Λίπη

Ο λάθος τύπος λίπους συμβάλλει στην αύξηση βάρους. Ακόμα κι αν δεν είσαι υπέρβαρη τεχνικά υπέρβαρη θα πρέπει να αποφύγεις:

 • Κορεσμένα λιπαρά
  Αυτά βρίσκονται σε ζωικά προϊόντα, επομένως θα πρέπει να μειώσεις την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αντί αυτού να τρως κοτόπουλο ή ψάρι χωρίς πέτσα. Αντικατέστησε το βούτυρο με ελαιόλαδο. Κατανάλωσε γάλα και γιαούρτι με χαμηλά ή χωρίς λιπαρά ή επέλεξε τυριά με χαμηλά λιπαρά όπως παρμεζάνα, μοτσαρέλα και τσένταρ.
 • Trans-λιπαρά οξέα
  Απόφυγε όσο το δυνατόν περισσότερο τα τρανς λιπαρά. Πιθανότατα θα τα βρεις σε τηγανητά και συσκευασμένα τρόφιμα και εμπορικά αρτοσκευάσματα. Το σώμα σου δεν χρειάζεται τρανς λιπαρά, επομένως κατανάλωσέ τα όσο το δυνατόν λιγότερο αποφεύγοντάς τα.

Συσκευασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα
Τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν έναν από τους παραπάνω τύπους ανθυγιεινών λιπαρών και μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας:

PIN IT

Υδατάνθρακες
Το σώμα σου χρειάζεται υδατάνθρακες, αλλά είναι σημαντικό να καταναλώνεις τον σωστό τύπο υδατανθράκων. Θα πρέπει να επιλέξεις σύνθετους υδατάνθρακες αντί για απλούς, γνωστούς ως σάκχαρα. Μερικές τροφές που πρέπει να αποφεύγεις είναι:

 • άσπρο ψωμί
  Επίλεξε ψωμί ολικής αλέσεως ή ψωμί σίκαλης. Βεβαιώσου ότι έχεις ελέγξει τα συστατικά καθώς πολλά ψωμί σίκαλης που διατίθενται στο εμπόριο περιέχουν σιτάρι σίκαλης και επεξεργασμένο σιτάρι. Μια άλλη επιλογή είναι το προζύμι, αλλά έλεγξε ξανά τα συστατικά καθώς κάποια προζύμια του εμπορίου περιέχουν σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη.
 • τηγανιτές πατάτες
  Οι πατάτες, γενικά, μπορούν να ανεβάσουν το σάκχαρο στο αίμα, ειδικά όταν τηγανιστούν σε λάδι. Αντίθετα, βράσε  ή μαγείρεψε τις πατάτες σου στον ατμό ή προτίμησε στις γλυκοπατάτες, οι οποίες έχουν επίσης περισσότερες φυτικές ίνες. Μια άλλη εναλλακτική είναι οι πατάτες γιούκα, οι οποίες έχουν χαμηλότερους απλούς υδατάνθρακες.
 • άσπρο ρύζι
  Αυτό είναι επίσης ένα εκλεπτυσμένο σιτάρι. Προτίμησε το καστανό ρύζι.

Επεξεργασμένοι κόκκοι
Απόφυγε τα επεξεργασμένα δημητριακά. Ένα πράγμα που πρέπει να προσέχεις είναι τα ζυμαρικά. Θα πρέπει να επιλέξεις καφέ ζυμαρικά ή εναλλακτικά ζυμαρικά φτιαγμένα με λαχανικά. Σημαντικό επίσης είναι να αποφύγεις τα παιδικά δημητριακά πρωινού.

Τροφές για διαβητικούς