Η λοίμωξη από τον κορωνοϊό δεν είναι μια απλή γριπούλα», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου θέλοντας έτσι να ενισχύσει τα στοιχεία της μεγάλης ανασκόπησης που παρουσίασε για τις μακροχρόνιες συνέπειες του κορωνοϊού, στην οποία φαίνεται πως η λοίμωξη δεν είναι τόσο απλή όσο μια λοίμωξη του αναπνευστικού.
Ένας στους δύο αναρρώσαντες από την Covid επισήμαναν συμπτώματα ακόμη και έξι μήνες μετά. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται χρόνια κόπωση, κινητικά προβλήματα, άγχος, δυσκολία στη συγκέντρωση επισήμανε η κυρία Παπαευαγγέλου.
Ωστόσο πέρα από τα λόγια της κυρίας Παπαευαγγέλου υπάρχει και μια σειρά ποιοτικών και ποσοτικών στοιχείων που δείχνουν το πόσο ανήσυχη παραμένει η επιστημονική κοινότητα στη χώρα μας σχετικά με την πανδημία. «Δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τον κορονοϊό» τονίζουν σε κάθε ευκαιρία τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά επιστήμονες που ασχολούνται με το θέμα και παραπέμπουν στα στοιχεία που δημοσιεύει καθημερινά ο ΕΟΔΥ λέγοντας χαρακτηριστικά: «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες αυτών των στοιχείων. Εκεί που δεν είναι εύκολο να πέσει ένα μη πεπειραμένο περί τα ιατρικά θέματα μάτι». Όπως είναι φυσικό γιατροί και άλλοι επιστήμονες που δραστηριοποιούνται περί την πανδημία συνεχίζουν να προτρέπουν τους πολίτες να εμβολιαστούν ούτως ώστε να χτιστεί πιο… ψηλά το τείχος ανοσίας.
Η μετάλλαξη Δέλτα+
Ένα από τα στοιχεία αυτά είναι τα εντεκα «κρυμμένα» κρούσματα του απογόνου της μετάλλαξης Δέλτα, Δελτα plus, που θεωρείται από Βρετανούς ειδικούς 10% έως 15% πιο μεταδοτική από την αρχική μετάλλαξη Δέλτα, και εντοπίστηκαν από τον ΕΟΔΥ και το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης στο πλαίσιο επαναξιολόγησης των στελεχών του ιού SARS – CoV-2.
Πρόκειται για το στέλεχος με την ονομασία ΑΥ.4.2 που αρχικά ταξινομούνταν σαν στέλεχος ΑΥ 4. Πρόκειται περί απογόνου της μετάλλαξης Δέλτα και προβληματίζει λόγω μεταδοτικότητας τους ειδικούς. Ο ΕΟΔΥ προχώρησε σε μια επαναξιολόγηση της ταξινόμησης που αποκάλυψε 11 τέτοια κρούσματα.
Η απόλυτη κυριαρχία της Μετάλλαξης Δέλτα
Συνολικά 364 είναι τα νέα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού που εντοπίστηκαν την περίοδο από τις 13 Σεπτεμβρίου έως και τις 9 Οκτωβρίου στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ενημέρωση της Πέμπτης 21 Οκτωβρίου από τον ΕΟΔΥ.
Από την έναρξη του ελέγχου των δειγμάτων μέχρι σήμερα, η μετάλλαξη Δέλτα ιχνηλατήθηκε σε ποσοστό 33,02%, ενώ συνολικά έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα 11.280 κρούσματα της ίδιας παραλλαγής από τα οποία τα 4.419 εντοπίστηκαν στην Αττική, όπως αναφέρεται στη ενημέρωση του ΕΟΔΥ.