Οι προκλήσεις με τις οποίες τίθεται αντιμέτωπη η ελληνική οικονομία μέσα σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον αστάθειας και αβεβαιότητας, απόρροια της κορονοκρίσης, τίθενται επί τάπητος στο διαδικτυακό συνέδριο που διοργανώνει το ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο μαζί με το χρηματιστήριο Αθηνών.

«Η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση της Ευρώπης θα αλλάξουν τις κοινωνίες και τον τρόπο ζωής μας, είναι δύο μεγάλα στοιχήματα», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς. Παράλληλα, στάθηκε και στην ανάγκη για γεωπολιτική σταθερότητα. «Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει σε ένα reset (επανεκκίνηση) των σχέσεων με τους συμμάχους της και με την Τουρκία», πρόσθεσε. Για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ εκτίμησε πως «υπάρχει ελπίδα ότι θα μπουν σε νέες βάσεις, είμαι αισιόδοξος».

«Αυτό που ζούμε τώρα θα τελειώσει, η ανθρωπότητα σε χρόνο ρεκόρ κατάφερε να βρει τα εμβόλια, οι άνθρωποι προσαρμόστηκαν, την επόμενη μέρα της πανδημίας θα αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της ανάταξης των οικονομιών αλλά κι εκεί θα τα καταφέρουμε», ανέφερε.

«Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου θα χρειαστεί κάποιες εβδομάδες για να πιστοποιήσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, πιστεύω πως μέχρι τα Χριστούγεννα θα δοθεί η έγκριση στην αίτηση της Pfizer για να αρχίσει με το νέο έτος ο εμβολιασμός στα κράτη», σημείωσε. «Η Κομισιόν χρησιμοποιώντας 4 δισ. ευρώ κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να πετύχει ένα μικρό θαύμα προχωρώντας σε συμφωνίες για την αγορά μαζικών εμβολίων», συμπλήρωσε.

Για το ταμείο ανάκαμψης, είπε ότι είναι τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα η αποτελεσματική χρήση των κονδυλίων του.

Αναφέρθηκε και στην προσωπική του περιπέτεια με τον κορονοϊό, κάνοντας λόγο για έναν ύπουλο εχθρό που σε εξασθενεί. Αναρωτήθηκε ταυτόχρονα «πως μπορεί κάποιοι ακόμα να αρνούνται την ύπαρξη αυτής της απειλής».