Η Τεκμηριακή Γλωσσολογία και ο Ρόλος της στην Αναβίωση Γλωσσών και Διαλέκτων υπό Εξαφάνιση και ο μαγικός κόσμος των μουσικών σωλήνων Boomwhackers στην Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας
Σε μια σειρά σημαντικών δράσεων προχώρησε η βιβλιοθήκη Καλαμπάκας τις προηγούμενες ημέρες. Διοργάνωσε δυο εκδηλώσεις, οι οποίες είχαν σχέση με την γλωσσολογία και η δεύτερη με τον μαγικό κόσμο των μουσικών σωλήνων Boomwhackers.
Η καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κα Ελισάβετ Μελά-Αθανασοπούλου, επισκέφθηκε τη Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας την Τρίτη 11 Ιουνίου, όπου πραγματοποίησε παρουσίαση επάνω στο ζήτημα γλωσσών και διαλέκτων υπό εξαφάνιση, με επίκεντρο την επιτόπια έρευνά της στη ζωή και παράδοση της φυλής Καλάς των Ιμαλαίων.
Έπειτα από την ομιλία της κα Μελά, προβλήθηκε οπτικουακουστικό υλικό από το προσωπικό αρχείο της, που αφορά τις κατοικίες των Καλάς, την κοιλάδα όπου κατοικούν, την καθημερινή ζωή τους, τα ήθη και έθιμά και τις ετήσιες εορτές τους.
Εργαστήριο Μουσικών Σωλήνων Boomwhackers
Η καθηγήτρια μουσικής και συγγραφέας Έφη Μπαχτσεβάνα παρευρέθηκε στη Βιβλιοθήκη την Πέμπτη 13 Ιουνίου για να μυήσει τους συμμετέχοντες του εργαστηρίου στο μαγικό κόσμο των μουσικών σωλήνων Boomwhackers. Το εργαστήριο-workshop χωρίστηκε σε δύο τμήματα: ένα για εκπαιδευτικούς και ένα για γονείς και παιδιά.
Τα boomwhackers (BW) επινόησε ο αμερικανός Craig Ramsell το 1995 και έχουν ενταχθεί στη μουσική εκπαίδευση παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια με μεγάλη επιτυχία, αλλάζοντας τα δεδομένα στην εκμάθηση της μουσικής. Τα boomwhackers είναι πλαστικοί, κουρδισμένοι σωλήνες σε διαφορετικά μεγέθη και χρώματα που όταν τους χτυπήσουμε σε ένα σταθερό σημείο π.χ παλάμη, χέρια, μηροί, γόνατα, πάτωμα, τραπέζι, καρέκλα κ.λ.π, παράγουν κάθε φορά έναν διαφορετικό μουσικό ήχο. Κάθε ήχος αντιστοιχεί σε μια συγκεκριμένη νότα της διατονικής και χρωματικής κλίμακας. Ανάλογα με το μέγεθος του σωλήνα παράγεται και η αντίστοιχη νότα.
Τα παιδιά δουλεύοντας σε ομάδες, συντονίστηκαν μεταξύ τους, συγκεντρώθηκαν, συνεργάστηκαν και πήραν αποφάσεις. Μέσα από το παιχνίδι, κατανόησαν και διδάχθηκαν μουσικές έννοιες με απλό και διασκεδαστικό τρόπο.