Λιγότερα από έξι κουταλάκια του γλυκού πρόσθετα σάκχαρα την ημέρα, σύμφωνα με τις τελευταίες καταναλωτικές οδηγίες, που εξέδωσε η Αμερικανική Ένωση Καρδιάς (American Heart Association – AHA).

Με τον όρο «πρόσθετα σάκχαρα» εννοούνται η ζάχαρη, η φρουκτόζη και το μέλι, καθώς και άλλεςγλυκαντικές ουσίες, που εμπεριέχουν τα κατεργασμένα και τα προπαρασκευασμένα τρόφιμα και αναψυκτικά και καταναλώνονται μεμονωμένα ή προστίθενται στο φαγητό κατά την κατανάλωσή του.

«Ο στόχος μας για την ζάχαρη είναι ο ίδιος για όλα τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 2 και 18 ετών, για να είναι απλό για τους γονείς και τους γιατρούς να το θυμούνται» εξήγησε η Dr Miriam Vos, επικεφαλής ερευνήτρια και συγγραφέας της μελέτης, διατροφολόγος και καθηγήτρια παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Emory στην Ατλάντα. «Για τα περισσότερα παιδιά τα έξι κουταλάκια του γλυκού πρόσθετων σακχάρων ανά ημέρα ως μέγιστη κατανάλωση σε ζάχαρη είναι ένας υγιής και εφικτός στόχος«.

Οι νέες οδηγίες αναφέρουν, επίσης, ότι τα παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών δεν πρέπει να καταναλώνουν καθόλου τρόφιμα ή ποτά με πρόσθετα σάκχαρα. Επιπλέον, τα παιδιά και οι έφηβοι ηλικίας 2 έως 18 ετών πρέπει να καταναλώνουν το πολύ 235 ml αναψυκτικών την εβδομάδα.

Η ανακοίνωση της ΑΗΑ, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Circulation, βασίζεται σε αναλυτική επανεξέταση ήδη διαθέσιμων επιστημονικών ερευνών σχετικά με το πώς η ζάχαρηεπηρεάζει την υγεία των παιδιών και τα μέλη της εξέτασαν όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, σχετικά με τις επιδράσεις των πρόσθετων σακχάρων στην παιδική υγεία. Διαπίστωσαν ότι, δυστυχώς, η αλόγιστη κατανάλωσή τους μπορεί να επιφέρει υπέρταση, παχυσαρκία και διαβήτη και, κατ’ επέκταση, καρδιοπάθειες.

«Τα παιδιά που καταναλώνουν τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα τείνουν να καταναλώνουν λιγότερα υγιεινά τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικήςάλεσης και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, τα οποία κάνουν καλό στην υγεία της καρδιάς τους» είπαν οι Αμερικανοί ειδικοί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα παιδί στις ΗΠΑ καταναλώνει περίπου το τριπλάσιο της συνιστώμενης ποσότητας σε πρόσθετα σάκχαρα.

Από τον Ιούλιο του 2018 τα προϊόντα διατροφής, που πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφουν το ποσό των προστιθέμενων σακχάρων στην ετικέτα.