Όλες οι στρατιωτικές επαφές με την Τουρκία διακόπτονται, έπειτα από την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τουρκικό καταδιωκτικό, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.
«Σήμερα, έπειτα από την λήψη πρότερης απόφασης, κλείνουν όλα τα κανάλια συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας και των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων», δήλωσε ο Κονασένκοφ.
«Αυτό αφορά και την λεγόμενη γραμμή επικοινωνίας που άνοιξε για την αποφυγή αεροπορικών ατυχημάτων κατά τη διάρκεια της καταστροφής των υποδομών τρομοκρατών στη Συρία», διευκρίνισε.
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας Αλεξέι Ουλουκάγεφ επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται η επιβολή περιορισμών στις πολιτικές πτήσεις προς και από την Τουρκία.
«Το υπουργείο θα προετοιμάσει τις προτάσεις του μέσα στις επόμενες 2-3 μέρες και το υπουργείο Μεταφορών θα τις προωθήσει», δήλωσε ο Ουλουκάγεφ, έπειτα από σχετική ερώτηση.
Σύμφωνα με τον Ουλουκάγεφ, τα σχέδια όπως ο αγωγός αερίου TurkStream και η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Ακουγιού στην Τουρκία είναι ανάμεσα στα επενδυτικά προγράμματα που ενδεχομένως να παγώσουν ή να ακυρωθούν στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων που επιβληθούν ενάντια στην Άγκυρα.
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με δημοσίευση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του, το ρωσικό υπουργείο Γεωργίας θα προετοιμάσει προτάσεις περιορισμού του εφοδιασμού τροφίμων από την Τουρκία εντός των επόμενων δύο ημερών, σε συνέχεια της εντολής του πρωθυπουργού της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ που ζήτησε νωρίτερα σήμερα από την κυβέρνησή του να ετοιμάσει σειρά οικονομικών μέτρων σε αντίποινα για την «επιθετική ενέργεια» της Τουρκίας.
Εξάλλου ο εκπρόσωπος του συριακού στρατού ταξίαρχος Αλί Μαϊχούμπ ανέφερε πως η κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού Su-24 από τουρκικό καταδιωκτικό F-16 αποτελεί αδιαμφισβήτητη απόδειξη της υποστήριξης που παρέχει η Τουρκία στις «τρομοκρατικές» οργανώσεις στην Συρία.
Μόσχα: Οι Ρώσοι υπήκοοι να αποχωρήσουν από την Τουρκία
Oι Ρώσοι υπήκοοοι που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στην Τουρκία πρέπει να επιστρέψουν στη Ρωσία, συνέστησε σήμερα επιτακτικά το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, που προειδοποίησε για «τρομοκρατικούς» κινδύνους, δύο ημέρες μετά την κατάρριψη του ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους από την τουρκική πολεμική αεροπορία.
«Λόγω της τρέχουσας τρομοκρατικής απειλής στην Τουρκία, επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας στους Ρώσους πολίτες να αποφεύγουν να επισκέπτονται την Τουρκία και συστήνουμε σε εκείνους που βρίσκονται στην χώρα αυτή για προσωπικούς λόγους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους» επισημαίνει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε δελτίο τύπου.
Προσαγωγές Τούρκων επιχειρηματιών στη Ρωσία
Στο μεταξύ, μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας αναφέρουν ότι Τούρκοι επιχειρηματίες κρατούνται από τις ρωσικές αρχές στην πόλη Κρασνοντάρ, με την κατηγορία ότι έδωσαν ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τον σκοπό του ταξιδιού τους στη Ρωσία.
Μετά την προσαγωγή τους, ρωσικό δικαστήριο αποφάσισε ότι θα πρέπει να πληρώσουν το ποσό των 4.000 ρουβλιών ως πρόστιμο. Σύμφωνα με την ετυμηγορία του δικαστηρίου, οι επιχειρηματίες κρίθηκαν ένοχοι γιατί ανέφεραν ότι ταξίδεψαν στη Ρωσία για τουρισμό, ενώ το ταξίδι τους ήταν επαγγελματικό.