Άνοιγμα συνόρων από 15 Ιουνίου ζητάει η ελληνική πλευρά – Ποιους κανόνες προτείνει
Την πρότασή της στην Κομισιόν κατέθεσε η Ελλάδα όσον αφορά στην άρση των μέτρων για τα σύνορα, προτείνοντας το άνοιγμά τους από τις 15 Ιουνίου, όπου αυτό είναι εφικτό, ζητώντας την ίδια στιγμή να εφαρμοστούν συγκεκριμένοι κανόνες.
Η ελληνική πλευρά επισημαίνει πως στόχος είναι να εργαστεί για να επιτραπούν εκ νέου ταξίδια σε όσες χώρες της Ευρώπης είναι δυνατόν. Τo άνοιγμα των συνόρων και η αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της συνεδρίασης του Κολεγίου των Επιτρόπων, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.
Η πρόταση της Ελλάδας
Η ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει την δική της πρόταση στην οποία σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «στόχος μας είναι να εργαστούμε για να επιτραπούν ξανά τα ταξίδια μεταξύ των χωρών της ΕΕ έως τις 15 Ιουνίου, όπου είναι δυνατόν».
Η Αθήνα, τονίζει ότι επιδιώκει «δίκαιη μεταχείριση» όλων των πιθανών ταξιδιωτών για να αποτρέψει «οποιαδήποτε μεροληπτική στάση σε ό,τι αφορά την υπηκοότητα» στα πρωτόκολλα ταξιδιού. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον κατακερματισμό της Ενιαίας Αγοράς στην περίπτωση των τουριστικών υπηρεσιών», αναφέρει το έγγραφο που κατατέθηκε και ζητά να επιτρέπεται στους ανθρώπους να ταξιδεύουν… και στη συνέχεια να επιστρέφουν γρήγορα και εύκολα στο σπίτι: «Δεν πρέπει να υπάρχει “καραντίνα” ή άλλες δυσανάλογες ή ανασταλτικές απαιτήσεις κατά την επιστροφή». Παράλληλα η ελληνική πλευρά δεν συμφωνεί με το πλήρες άνοιγμα των συνόρων για οποιονδήποτε.
Στην πρότασή της υποστηρίζει ότι πρέπει όλοι οι ταξιδιώτες να υποβάλλονται σε τεστ είτε για τον κορωνοϊό, είτε για αντισώματα τρεις ημέρες πριν πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι. Εναλλακτικά δεν θα απαιτηθούν τεστ «για ταξίδια μεταξύ περιοχών… που έχουν δείξει ξεκάθαρα και σταθερά στοιχεία ότι η κατάσταση σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό είναι υπό έλεγχο».
Τέλος, υπογραμμίζει πως δεν μπορεί να υπάρξει διάκριση ή διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά τα μέσα ταξιδιού: «Οι οδικές, αεροπορικές, θαλάσσιες αλλά και οι μετακινήσεις με τρένο θα πρέπει να εκκινήσουν ταυτόχρονα και με ανάλογα πρωτόκολλα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε πιο απομακρυσμένες χώρες-μέλη της Ένωσης μας να μείνουν πίσω. Έτσι, στα αεροπλάνα, όλα τα καθίσματα πρέπει να γεμίσουν» αναφέρει το έγγραφο που εστάλη στην Κομισιόν.