Τσιόδρας LIVE ανακοίνωση σήμερα: «Τα μέτρα αποδίδουν, είναι σημαντικά, πάρθηκαν όταν έπρεπε, δεν θρηνήσαμε εκατόμβες», τόνισε ο λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, σημειώνοντας: «Δεν μιλάμε για peak, αλλά για επιπέδωση της καμπύλης, υπάρχει πιθανότητα δεύτερου κύματος στο μέλλον». Και τόνισε: «Έχουμε κάνει το πρώτο βήμα και προχωράμε δυνατά».
Τσιόδρας LIVE ανακοίνωση σήμερα: Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας στην καθιερωμένη καθημερινή ενημέρωση ανακοίνωσε ότι στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 20 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον αριθμό των κρουσμάτων στα 1.755 συνολικά. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι υπάρχουν 6 νέοι θάνατοι, με το σύνολο των θανόντων να ανέρχεται σε 79, εκ των οποίων οι 23 είναι γυναίκες. Η διάμεση ηλικία όσων έχουν πεθάνει είναι τα 73 έτη.
Πρόσθεσε ότι 90 ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, η μέση ηλικία των οποίων είναι τα 66 έτη, ενώ το 70% είναι με υποκείμενο νόημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Επίσης, 9 ασθενείς έχουν βγει από ΜΕΘ. Ο ίδιος επισήμανε ότι έως σήμερα υπάρχουν 269 εξιτήρια.
Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι «σε επόμενες φάσεις θα παίξει καθοριστικό ρόλο ένα αξιόπιστο τεστ αντισωμάτων και βέβαια ενός πιο μαζικού ελέγχου», για να σημειώσει ότι «δεν θέλουμε ξαφνικά να χτίσουμε όλοι ανοσία. Αν το κάναμε θα είχαμε πάρα πολλούς νεκρούς. Επιθυμούμε να το κάνουμε σταδιακά. Η καλύτερη προφύλαξη θα είναι ένα εμβόλιο».
Υπογράμμισε ωστόσο ότι «δεν υπάρχει ακόμη ένα αποτελεσματικό και ασφαλές φάρμακο». «Έχουμε ένα σχήμα που παρακολουθούμε τα δεδομένα, εφαρμόζουμε μέτρα, τα αφαιρούμε αν πάει καλά και τα ξαναεφαρμόζουμε αν χρειάζεται», είπε.
Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι «οι επιστήμονες ψάχνουν την πιθανότητα να υπάρχουν ειδικά γονίδια που καθορίζουν ποιος θα πάει ή δεν θα πάει καλά».
«Ο ιός διασπείρεται τόσο γρήγορα που πολλές χώρες έχουν διακόψει την ιχνηλάτηση επαφών. Στη χώρα μας το συνεχίζουμε με μεγάλες δυσκολίες. (…) Ο ιός έχει δημιουργήσει ένα διαφορετικό φόβο γιατί δύσκολα ελέγχεται. Πρέπει να ανταποκρινόμαστε συνεχώς σε αυτό που βλέπουμε».
Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι έχουν γίνει 26.193 εργαστηριακοί έλεγχοι, ενώ όπως πάντα άρχισε τις δηλώσεις του δίνοντας μια εικόνα για την πανδημία διεθνώς: «Περισσότερα από 1.289.000 κρούσματα του κορονοϊού και πάνω από 70.000 θανάτους έχουν καταγραφεί, παγκοσμίως. Πάνω από 582.000 τα κρούσματα στην Ευρώπη, με την Ιταλία και την Ισπανία να έχουν το 45% των κρουσμάτων».
Δηλώσεις Χαρδαλιά
«Οι πρώτες εβδομάδες εφαρμογής των μέτρων δείχνουν ότι ο στόχος εβδομάδα με την εβδομάδα, μέρα με την ημέρα επιτυγχάνεται», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και -όπως είπε- «τα μέχρι στιγμής δεδομένα μάλλον δικαιώνουν την κοινή μας προσπάθεια και αποδεικνύουν ότι μπορούμε να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού, αρκεί να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα». Παράλληλα, δήλωσε κατηγορηματικά ότι ο Απρίλης θα είναι ο πιο δύσκολος, αλλά και ο πιο κρίσιμος μήνας και ότι δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός.
Υπογράμμισε ότι «αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε», και συμπλήρωσε: «Εφέτος το Πάσχα θα το γιορτάσουμε διαφορετικά. Δεν θα πάμε στα χωριά μας δεν θα πάμε στις εκκλησιές μας».
Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι «στο χωριό Εχίνος αποφασίσαμε την παράταση για μία εβδομάδα, για προληπτικούς λόγους», ενώ ανακοίνωσε και πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για τους κατοίκους της Μυκόνου. Ο ίδιος επισήμανε ότι «υπάρχει περιορισμός του κατάπλου των κρουαζιερόπλοιων από 15 Μαρτίου».
Όσον αφορά στο επιχειρησιακό σκέλος, ενημέρωσε ότι από την έναρξη εφαρμογής των μέτρων μέχρι και χθες είχαν επιβληθεί 21.308 πρόστιμα για παραβάσεις σχετικά με τον περιορισμό της κυκλοφορίας πολιτών.
Η θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη
Η θέση μας αυτή τη στιγμή, στον παγκόσμιο «χάρτη» του κορονοϊού, με βάση τον πληθυσμό είναι: 75η σε κρούσματα, 57η σε τεστ και 38η σε θανάτους. Επίσης βρίσκεται στο στο 4% η εγχώρια θνητότητα έναντι 5,4% της παγκόσμιας θνησιμότητας. Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον -με 1.673 επιβεβαιωμένα κρούσματα έως τις 4 Απριλίου- στην 43ή θέση παγκοσμίως σε αριθμό διαγνωσμένων κρουσμάτων, έναντι της 40ής που βρισκόταν πριν μία εβδομάδα.
Είναι επίσης 17η στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 12η στην ευρωζώνη. Με περίπου 161 επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού (έναντι 102 την προηγούμενη εβδομάδα), η Ελλάδα έχει μια αναλογία που την τοποθετεί αρκετά χαμηλά, στην 75η θέση παγκοσμίως (έναντι της 66ης την προηγούμενη Κυριακή 22 Μαρτίου). Βρίσκεται επίσης στην 23η θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (μεταξύ των 27 κρατών μελών) και μόλις στην 18η θέση στην ευρωζώνη.