Στο Αφγανιστάν είναι πολύ δύσκολο να είσαι γυναίκα. Πολύ περισσότερο αν αυτή είναι δήμαρχος σε μια πόλη 35.000 κατοίκων… Αλλά η Ζαρίφα Γκαφάρι τα κατάφερε. Εγινε η πιο νέα εκλεγμένη δήμαρχος στην πόλη Μέινταν Σαρ και μία από τις λίγες γυναίκες στη χώρα που κατείχαν το δημαρχιακό αξίωμα – και μάλιστα σε μία από τις πιο δυσπρόσιτες περιοχές του ανατολικού Αφγανιστάν.
Δεν ήταν εύκολο. Η Ζαρίφα είχε δεχτεί πολλές απειλές και τουλάχιστον τρεις δολοφονικές επιθέσεις – ακόμα στα χέρια της μπορείς να διακρίνεις τα σημάδια από το οξύ που της πέταξαν οι ακραίοι. Φανατικοί θρησκόληπτοι έφτασαν να δολοφονήσουν τον πατέρα της, ενώ η ίδια χρειάστηκε να κρυφτεί για να σωθεί.
Οταν τελικά ανέλαβε τα καθήκοντά της, η εργατικότητα και η διορατικότητά της τους κέρδισε. Η νεαρότερη δήμαρχος είχε πετύχει. Μέχρι που τον Αύγουστο οι Ταλιμπάν κατέλαβαν ξανά τη χώρα και την εξουσία.
Η περιγραφή τής Ζαρίφα στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Εφ.Συν.» είναι συγκλονιστική: «Εβλεπα το κακό να έρχεται. Καθόμουν σε μια πολύ ψηλή κορυφή και έβλεπα την κόλαση στην πόλη της Καμπούλ. Ηταν ένα σοκ, τεράστιο σοκ για μένα. Και τότε έγραψα στο Twitter μου ότι “η Καμπούλ έπεσε. Περιμένω να έρθουν να με σκοτώσουν”».
«Ωστόσο δεν ήθελα να φύγω. Εψαχνα τρόπο να μείνω. Με πίεζε η οικογένειά μου. Δεν υπήρχε περίπτωση να μας αφήσουν να επιζήσουμε. Αποφάσισα να βγω από τη χώρα την πέμπτη ημέρα της κατάληψης, παρ’ όλο που μέχρι τελευταία στιγμή έψαχνα ένα “κράτημα” για να μείνω», συνέχισε την περιγραφή της.
Η Ζαρίφα έφτασε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ κρυμμένη στο αυτοκίνητο, στα πόδια των δικών της. Μαζί της ήταν ο σύζυγός της και η μητέρα της.
«Κρυβόμουν σε κάθε τσεκ-πόιντ των Ταλιμπάν. Επικρατούσε ένα χάος στο αεροδρόμιο. Μπήκα στο αεροπλάνο και εκείνη τη στιγμή ήταν η πιο δύσκολη στη ζωή μου. Ακόμα και όταν έχασα τον πατέρα μου, στενοχωρήθηκα, αλλά όχι τόσο πολύ όσο εκείνη τη στιγμή. Αφηνα όλα τα μέλη της οικογένειάς μου, ένα μεγάλο μέλος της οικογένειάς μου, που είναι το έθνος μου, το Αφγανιστάν, που είναι οι συμπατριώτες μου, οι γυναίκες και τα παιδιά, που τους έβλεπα να “καίγονται” και να μην μπορώ να κάνω τίποτα», μας λέει.
Σήμερα, από τη Γερμανία όπου κατάφερε να βρεθεί, αγωνιά για την κατάσταση των γυναικών στο Αφγανιστάν. «Στη χώρα μου, το να είσαι γυναίκα, κορίτσι και ειδικά να είσαι πολιτικός σε συντηρητικές περιοχές είναι πάντα τόσο δύσκολο λόγω των ακραίων ιδεολογιών και αντιλήψεων. Μερικές φορές, το να είσαι γυναίκα είναι από μόνο του έγκλημα. Μια γυναίκα ποτέ δεν είναι μέρος των συγκρούσεων, ποτέ δεν είναι μέρος των Ταλιμπάν, των μουτζαχεντίν ή κάτι τέτοιο. Αλλά είμαστε τα μεγαλύτερα θύματα των συγκρούσεων στο Αφγανιστάν. Οι γυναίκες του Αφγανιστάν χάνουν τους αγαπημένους τους στον πόλεμο, που δεν ήταν ποτέ μέρος του [πολέμου]», μας λέει.
«Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, και στη δική μου περίπτωση, ήταν πάντα τόσο δύσκολο. Ούτε η οικογένειά μου ήθελε να γίνω δήμαρχος. Το μόνο πράγμα που με έκανε να παλέψω, να μην εγκαταλείψω, ήταν ο τρόπος που είδα πώς αλλάζουν οι σκέψεις των ανθρώπων για τη γυναίκα, τη γυναίκα στην ηγεσία, τις γυναίκες σε τεχνικά γραφεία. Πώς άλλαζε μέρα με τη μέρα η νοοτροπία». Η Ζαρίφα έχει επίγνωση ότι η ίδια αποτέλεσε πρότυπο για τα κορίτσια στο Αφγανιστάν.
«Πριν από λίγο καιρό, μάλιστα, ένας από τους πρώην συνεργάτες μου στο Αφγανιστάν, με τον οποίο επικοινωνώ ακόμα, μου έλεγε ότι συνάντησε κάποιους Ταλιμπάν και του μίλησαν καλά για μένα. Αυτός ήταν ο μόνος λόγος για τον οποίο δεσμεύτηκα τόσο πολύ να το τρέξω αυτό. Κάτι ένιωσα ότι αλλάζει», υπογραμμίζει.
Η Ζαρίφα Γκαφάρι βρέθηκε στις Βρυξέλλες καλεσμένη από τη δεξαμενή σκέψης «Φίλοι της Ευρώπης» για ένα συνέδριο με τίτλο «Η κατάσταση της Ευρώπης».
Το μήνυμά της στη διεθνή κοινότητα ήταν σαφές. «Περιμένω από τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Κοινοβούλιο και τις χώρες να προβούν σε τρεις συγκεκριμένες δράσεις. Πρώτον, σταματήστε να μιλάτε με την κυβέρνηση των Ταλιμπάν. Τους δίνει αναγνώριση και τους δίνει την εξουσία. Και τους δίνει το κίνητρο να κάνουν ό,τι θέλουν στο Αφγανιστάν. Μην τους δίνετε απευθείας χρήματα γιατί πώς θα ελέγξετε ότι θα δοθούν για το καλό των ανθρώπων;» είπε στην «Εφ.Συν.».
«Δεύτερον, ασκήστε πίεση στο Πακιστάν, διότι η χώρα μου έχει δεχτεί εισβολή από τις πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες. Υπάρχει συνεργασία του Πακιστάν με τους Ταλιμπάν, ο πρωθυπουργός τους κάνει λόμπινγκ στον ΟΗΕ για να αναγνωριστούν οι Ταλιμπάν. Ξέρουμε ότι πολλοί τρομοκράτες έχουν πλέον πεδίο στο Πακιστάν. Το τρίτο, αφορά τη μη αναγνώριση των Ταλιμπάν. Σε καμία περίπτωση μην τους αναγνωρίσετε», καταλήγει.
Η Ζαρίφα θέλει πολύ να επιστρέψει στο Αφγανιστάν. «Εκεί είναι το σπίτι μου»…