Τα θετικά και αρνητικά στοιχεία, τις αδυναμίες και τις δυνατότητες, για θέσπιση Καθολικού Βασικού Εισοδήματος σε πολίτες του Δήμου Τρικκαίων, ανέδειξε η συζήτηση – εκδήλωση που διοργανώθηκε στα Τρίκαλα.
Την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023, στο διοικητήριο παλαιών φυλακών (Μουσείο Τσιτσάνη), η οργάνωση Contentativa σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, τον Δήμο Τρικκαίων και την υποστήριξη του Γραφείου Θεσσαλονίκης του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ έδωσαν στη δημοσιότητα τα πρώτα ευρήματα μιας έρευνας που εκπόνησαν για τις κοινωνικές πολιτικές που σχεδιάζονται κεντρικά. Επίσης συζητήθηκε η εφαρμογή αυτών των πολιτικών από τον Δήμο Τρικκαίων, τις επιπλέον δημοτικές πολιτικές κοινωνικής προστασίας και το μέτρο του Καθολικού Βασικού Εισοδήματος.
Χαιρετισμοί
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος Σακκάς στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι η εκδήλωση ανοίγει πόρτα συνεργασίας για το μέλλον με βάση τα χρήσιμα συμπεράσματα που εξήχθησαν.
Ο Μιχάλης Γουδής, Διευθυντής του Γραφείου Θεσσαλονίκης του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ, επεσήμανε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται να επωμιστεί ένα νέο ρόλο και να υποστηρίξει δράσεις πέρα και από τις τυπικές αρμοδιότητές της, προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις.
Τι είναι το Βασικό Εισόδημα;
Το Βασικό Εισόδημα, όπως εξήγησε η Όλγα Πατεράκη, ιδρυτικό μέλος της Contentativa, είναι η τακτική καταβολή συγκεκριμένου χρηματικού ποσού εξατομικευμένα και όχι ανά νοικοκυριό, παρέχεται άνευ όρων και είναι επαρκές για μια αξιοπρεπή ζωή. Εχει εφαρμοστεί πιλοτικά ανά τον κόσμο, αναδεικνύοντας ως θετική επίπτωση τη βελτίωση της ψυχικής υγείας των ανθρώπων που το λαμβάνουν, καθώς είναι απαλλαγμένοι από το άγχος της επιβίωσης.
ΑΝΑΛΥΤΙΚ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΔΩ
Η έρευνα στα Τρίκαλα
Η Έφη Παυλογεωργάτου, Δρ Νεότερης Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και ιδρυτικό μέλος της Contentativa, παρουσίασε τον ερευνητικό στόχο, που ήταν να διερευνηθούν οι δυνατότητες που έχει ο Δήμος Τρικκαίων για να εφαρμόσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα Βασικού Εισοδήματος.
Εξετάστηκαν θετικά σημεία, όπως η εμπειρία του Δήμου Τρικκαίων στην απορρόφηση και διαχείριση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, η υιοθέτηση κοινωνικών καινοτομιών και η αξιοποίηση πρόσθετων τοπικών πόρων με ανταποδοτικό χαρακτήρα, το ευρύ πλέγμα κοινωνικών δομών. Όλοι οι φορείς και οι συλλογικότητες που ρωτήθηκαν, κατέθεσαν κοινή άποψη ότι η υπάρχουσα επιδοματική πολιτική δεν είναι επαρκής και αποτελεσματική, κάνοντας ειδικές αναφορές στο πώς οι προϋποθέσεις για την παροχή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος δεν επιτρέπουν σε πολλούς ανθρώπους που βρίσκονται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας να το λαμβάνουν. Στο πλαίσιο αυτό μια πιλοτική εφαρμογή Βασικού Εισοδήματος θα έδινε ευκαιρίες για μια πιο αποτελεσματική κοινωνική πολιτική.
Στα αδύνατα σημεία η οικονομική και θεσμική εξάρτηση του Δήμου από την κεντρική διοίκηση περιορίζουν τις δυνατότητες για την αυτόνομη δράση του. Η έρευνα ανέδειξε ότι η ελλιπής γνώση της κοινωνικής πολιτικής δημιουργεί παρανοήσεις και ενισχύει στερεότυπα σχετικά με τους ωφελούμενους και τους δικαιούχους, τον στιγματικό και την «παγίδα της ανεργίας», τις δυνατότητες που θα προκύψουν από τον περιορισμό του διοικητικού και του γραφειοκρατικού κόστους και εν τέλει για την αποτελεσματικότητα της προνοιακής επιδοματικής πολιτικής.
Το πάνελ έκλεισε ο Κώστας Δημουλάς, Καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου και επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας, ο οποίος σχολίασε τα ευρήματα και έθεσε βασικά θέματα για τη συζήτηση που ακολούθησε. Ο κ. Δημουλάς ανέφερε ότι το Βασικό Εισόδημα ξεκινά από τον 18ο αιώνα με τον Τόμας Πέιν και βασίζεται στο ότι κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ζωή μόνο και μόνο από τη γέννησή του. Τόνισε ότι δεν είναι αναδιανεμητική πολιτική αλλά μία ώθηση για τη διασφάλιση του θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος στην αξιοπρεπή διαβίωση.
Η υλοποίηση μιας πιλοτικής εφαρμογής του Βασικού Εισοδήματος κατά τον κ. Δημουλά είναι εφικτή στον Δήμο Τρικκαίων, καθώς ο Δήμος παρουσιάζει μια σειρά από ευνοϊκές προϋποθέσεις. Σημαντική ώθηση προς αυτή την κατεύθυνση θα δώσει η σύσταση μιας τοπικής ομάδας που θα αναλάβει ενεργότερο ρόλο για την υποστήριξη της πιλοτικής εφαρμογής.
Από το γραφείο Τύπου