Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, σε εκτίμησή του το βράδυ της Δευτέρας στο Twitter, ανέφερε για την πορεία του φαινομένου πως «τo χαμηλό στο Ιόνιο δεν βαθαίνει σημαντικά. Βαθμιαία γίνεται οπισθοδρομούν με κατεύθυνση προς τα παράλια της Λιβύης. Οι άνεμοι στα ανατολικά (ΒΑ ή ΝΑ ) αποτελούν κυριότερο παράγοντα των μεγάλων υψών υετού βοηθούσης της ορογραφίας».
Από την πλευρά του, ο μετεωρολόγος Δημήτρης Παπαϊωάννου, μιλώντας για την πορεία της κακοκαιρίας, σημείωσε:
«Σπάνια παρατηρείται τέτοιου είδους κακοκαιρία αρχές Σεπτεμβρίου, αναμένεται να δούμε μεγάλο όγκο νερού. Στο Πήλιο έχουν πέσει 105 τόνοι νερού ανά στρέμμα, στην Εύβοια και τη Φθιώτιδα έπεσαν 80 τόνοι».
Στη συνέχεια, πρόσθεσε πως «την Τρίτη και την Τετάρτη αναμένονται ισχυρές καταιγίδες σε Θεσσαλία και Βόρεια Εύβοια. Μάλιστα αναμένεται να πέσουν πάνω από 300-400 τόνοι, ουσιαστικά όση βροχή πέφτει ετησίως στην Αττική, θα πέσει τις επόμενες ώρες σε Θεσσαλία και Βόρεια Εύβοια», κατέληξε.
Στη Ζαγορά Πηλίου «έριξε» 103 χιλιοστά βροχής, πάνω από 7.000 κεραυνοί μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας
Η κακοκαιρία Daniel από το πρωί της Δευτέρας (04/09) «βρίσκεται» στη χώρα μας με ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες, με 103 χιλιοστά βροχής στη Ζαγορά Πηλίου. Πάνω από 7.000 κεραυνοί μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας.
Οι βροχές και καταιγίδες που έφερε η κακοκαιρία Daniel έως το απόγευμα έχουν επηρεάσει το μεγαλύτερο μέρος των ηπειρωτικών, του Ιονίου και του Βορείου Αιγαίου, με το σύστημα καταγραφής κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών να έχει καταγράψει περισσότερους από 7.000 κεραυνούς.
Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το μεγαλύτερο ύψος βροχής έως τις 18:30 καταγράφηκε στη Ζαγορά Πηλίου και είναι ίσο με 103 χιλιοστά. Η περιοχή της Ζαγοράς και την Μαγνησίας περιλαμβάνεται σε αυτές όπου αναμένονται τα ισχυρότερα φαινόμενα με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής.
Στον πίνακα παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής:
Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr αξιοποιώντας δορυφορικά δεδομένα και το εκτεταμένο δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών, δημιούργησε την υπηρεσία “METEONOW”. Η υπηρεσία αυτή προσφέρει τη δυνατότητα της συνεχούς παρακολούθησης των φαινομένων στη χώρα, απεικονίζοντας σε σχεδόν πραγματικό χρόνο τις περιοχές όπου υπάρχει πιθανότητα βροχόπτωσης ή χιονόπτωσης.
Στους ίδιους χάρτες, οι οποίοι ανανεώνονται κάθε 15 λεπτά, σημειώνονται και οι θέσεις όλων των ενεργών μετεωρολογικών σταθμών του δικτύου καθώς και αυτών που καταγράφουν βροχόπτωση ή χιονόπτωση. Στο βίντεο παρουσιάζονται οι περιοχές όπου υπήρξε πιθανότητα βροχόπτωσης καθώς και οι σταθμοί όπου καταγράφηκε βροχόπτωση κατά το διάστημα 04/09/2022, 00:10 – 04/09/2022 17:40.
Live η πορεία της κακοκαιρίας Daniel:
https://www.dnews.gr/