Η ταχεία εξάπλωση του κορονοϊού σχεδόν σε όλο τον πλανήτη, που μόνο στην Ιταλία έχει προκαλέσει τον θάνατο 233 ανθρώπων, σημαίνει ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας πανδημίας, σύμφωνα με επιστήμονες, οι οποίοι ωστόσο τονίζουν ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας «φοβάται» να χρησιμοποιήσει αυτό τον όρο, για να μην προκληθεί πανικός με ανυπολόγιστες συνέπειες.
Τα κρούσματα σε όλο τον κόσμο έχουν φτάσει τους 103.725 ανθρώπους, σύμφωνα με τον χάρτη αναφοράς της νόσου (19.30 ώρα Ελλάδας), ενώ οι νεκροί είναι 3.527. Διαρκώς ανακοινώνονται νέα κρούσματα και νεκροί.
Ωστόσο, όπως τόνισε ο Τέντρος Άντανομ Γεμπρεγέσους, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, ο όρος πανδημία δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, εκτός «αν πειστούμε ότι η κατάσταση έχει τεθεί εκτός ελέγχου». Ο ΠΟΥ έχει κηρύξει την επιδημία του κορονοϊού Covid-19 «παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία».
Σύμφωνα με προηγούμενη ανακοίνωση του ΠΟΥ, πανδημία σημαίνει ότι ένας ιός προκαλεί «διατηρήσιμα επίπεδα επιδημίας» σε τουλάχιστον δύο περιοχές και οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτό το όριο έχει ξεπεραστεί προ πολλού, καθώς ο κορονοϊός αρχικά εμφανίστηκε στην Κίνα και πλέον εξαπλώνεται σε τέσσερις περιοχές του πλανήτη, έχει φτάσει σε όλες τις ηπείρους πλην της Ανταρκτικής και η περαιτέρω διάδοσή του θεωρείται αναπόφευκτη.
Πάντως, οι ειδικοί αναγνωρίζουν ότι αν κηρυχθεί πανδημία, μπορεί οι συνέπειες να είναι δραματικές, προκαλώντας πολιτική αναταραχή, κατάρρευση αγορών, τεράστια προβλήματα στις μετακινήσεις, το εμπόριο και τα ταξίδια, αλλά και φαινόμενα στιγματισμού ανθρώπων. Ωστόσο, εκτιμούν ότι ίσως να ανάγκαζε και τις χώρες να επιδείξουν μεγαλύτερη σοβαρότητα στην προετοιμασία τους για την κρίση.
Και επισημαίνουν ότι παρά τα αυστηρά μέτρα που εφάρμοσε με μεγάλη ταχύτητα η Κίνα, ο ιός κατόρθωσε να «διαφύγει» και χώρες όπως η Νότια Κορέα, το Ιράν και η Ιταλία, από εκεί που είχαν ένα ή δύο κρούσματα, ξαφνικά να ανακοινώνουν εκατοντάδες περιστατικά.
Ο Μάσιμο Γκάλι, καθηγητής Λοιμωδών Νόσων στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, δήλωσε στο Associated Press: «Ήμασταν η πρώτη χώρα που απαγόρευσε τις πτήσεις στην Κίνα και εκπλαγήκαμε από την ασθένεια».
«Πιστεύω ότι είναι πανδημία και δεν ξέρω γιατί ο ΠΟΥ επιμένει να το αρνείται», λέει από την πλευρά του ο Μάικλ Όστερχολμ, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Λοιμωδών Νόσων και Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.
Νέοι θάνατοι και κρούσματα
Ο αριθμός των κρουσμάτων και των νεκρών αυξάνεται διαρκώς, ακόμη και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, αναγκάζοντας τα κράτη να λαμβάνουν μέτρα και να υποχρεώνονται να ακυρώνουν πολιτικές, αθλητικές ή καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, να κλείνουν σχολεία και να καλούν τους πολίτες διαρκώς να εφαρμόζουν τα ατομικά μέτρα προστασίας και υγιεινής.
Στην Ιταλία, επίκεντρο της επιδημίας στην Ευρώπη, τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 5.000 και οι νεκροί έφτασαν τους 233. Πέρα από τα διοικητικά μέτρα, με τα κλειστά σχολεία και τις ακυρώσεις, ο Πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσε ότι περιορίζει τις δημόσιες εμφανίσεις και τις δημόσιες τελετές στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, ώστε να αποφευχθούν οι μεγάλες συγκεντρώσεις πιστών.
Στη Βρετανία ανακοινώθηκε ο θάνατος και δεύτερου κρούσματος του κορονοϊού, με τις αρχές να συμβουλεύουν τους πολίτες να προετοιμαστούν για περιορισμό κοινωνικών εκδηλώσεων, όπως η μείωση της κοινωνικοποίησης μέσω καλλιτεχνικών και αθλητικών εκδηλώσεων, αλλά και των αχρείαστων μετακινήσεων με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Στη Βρετανία τα κρούσματα ανήλθαν σε 206.
Η Ολλανδία ανακοίνωσε 60 νέα κρούσματα, όλοι μέλη μιας ομάδας 900 Ολλανδών σπουδαστών που επέστρεψε από ταξίδι για σκι στη βόρεια Ιταλία.
