Η ακρίβεια και η ανησυχία για την πανδημία κρατούν εδώ κι εβδομάδες μακριά τους καταναλωτές από την αγορά, που βλέπει τους τζίρους της να έχουν υποστεί καθίζηση, ανάλογη των περυσινών εποχών, οπότε και είχαν επιβληθεί περιορισμοί στην κυκλοφορία.
Τη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας αναμένουν στην αγορά ώστε να βελτιωθεί το κλίμα και να επανέλθουν οι καταναλωτές «ζεσταίνοντας» τους τζίρους των καταστημάτων. Βέβαια παραμένει το ζήτημα της ενεργειακής ακρίβειας και του ανεβασμένου κόστους ζωής που «κουρεύει» εισοδήματα κι δημιουργεί «σφίξιμο» στους καταναλωτές.
Είναι ενδεικτικό ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές έχουν καταγράψει σημαντική πτώση το Δεκέμβριο σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, τάση που συνεχίζεται και τις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου, επηρεάζοντας και τα δημόσια έσοδα..
Φρενάρισμα στον τζίρο
«Υπάρχει ένα μικρό σφίξιμο λόγω των εξελίξεων στην πανδημία και το Δεκέμβριο, όπως και τις πρώτες μέρες Ιανουαρίου. Θεωρούμε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί καθώς βλέπετε ότι η πανδημία αρχίζει να “επιπεδοποιείται”. Μετά από εβδομάδες οι δείκτες αρχίζουν να υποχωρούν, υπάρχει βελτίωση στον εμβολιασμό, έρχονται και τα αντιϊκά φάρμακα και προσβλέπουμε σε μια ομαλοποίηση των συνθηκών» αναφέρει κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου αποδίδοντας το κλίμα των ημερών τονίζοντας ότι «έχουμε περάσει την κορύφωση στην πανδημία.» «Στην ακρίβεια έχουμε μια βελτίωση λόγω της βελτίωσης των τιμών φυσικού αερίου» συμπληρώνει σημειώνοντας, όμως, ότι η καμπύλη τιμών όπως καταγράφεται διεθνώς αποτελεί στη δεδομένη συγκυρία την κύρια πηγή ρίσκου.
«Αν δείτε, το βασικό στον τιμάριθμο, είναι το αέριο που προκαλεί το πρόβλημα. Στο αντίποδα οι τιμές στο πετρέλαιο επανήλθαν στο επίπεδο του 2019 και αναμένουμε να κυμανθεί στο 70-85 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές εκεί δε συνιστούν πρόβλημα για το ΑΕΠ
Τα υπόλοιπα με τους ναύλους και τις τιμές στα δημητριακά θα φανούν τον Ιανουάριο, καθώς οι επιχειρήσεις κάνουν τους ετήσιους τιμοκαταλόγους τους. Αλλά μετά τον Ιανουάριο δεν βλέπω να υπάρχει κίνητρα πρόσθετων ανατιμήσεων, καθόσον μάλιστα υπάρχει και η σχετική στήριξη στις επιχειρήσεις» σημειώνει το ίδιο στέλεχος και επαναλαμβάνει ότι το φυσικό αέριο είναι εκείνο που δημιουργεί τα προβλήματα. «Ελπίζουμε ότι οι τιμές θα μείνουν στα τρέχοντα επίπεδα και θα υποχωρήσουν σταδιακά» καθώς όπως σημειώνει δεν μπορεί να παραμείνει για μεγάλο διάστημα μια τόσο μεγάλη διαφορά στην τιμή διεθνώς ανάμεσα σε Ασία ΕΕ ΗΠΑ».
Κίνηση στην αγορά
Προς ώρας πάντως η κίνηση στην αγορά είναι υποτονική, όπως άλλωστε ήταν και τις πρώτες μέρες του χρόνου. Ακόμη και στα σούπερ μάρκετ, με βάση στελέχη της αγοράς, οι αγορές είναι περιορισμένες και στοχευμένες.