Αν δεν ξέρουν κι οι Πορτογάλοι από μπακαλιάρο τότε ποιος ξέρει; Το κλισέ μάλιστα λέει ότι έχουν 365 τρόπους να τον μαγειρέψουν, έναν για κάθε μέρα του έτους.
20′ προετοιμασία
45′ ψήσιμο
1 ημέρα αναμονή
Σύνολο: 1 ημέρα και 1 ώρα και 5′
Υλικά
Μερίδες: 4
Για τις πατάτες
Για τον μπακαλιάρο
Για τα κρεμμύδια
Για την κρούστα
Διαδικασία
Πατάτες
- Για να φτιάξουμε τον μπακαλιάρο, ξεκινάμε πρώτα από τις πατάτες. Σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, αλλά όχι να λιώσουν.
- Αφήνουμε να κρυώσουν, τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες (περίπου 0,6 εκ.).
- Τις ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο, το δεντρολίβανο και αλατοπίπερο.
Κρεμμύδια
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε πολύ χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 20-30 λεπτά, χωρίς καπάκι, μέχρι να καραμελώσουν, ανακατεύοντας συχνά. Αλατοπιπερώνουμε.
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το λάδι, τον χυμό λεμονιού και 200 ml νερό και στο υγρό αυτό αχνίζουμε τον μπακαλιάρο για 4 λεπτά.
- Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα (κρατάμε τα υγρά στο τηγάνι) και τον μαδάμε με τα χέρια μας σε μεγάλα κομμάτια.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Σε ένα πυρέξ στρώνουμε τις πατάτες με το λάδι τους, τα κρεμμύδια και από πάνω τον μπακαλιάρο.
- Περιχύνουμε με τα υγρά από το τηγάνι.
- Ανακατεύουμε καλά τα υλικά για την κρούστα και στρώνουμε πάνω από τον μπακαλιάρο.
- Ψήνουμε τον μπακαλιάρο για 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η κρούστα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 155.
https://www.gastronomos.gr/