Κεκλεισμένων των θυρών πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 24 Αυγούστου, η ακρόαση του Θεμιστοκλή Δεμίρη καθώς και η ψηφοφορία για τον διορισμό του ως νέου διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών από την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Τον διορισμό καταψήφισε η αντιπολίτευση ενώ, η δήλωση του κ. Δεμίρη ότι «apriori δεν εξαιρείται κανείς από τις παρακολουθήσεις», ανέβασε το θερμόμετρο στο πολιτικό σκηνικό, με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν λόγο για «ομολογία» από μέρους του νέου διοικητή της ΕΥΠ, και να επισημαίνουν ότι «Το μόνο που έχει να κάνει πλέον ο κ. Μητσοτάκης είναι να πει δημοσίως ποιους ακόμα βουλευτές και ευρωβουλευτές παρακολουθεί, για ποιους ακριβώς λόγους και εν συνεχεία να παραιτηθεί». Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, σε on camera δήλωσή του, ο Χάρης Καστανίδης έκανε λόγο για «μείζον πολιτικό θέμα».
Σε μια συνεδρίαση γεμάτη ένταση εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, ο διορισμός του Θεμιστοκλή Δεμίρη στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ.
Αυτό, ωστόσο, που έβαλε φωτιά στη συνεδρίαση ήταν μια ατάκα του νέου διοικητή, σύμφωνα με την οποία – κατά πληροφορίες- φέρεται να υπογράμμισε ότι «apriori δεν εξαιρείται κανείς από τις παρακολουθήσεις». Η συγκεκριμένη φράση θεωρήθηκε, σύμφωνα με πηγές της αντιπολίτευσης, ως μια έμμεση παραδοχή ότι συνεχίζονται οι παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων αλλά και δημοσιογράφων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε εκείνο το σημείο τόσο ο Γιάννης Ραγκούσης όσο και ο Χάρης Καστανίδης, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, αντέδρασαν έντονα καλώντας τον κ. Δεμίρη αλλά και τον παριστάμενο Υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη να διαψεύσουν ότι οι παρακολουθήσεις δεν έχουν σταματήσει. Σε απανωτές ερωτήσεις ο κ. Δεμίρης δεν προχώρησε σε καμία διευκρίνιση ή διάψευση ενώ ούτε ο κ. Γεραπετρίτης φέρεται να πήρε τον λόγο.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Δεμίρης επανέλαβε ότι η χώρα μας δεν έχει προμηθευτεί το σύστημα Predator, ενώ σε ό,τι αφορά το ΚΕΤΥΑΚ (η λεγόμενη μικρή ΕΥΠ μέσα στην ΕΥΠ) δεν έκανε συγκεκριμένη αναφορά. Την ίδια ώρα, ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης φέρεται διατύπωσε το αίτημα: «θέλουμε να έρθουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας οι 15.000 άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου», ενώπιον της Επιτροπής, με στελέχη της πλειοψηφίας -κατά τις πληροφορίες- να σπεύδουν για να εκφράσουν ενστάσεις και διαφωνίες. Μάλιστα, πρότεινε να ελεγχθούν τα τηλέφωνα όλων των βουλευτών. «Εγώ τα δίνω τα τηλεφωνά μου. Είμαι σίγουρος ότι παρακολουθούνται» φέρεται να είπε.
Μετά το πέρας της επιτροπής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι συνεχίζεται η επιχείρηση συγκάλυψης από ΝΔ για τις υποκλοπές. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση παίζει καθυστερήσεις με τη θεσμών κ ενώ είπαν πει την Τετάρτη σήμερα ζήτησαν να πάει αργότερα για να καταθέσει η ΝΔ τις προτάσεις της. «Επιβεβαιώθηκε αυτό που γνώριζε ο ελληνικός λαός ότι Παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι και πως η σήψη που έχει επιβάλλει το καθεστώς Μητσοτάκη μας έχει κάνει διεθνώς ρεζίλι», κατέληξε χαρακτηριστικά.
Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Tα «δεν ήξερα» και «φταίει ο ανιψιός μου» τελειώσανε
Ότι υπήρξε παραδοχή από Γιάννη Οικονόμου και Θεμιστοκλή Δεμίρη για τις παρακολουθήσεις και άλλων πολιτικών προσώπων εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά απαντήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σχετικά με τα άλλα πρόσωπα που μπορεί να παρακολουθούνται.
Όπως επισημαίνουν πηγές της Κουμουνδούρου, «μετά τη χθεσινή άρνηση του κυβερνητικού εκπροσώπου να διαψεύσει πως παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί, σήμερα ο κ. Δεμίρης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας επιβεβαίωσε ακόμα πιο εμφατικά το παρακράτος Μητσοτάκη.
Σε απανωτές ερωτήσεις βουλευτών για το αν υπάρχουν και άλλες παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων, ο ίδιος απάντησε ότι «έχω πλήρη έλεγχο της Υπηρεσίας τις τελευταίες 15 μέρες, κανείς δεν εξαιρείται».
Το μόνο που έχει να κάνει πλέον ο κ. Μητσοτάκης είναι να πει δημοσίως ποιους ακόμα βουλευτές και ευρωβουλευτές παρακολουθεί, για ποιους ακριβώς λόγους και εν συνεχεία να παραιτηθεί. Τα «δεν ήξερα» και «φταίει ο ανιψιός μου για το λάθος» τελειώσανε. Τίποτα δε θα μείνει στο σκοτάδι».
ΠΑΣΟΚ: Διανύουμε περίοδο θεσμικής εκτροπής
Σε on camera δήλωσή του, ο Χάρης Καστανίδης επισήμανε τα εξής: «Σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αρνήθηκε να παράσχει θετική γνώμη στο νέο εκλεκτό του κ. Μητσοτάκη για την θέση του νέου διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.
Και αυτό γιατί διανύουμε μία περίοδο θεσμικής εκτροπής με όσα τρομερά έχουν συμβεί στην προσβολή της Δημοκρατίας και το κράτος δικαίου και συνεπώς θα έπρεπε ένας πρωθυπουργός ο οποίος ενδιαφέρεται να διορθώσει τα λάθη του και τα ημαρτημένα, να συνεννοηθεί με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και μέσα σε ένα πλαίσιο συναίνεσης να οριστεί πρόσωπο που να έχει ευρύτερη συμφωνία και στήριξη για να ασκήσει τα καθήκοντά του.
Πριν παρέλθει η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προέκυψε μείζον πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση από τις απαντήσεις που έδωσε ο προτεινόμενος για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών κ. Δεμίρης σχετικά με την παρακολούθηση πιθανόν και αυτήν τη στιγμή πολιτικών προσώπων.
Το μείζον αυτό πολιτικό θέμα αποκτά βαρύνουσα σημασία και έχει απόλυτη προτεραιότητα στη διερεύνησή του. Γι’ αυτό ακριβώς και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, απευθυνόμενο στο σύνολο των πολιτικών κομμάτων, με αίσθηση εθνικού καθήκοντος και θεσμικής ευθύνης, ζητά να προηγηθεί της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, η άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου να προσέλθει εκ νέου και ο νυν διοικητής της ΕΥΠ να δώσει εξηγήσεις για αυτό που αποκαλέσαμε μείζον πολιτικό θέμα.
Διαφορετικά, η συζήτηση της Παρασκευής, χωρίς να γνωρίζουμε πρόσωπα παρακολουθούμενα, πώς, υπό ποιες συνθήκες και γιατί, θα αποτελέσει αφορμή μιας στείρας κομματικής αντιπαράθεσης, που δεν διευκολύνει την αποκάλυψη της αλήθειας. Και κυρίως δεν θα καθοδηγεί η αλήθεια τα πολιτικά κόμματα. Εμείς πάντως αναλαμβάνουμε την ευθύνη αυτή να προχωρήσουμε σε θεσμικές αποφάσεις που θα διορθώνουν τη λειτουργία τα ΕΥΠ και θα την τοποθετούν στη βάση της συνταγματικής τάξης και της νομιμότητας».