Τις εντυπώσεις του και τις εμπειρίες από το ταξίδι στη Λεμεσό της Κύπρου μας καταθέτει σε συνέντευξή του ο Σύμβουλος του Δημάρχου στο Δήμο Μετεώρων σε θέματα κυρίως Τουρισμού και Οικονομικών και μέλος του ΔΣ της ΄Ενωσης Ξενοδόχων ν. Τρικάλων με έδρα τα Μετέωρα , κ Σπύρος Νικολογιάννης.
Ο κ. Νικολογιάννης μιλά για τις δράσεις των Ξενοδόχων στη Λεμεσό, τις εμπειρίες του από την δική του οπτική γωνία και για τη σημαντική επίσκεψή στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου στη Λευκωσία και την συνάντηση με τον Επίσκοπο Μεσαορίας Κύπρου κ.κ. Γρηγόριο.
Η συνέντευξη
Ποιος ήταν ο αρχικός στόχος της δράσης;
Βασικός στόχος ήταν η κατανόηση του όρου «Προσβάσιμος Τουρισμός» ο οποίος περικλείει τα άτομα με μικρά ή μεγάλα κινητικά προβλήματα, με άλλες μορφές αναπηρίας και τα άτομα της τρίτης ηλικίας.
Η Κύπρος, ως χώρα που φιλοξένησε τη δράση αυτή μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus, χαρακτηρίζεται από υψηλό δείκτη ευαισθησίας προς τα άτομα περιορισμένης κινητικότητας;
Αυτό που έγινε σαφές, είναι ότι οι εκπαιδευτές, τα καταλύματα και οι φορείς επιδεικνύουν υψηλό αίσθημα ευθύνης προς τα άτομα αυτά και καταβάλουν προσπάθειες για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτησή τους. Πραγματοποιούνται συνεχή επιμορφωτικά σεμινάρια με τα οποία οι φορείς, με επικεφαλής το υπουργείο τουρισμού, προσπαθούν να διαμορφώσουν τουριστική συνείδηση και να καλλιεργήσουν την τουριστική παιδεία.
Αποτελεί ο Προσβάσιμος Τουρισμός μία καλή ευκαιρία για τουριστική ανάπτυξη και απόδοση;
Πρόκειται για μία κατηγορία πελατών η οποία ποσοτικά προσεγγίζει το 45% του πληθυσμού, στοιχείο που πρέπει να προβληματίζει θετικά τον καθέναν ο οποίος ασχολείται με τον τουρισμό. Επίσης, τα άτομα αυτά, τις περισσότερες φορές συνοδεύονται από άλλα μέλη και έτσι έμμεσα η επισκεψιμότητα αυξάνεται. Γενικά πρόκειται για πελάτες υψηλών απαιτήσεων καθώς αναζητούν ποιοτικές υπηρεσίες για τις οποίες δύναται να καταβάλουν αυξημένο αντίτιμο, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.
Σε επίπεδο Δήμου Μετεώρων, τόσο ο δήμος όσο και τα καταλύματα, διαθέτουν υπηρεσίες ικανές να καλύψουν τις ανάγκες των ανθρώπων αυτών;
Ο Δήμος Μετεώρων παρουσιάζει μεγάλη υστέρηση στην αντικειμενική εξυπηρέτηση του πελατολογίου που προέρχεται από τον Προσβάσιμο Τουρισμό. Ιστορικά, δεν έχουν γίνει οι παρεμβάσεις αυτές που θα θέσουν το δήμο μας φιλικό προς τα άτομα αυτά. Προσδοκία μας είναι, μέσω μίας καλής συνεργασίας με το δήμο, να υλοποιήσουμε για αρχή, αυτά τα έργα που απαιτούν λίγα χρήματα αλλά προσδίδουν υπεραξία! Επίσης, τα καταλύματα, πλην των υποχρεωτικών από το νόμο παρεμβάσεων, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν χαρακτηρίζονται από την απαιτούμενη ευαισθησία και τον προσανατολισμό τους προς τον προσβάσιμο τουρισμό.