Επρόκειτο για φοιτητές της αδελφότητας Vindicat, των οποίων το ταξίδι δεν παραβίασε τις οδηγίες των ολλανδικών υγειονομικών αρχών. Οι σπουδαστές επέστρεψαν στην πατρίδα τους με αυτοκινητοπομπή 14 λεωφορείων εν μέσω ανησυχίας από τους πολίτες αλλά και από βουλευτές.
Οι οδηγίες για τους σπουδαστές αναφέρουν ότι θα πρέπει να «απέχουν από κοινωνικές επαφές» αν εμφανίσουν συμπτώματα κρυολογήματος και να τεθούν σε κατ’ οίκον περιορισμό και να επικοινωνήσουν με τον γιατρό που τους παρακολουθεί αν εμφανίσουν συμπτώματα γρίπης.
Ο επίσημος συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ολλανδία πλέον έφτασε τα 188, ενώ χθες ανακοινώθηκε ο πρώτος θάνατος από τον Covid-19 στη χώρα.
Κρούσμα στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη
Ένας Αμερικανός ναύτης, που υπηρετεί στη Νάπολη της Ιταλίας, βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός. Πρόκειται για το δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα στους κόλπους των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Το πρώτο ήταν στη Νότια Κορέα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο ναύτης «είναι επί του παρόντος σε κατ΄οίκον περιορισμό και δέχεται υποστηρικτική και ιατρική φροντίδα σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου των Ασθενειών», ενώ «επαγγελματίες του υγειονομικού τμήματος του στρατού διεξάγουν μια ενδελεχή έρευνα για να διακριβώσουν αν κάποιο άλλο μέλος της EUCOM(Αμερικανική Διοίκηση στην Ευρώπη)» έχει επίσης νοσήσει.
Πρώτο κρούσμα στην Καμπότζη
Το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού αναφέρθηκε στην Καμπότζη. Πρόκειται για 38χρονο που είχε υποβληθεί σε εξέταση μαζί με άλλα τρία άτομα, επειδή είχε έρθει σε άμεση επαφή με Ιάπωνα τουρίστα που αργότερα βρέθηκε θετικός στον ιό.
Ο Ιάπωνας είχε φύγει από την Καμπότζη από τη Σιέμ Ρεάπ, που βρίσκεται κοντά στον αρχαίο ναό Άνγκορ Βατ, ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά αξιοθέατα της περιοχής.
Η Καμπότζη είχε αναφέρει νωρίτερα ότι ένας Κινέζος είχε βρεθεί θετικός στον ιό, αλλά νοσηλεύτηκε και ανάρρωσε οπότε επέστρεψε στο σπίτι του.
Κατέληξε πρώην επιβάτης του Diamond Princess
Ένας πρώην επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess, ο οποίος είχε μολυνθεί από τον κορονοϊό, κατέληξε ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των νεκρών που επέβαιναν στο πλοίο σε επτά, μετέδωσε σήμερα ο ιαπωνικός δημόσιος τηλεοπτικός σταθμός NHK. Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι πρόκειται για έναν άνδρα που δεν είναι Ιάπωνας και ο οποίος κατέληξε χθες.
Το κρουαζιερόπλοιο μετέφερε 3.711 επιβάτες από 56 χώρες. Βρισκόταν επί 14 ημέρες σε καραντίνα έξω από το λιμάνι της Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας και στη συνέχεια εκκενώθηκε σταδιακά και οι επιβάτες του επαναπατρίστηκαν.
Δύο ακόμη νεκροί στην Ισπανία
Τον θάνατο δύο ακόμη ασθενών του Covid-19 ανακοίνωσαν οι ισπανικές αρχές, έναν στη Βιτόρια και έναν στη Μαδρίτη, ανεβάζοντας το σύνολο των θυμάτων σε 10.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των αρχών, η εξάπλωση του κορονοϊού στην Ισπανία φαίνεται ότι ξεκίνησε από τη Βιτόρια και από μία… κηδεία. Τα πρώτα κρούσματα της ασθένειας, που πλέον αριθμούν 478 ανθρώπους, φαίνεται να είναι 60 άνθρωποι που παρέστησαν σε κηδεία στην πόλη αυτή.
Δύο κρούσματα στις Μαλδίβες
Δύο άτομα βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό στις Μαλδίβες, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Αναβλήθηκε το Φόρουμ της Οικονομικής Ζώνης της Διώρυγας του Σουέζ
Το ιδιαίτερα σημαντικό Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ, που στόχο είχε την προσέλκυση επενδύσεων στο Κανάλι του Σουέζ, ανέβαλε λόγω κορονοϊού, η Οικονομική Ζώνη της Διώρυγας του Σουέζ («SCZone») της Αιγύπτου.
Ο αιγυπτιακός αυτός οργανισμός που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της οικονομίας της Χώρας του Νείλου δήλωσε ότι η εν λόγω Αρχή Καναλιού του Σουέζ «παρά την ετοιμότητά της να διοργανώσει την εκδήλωση για να παρουσιάσει τις εξελίξεις στη Ζώνη και τις επενδυτικές ευκαιρίες» που διανοίγονται για ξένους επενδυτές, ανέβαλε το Φόρουμ που επρόκειτο να διεξαχθεί από 21 έως 22 Μαρτίου.
Στην ανακοίνωση, προστίθεται ότι «η αναβολή εντάσσεται στα προληπτικά μέτρα που εφαρμόζει η Αίγυπτος», σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού.