Ο ΣΥΡΙΖΑβάζει στην πρώτη γραμμή τα ζητήματα των ανέργων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Η συζήτηση στο όργανο έγινε σε ήπιους τόνους. Ωστόσο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Νίκος Φίλης έκαναν αναφορές σε «απαράδεκτα εσωκομματικά σχόλια» που γίνονται στα social media. Ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας, πήρε σαφείς αποστάσεις από τα «συντροφικά μαχαιρώματα
Οι άξονες
Η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ έχει 4 άξονες:
- Η οικονομική κρίση θα ανέκυπτε έτσι κι αλλιώς λόγω κορωνοϊού. Η έκτασης της όμως εξαρτάται από τι κάνει και κυρίως τις δεν κάνει η κυβέρνηση.
- Η κυβέρνηση με την αδράνειά της λειτουργεί ως επιταχυντής της κρίσης.
- Με αφορμή την κρίση, η κυβέρνηση σε συνεργασία με τον ΣΕΒ επιχειρεί την αναδιάρθρωση της οικονομίας σε βάρος των μικρομεσαίων και των εργαζομένων.
- Είναι επείγον να στηριχτούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κόσμος της εργασίας.
Η εισήγηση Τσίπρα
Στη εισήγησή του ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε:
«Στην οικονομία τα πράγματα θα γίνονται κάθε μέρα και πιο δύσκολα. Εύκολες απαντήσεις δεν υπάρχουν, υπάρχουν όμως πολιτικές με εντελώς αντίθετο πρόσημο: Πρωτοβουλίες και δημόσιες πολιτικές για τη στήριξη της κοινωνίας, των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ή πολιτικές που αξιοποιούν την κρίση ως ευκαιρία για αναδιάρθρωση της οικονομίας και διάλυση της εργασίας;»
Ο κ. Τσίπρα επισήμανε επίσης:
«Αυτές τις μέρες θα επικαιροποιήσουμε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις και να πιέσουμε έστω και τώρα τον κ. Μητσοτάκη να αφουγκραστεί την κραυγή αγωνίας των εργαζομένων. Μεγαλύτερη πρόκληση από όλες είναι η ανεργία, όπου με τις επιλογές της κυβέρνησής του κινδυνεύει να χαθεί σε πέντε μήνες ό,τι καταφέραμε σε 5 χρόνια για τη μείωσή της.»
Παρότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε αναφορά σε πρόωρες εκλογές, η επικαιροποίηση του προγράμματος παραπέμπει σε εκλογική προετοιμασία.
Η ανακοίνωση
Στη ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση, αναφέρονται μεταξύ άλλων:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά στην επικαιροποίηση του προγράμματος του κόμματος με άξονα τις νέες προκλήσεις που έχουν προκύψει από την κρίση της πανδημίας. Οι βασικές προγραμματικές προτεραιότητες που πρέπει να αποτυπώνονται σε αυτό είναι οι εξής:
Στήριξη της εργασίας, ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, αύξηση των δημόσιων επενδύσεων, εξειδίκευση σε κλάδους όπως τουρισμός και εστίαση, συγκρότηση ενός διχτυού κοινωνικής αλληλεγγύης και ασφάλειας. Το μέτρο του κοινωνικού μισθού που προωθούν οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Ιταλίας αποτελεί μια πρακτική που οφείλουμε να λάβουμε υπόψη. […]
Το πρόγραμμα “Μένουμε Όρθιοι”, που παρουσιάσαμε στην αρχή της πανδημίας, έθεσε εγκαίρως τα βασικά εργαλεία για την αντιμετώπιση της κρίσης, τόσο ως προς την ποιότητα των μέτρων όσο και ως προς το ύψος των απαιτούμενων κονδυλίων.»
Η ανακοίνωση καταλήγει με αναφορά στις ευρωπαϊκές εξελίξεις:
«Ως προς την εικόνα που επικρατεί στην Ευρώπη, μπορεί η κρίση να είναι συμμετρική, αλλά οι επιπτώσεις στις χώρες δεν είναι. Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από την ηγεσία της Ε.Ε. είναι παντελώς ανεπαρκή για να αντιμετωπίσουν το επερχόμενο δριμύ κύμα ύφεσης και ανεργίας. Αν η Ε.Ε. επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, η συνοχή της θα δοκιμαστεί. Η λήψη γενναίων μέτρων που θα ενισχύσουν την απασχόληση και θα τονώσουν την οικονομία είναι απαραίτητη. Στο πλαίσιο αυτό, η έκδοση ενός ευρωομόλογου, σε συνδυασμό και με άλλα επεκτατικά μέτρα, αποτελεί ένα μέτρο που μπορεί να συμβάλλει στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της συνοχής της Ε.Ε. και της ανάπτυξης των οικονομιών των χωρών-μελών της.»