Οι πόλεις της Κύπρου στις οποίες περιηγηθήκατε όσο και οι τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού, επιδεικνύουν ευαισθησία και συμπεριφορές που διευκολύνουν τη ζωή των ατόμων με προβλήματα προσβασιμότητας;
Στην Κύπρο, οι αρχές του νησιού σε συνεργασία με το υπουργείο τουρισμού, καταρτίζουν νομοσχέδιο με όλα τα πρωτόκολλα που αφορούν την άρτια και άνετη διαβίωση των ανθρώπων αυτών ή και τη συνύπαρξή τους με τους υπόλοιπους, δίχως να αποτελούν βάρος. Αυτό οφείλεται σε καλλιέργεια της συνείδησης και της παιδείας που επιτρέπουν τον καθένα να μην τους περιθωριοποιεί αλλά και να τους αντιμετωπίζει σαν ίσο προς ίσο. Τις τακτικές αυτές, υιοθετούν και οι τουριστικές επιχειρήσεις.
Ποια είναι τα σημεία αυτά που η Κύπρος επενδύει ώστε να ενισχύσει την οικονομική της θέση αλλά και τον τουριστικό τομέα;
Η Κύπρος, ως πρώτο μέλημα, έχει την εκπαίδευση όλων όσων ασχολούνται με τον τουρισμό. Προσπαθεί να επιτύχει μία ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ του παραθαλάσσιου τουρισμού και του τουρισμού περιπέτειας και γαστρονομίας κυρίως στον ορεινό όγκο, εκμεταλλευόμενη τα επενδυτικά εργαλεία που απορρέουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, παραχωρεί σημαντικά κίνητρα σε ξένους επενδυτές προσελκύοντας πολλούς αλλοδαπούς επιχειρηματίες και κυρίως Ρώσους. Τα κίνητρα αυτά σε συνάρτηση με τη χαμηλή φορολογία ενισχύουν την ανάπτυξη όλων των κλάδων της οικονομίας, κυριότερες μεταξύ των οποίων και πλην του τουρισμού είναι η ναυτιλία, η διαχείριση ακινήτων (real estate) και ο αγροδιατροφικός τομέας.
Με την ιδιότητά σου ως Σύμβουλος του Δημάρχου στο Δήμο Μετεώρων σε θέματα κυρίως Τουρισμού και Οικονομικών, με αφορμή το ταξίδι της Ένωσης Ξενοδοχείων στην Κύπρο, οργανώσατε κάποια επιπλέον δράση;
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα του Erasmus, έτσι όπως είχε δομηθεί από τον φορέα συντονισμού, παρουσίασε πληρότητα σε μεγάλο ποσοστό. Πλην της δράσεων που είχαν συμφωνηθεί, προσωπικά αξιοποίησα το κενό της τελευταίας ημέρας, πριν το ταξίδι της επιστροφής μας και κανόνισα επίσκεψη στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου στη Λευκωσία. Εκεί πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τον Επίσκοπο Μεσαορίας Κύπρου κκ. Γρηγόριο. Ήταν μία άκρως εποικοδομητική συνάντηση όπου ο κκ. Γρηγόριος μας ανέπτυξε τα οφέλη και τις προοπτικές μίας σωστής διμερούς συνεργασίας ενώ ακολούθησε και ένας παραγωγικός διάλογος.
Θα προτρέπατε κάποιον να επισκεφθεί την Κύπρο είτε για διακοπές είτε για κάποιον άλλο λόγο;
Η Κύπρος αποτελεί μία άκρως φιλόξενη χώρα, τόσο ως προς το ανθρώπινο πρόσωπο που την χαρακτηρίζει όσο και ως προς τις υποδομές που διαθέτει και κάνει τη διαμονή του επισκέπτη τουλάχιστον ευχάριστη με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό την άμεση προσαρμογή του. Επιπλέον, η οργάνωση του κρατικού μηχανισμού και η οικονομική ευρωστία αποτελούν πόλο έλξης για πολλούς ανθρώπους του ενεργού πληθυσμού οι οποίοι επιθυμούν να αναζητήσουν την τύχη τους επαγγελματικά ως εργαζόμενοι ή και να «χαράξουν» μία πετυχημένη επιχειρηματική σταδιοδρομία.
Με λίγες λέξεις, πως θα χαρακτηρίζατε το πρόγραμμα Erasmus στην Κύπρο, όπως εσείς το βιώσατε;
– Γνώση και εμπειρία
– Τουριστική συνείδηση και παιδεία
– Άρτια οργάνωση και λειτουργία
Το Δ.Σ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ
Κωδικός Έργου : 2020-1-EL01-KA102-077752