Ο CEO της μεγαλύτερης επενδυτικής εταιρίας του κόσμου αποκαλύπτει ότι είναι αναπόφευκτη η παγκόσμια συνταξιοδοτική κρίση και εξηγεί τους λόγους.
Μέχρι το 2050, ένας στους έξι σε όλο τον κόσμο θα είναι άνω των 65 ετών. Αυτό υπογραμμίζει ο Λάρι Φινκ, CEO της BlackRock, της μεγαλύτερης επενδυτικής εταιρίας παγκοσμίως, και απευθυνόμενος προς τους επενδυτικές του Ομίλου του, προειδοποιεί για «παγκόσμια συνταξιοδοτική κρίση».
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Guardian, ο Φινκ αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο ετήσιο μήνυμά του προς τους επενδυτές, ότι η καθιέρωση «μιας ασφαλούς συνταξιοδότησης με καλές απολαβές» θα είναι μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές προκλήσεις που θα αντιμετωπιστούν στα μέσα του 21ου αιώνα, και εξηγεί ότι οι συνταξιοδοτικές απολαβές αποτυγχάνουν να συμβαδίσουν με την ιατρική και τις ανακαλύψεις που πλέον παρατείνουν το προσδόκιμο ζωής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η BlackRock διαχειρίζεται περίπου 10 τρισεκατομμύρια δολάρια (7,4 τρισεκατομμύρια λίρες) σε περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των συνταξιοδοτικών ταμείων. Ο Φινκ επαίνεσε τις ιατρικές προόδους, συμπεριλαμβανομένων και των φαρμάκων για την παχυσαρκία, που, όπως είπε, θα μπορούσαν να παρατείνουν τα χρόνια ζωής σε ορισμένους ανθρώπους.
Από την άλλη, όμως, τόνισε ότι αυτές οι ιατρικές προσπάθειες δεν επεκτάθηκαν στον οικονομικό προγραμματισμό για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Έτσι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της BlackRock, ένας στους έξι ανθρώπους παγκοσμίως θα είναι άνω των 65 ετών έως το 2050. Το 2011 ήταν ένας στους 11.
Πώς θα ανακοπεί μία «συνταξιοδοτική κρίση»
Σημειώνει χαρακτηριστικά:
«Οι άνθρωποι ζουν περισσότερο. Θα χρειαστούν περισσότερα χρήματα. Οι κεφαλαιαγορές μπορούν να το προσφέρουν- εφόσον οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες βοηθήσουν τους ανθρώπους να επενδύσουν».
Ο Φινκ υπογραμμίζει επίσης πως «καθώς οι πληθυσμοί γερνούν, οι συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις δεν υπήρξαν ποτέ πιο επείγουσες».
BlackRock: Αύξηση στα όρια ηλικίας των συντάξεων άνω των 65 ετών
Και οι λύσεις ποιες είναι;
Σύμφωνα με τον «γκουρού» των επενδύσεων, «για να υποστηρίξουν [τους συνταξιούχους] οι κυβερνήσεις, θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στη δημιουργία ισχυρών κεφαλαιαγορών».
Προτείνει επίσης να αυξηθεί η ηλικία συνταξιοδότησης πέραν των 65 ετών – όπως λέει η… ιδέα του «πηγάζει από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας»- και να εισαχθούν προγράμματα παρόμοια με το αυστραλιανό πρόγραμμα συνταξιοδότησης, βάσει του οποίου οι εργοδότες συνεισφέρουν ένα μέρος του εισοδήματος για κάθε εργαζόμενο σε λογαριασμό συνταξιοδότησης. Επί της ουσίας δηλαδή μία υποχρεωτική αποταμίευση για τον κάθε εργαζόμενο.
Και κατέληξε συγκεκριμένα για τις ΗΠΑ:
«Κινδυνεύουμε να γίνουμε μια χώρα όπου οι άνθρωποι κρατούν τα χρήματά τους κάτω από το στρώμα και τα όνειρά τους μένουν εμφιαλωμένα στην κρεβατοκάμαρά τους».