Η σούπα αυτή, που μας έφτιαξε ο Ανδριώτης καραβομάγειρας Αντώνης Καλόγνωμος, ο οποίος μετράει 50 χρόνια, 54 πλοία άπειρα μίλια και κατσαρολικά, γίνεται και με μοσχαρίσιο κότσι – θα χρειαστούμε 4-5 τεμάχια.
Θα τα μαγειρέψουμε ολόκληρα, αλλά για λίγο περισσότερο διάστημα, μέχρι βγάλουν τα κολλαγόνα τους και να δέσουν ωραία τον ζωμό, αλλά θα τα ξεκοκαλίσουμε στο τέλος για να μείνουν στη σούπα μόνο τα τρυφερά ψαχνά.
15′ προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 15′
Υλικά
Μερίδες: 6
Διαδικασία
- Για το μοσχάρι βραστό με τη σούπα του, ξεκινάμε βάζοντας το κρέας σε μεγάλη κατσαρόλα με κρύο νερό και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρει βράση. Πετάμε αυτό το νερό και ξεπλένουμε καλά το κρέας κάτω από τρεχούμενο νερό. Το σκουπίζουμε καλά και το αλατοπιπερώνουμε.
- Πλένουμε και σκουπίζουμε την κατσαρόλα.
- Ζεσταίνουμε εκεί το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει απαλά.
- Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα, το σέλινο, τις δάφνες και τα μπαχάρια και σοτάρουμε για άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι να ξανθύνουν τα λαχανικά.
- Προσθέτουμε τις φρέσκες ντομάτες (ή τα χοντροκομμένα ντοματάκια κονσέρβας), τα ψιλοκομμένα ντοματάκια κονσέρβας και νερό τόσο ώσπου να καλύψει τελείως τα υλικά. Δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα υλικά να πάρουν βράση, ξαφρίζοντας συνεχώς.
- Ρίχνουμε την μπίρα και το τσίπουρο, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 1⁄2 ώρα, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας. Περίπου 20 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, προσθέτουμε και τις πατάτες και ολοκληρώνουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσουν.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, ραντίζουμε με τον χυμό λεμονιού, διορθώνουμε το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα.
Πηγή: Γαστρονόμος