ΥΛΙΚΑ
Για το γύρο κοτόπουλο
- 1 κιλό φιλέτο μπούτι κοτόπουλο (σε κομμάτια)
- 200 γρ. γιαούρτι αγελαδινό
- 150 γρ. ελαιόλαδο
- 5 γρ. αλάτι
- 3 γρ. κόλιανδρο
- 3 γρ. πιπέρι
- 5 γρ. πάπρικα γλυκιά
- 2 λιωμένες σκελίδες σκόρδο
- 3 γρ. κύμινο
- 3 γρ. κανέλλα
- 1 μεγάλο πλατύ κρεμμύδι
- 2 ξυλάκια για σουβλάκι
Για τη σως γιαουρτιού
- 100 γρ. γιαούρτι αγελαδινό
- 100 γρ. φέτα τριμμένη
- 6 γρ. πάπρικα γλυκιά
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τη σύνθεση
- Μαρούλι iceberg
- Τοματίνια (κομμένα στη μέση)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΡΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
- Σε ένα μπολ, αναμειγνύουμε όλα τα υλικά για το κοτόπουλο, εκτός από το κρεμμύδι. Ανακατεύουμε πολύ καλά και το τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 – 200 βαθμούς στον αέρα.
- Κόβουμε το κρεμμύδι στη μέση. Παίνρουμε το μισό και το τρυπάμε στο κέντρο, από την εξωτερική μεριά προς την κομμένη κάθετα, με τα δύο ξυλάκια. Στην ουσία, δημιουργούμε μια χειροποίητη σούβλα με βάση το κρεμμύδι, την οποία τοποθετούμε μέσα σε ένα ταψί.
- Στη συνέχεια, τρυπάμε τα φιλέτα κοτόπουλου αρχικά και στα δύο ξυλάκια και μετά εναλλάξ μία στο ένα και μία στο άλλο.
- Ψήνουμε στη χαμηλή σχάρα, για 60 – 80 λεπτά ή μέχρι το κοτόπουλο να είναι επαρκώς μαγειρεμένο στο εσωτερικό του.
Μέσα στο φούρνο βάζουμε ένα ταψί με νερό. Με αυτόν το τρόπο βοηθάμε να ψηθεί σωστά το κοτόπουλο εσωτερικά.
- Όταν είναι έτοιμο, το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 3 – 4 λεπτά και μετά το ψιλοκόβουμε κάθετα με ένα κοφτερό μαχαίρι.
ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΙΤΕΣ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ
- Τη συνταγή θα τη βρείτε εδώ. Ξεκινάμε την εκτέλεσή της περίπου 20 λεπτά πριν βγάλουμε το γύρο από το φούρνο, ώστε να φαγωθούν ζεστές.