Ακόμη και σήμερα που ο κορονοϊός έχει… θερίσει τον πλανήτη με περίπου 5,5 εκατ. κρούσματα και περισσότερους από 344.000 νεκρούς υπάρχουν άνθρωποι που υποστηρίζουν ότι οι ποδοσφαιρικοί αγώνες θα πρέπει να γίνονται παρουσία κόσμου.
Ηδη το παιχνίδι της Αταλάντα με την Βαλένθια για τους «16» του Champions League που διεξήχθη στο Μιλάνο θεωρείται ως μια «υγειονομική βόμβα» δεδομένου ότι, κατά πολλούς, ευθύνεται για την μαζική διασπορά του ιού στο Μπέργκαμο. Ανάλογη ανησυχία είχε εκφραστεί προ καιρού και για τη ρεβάνς της Λίβερπουλ με την Ατλέτικο Μαδρίτης, που πραγματοποιήθηκε λίγο προτού αποφασιστεί το lockdown κι ενώ ο κορονοϊός ήδη εξαπλωνόταν επικίνδυνα.
Και φαίνεται ότι οι ανησυχίες και οι καταγγελίες που είχαν γίνει για το συγκεκριμένο ματς, δικαιώνουν όσους φώναζαν σύμφωνα με όσα αποκαλύπτουν οι κυριακάτικοι «Times». Οπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, το πόρισμα που στηρίχθηκε σε στοιχεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) έδειξε πως τουλάχιστον 41 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό, ο οποίος εκτιμάται ότι μεταδόθηκε στις εξέδρες του Ανφιλντ. Μάλιστα, αυτοί οι θάνατοι επήλθαν 25 με 35 ημέρες μετά το παιχνίδι.
Η ρεβάνς του Λίβερπουλ διεξήχθη στις 11 Μαρτίου μπροστά σε 52.000 οπαδούς, εκ των οποίων οι 3.000 ήταν φίλαθλοι της Ατλέτικο που είχαν ταξιδέψει από τη Μαδρίτη, μια πόλη που αντιμετώπισε πολύ σοβαρό πρόβλημα καθώς βρέθηκε μεταξύ των μεγαλουπόλεων με τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με το Imperial College London και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, εκείνη την περίοδο η Ισπανία μετρούσε 640.000 κρούσματα, ενώ η Μεγάλη Βρετανία 100.000.
O δήμος του Λίβερπουλ επανειλημμένα είχε εκφράσει τις ανησυχίες του για τους κινδύνους που εγκυμονούσε η διεξαγωγή του αγώνα, ενώ πριν από μερικές εβδομάδες, μέσω του Στιβ Ρόδεραμ (Metro Mayor of Liverpool) ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα σχετικά με το κατά πόσο το παιχνίδι μπορεί να συνέβαλε στην αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην πόλη.
«Αν άνθρωποι προσβλήθηκαν από κορονοϊό λόγω ενός αθλητικού γεγονότος που δεν έπρεπε να διεξαχθεί, αυτό είναι σκανδαλώδες. Και δεν αναφέρομαι μόνο στον κόσμο που βρέθηκε στο γήπεδο αλλά και στο ιατρικό προσωπικό, τους συγγενείς και τους φίλους τους», δήλωσε στο BBC Sport ο Ρόδεραμ, ο οποίος πρόσθεσε: «Η καμπύλη μόλυνσης στο Λίβερπουλ ήταν αρκετά υψηλή. Αυτό πρέπει να διερευνηθεί για να διαπιστωθεί αν κάποια από τα κρούσματα οφείλονται άμεσα σε επαφή με τους φίλους της Ατλέτικο. Υπήρχαν ‘’καυτές’’ πόλεις και η Μαδρίτη ήταν σίγουρα μία από αυτές. Δεν επιτρεπόταν να συγκεντρωθούν στη χώρα τους, ωστόσο τους δόθηκε το ΟΚ για να ταξιδέψουν στην Αγγλία. Επομένως, ναι, χρειάζεται να γίνει έρευνα και σίγουρα χρειάζεται η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της που άργησε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα».
Ηδη άλλωστε, ασκείται δριμεία κριτική προς τη βρετανική κυβέρνηση για το γεγονός ότι καθυστέρησε να λάβει μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, ενώ ευθύνη φέρει και η UEFA που δεν έλαβε την απόφαση για τέλεση του αγώνα κεκλεισμένων των θυρών…