Διασώστρια επί μία εικοσαετία, εκπαιδεύτρια πρώτων βοηθειών και οδηγός βουνού εδώ και πολλά χρόνια, ασχολήθηκε από μικρή ηλικία με πολλά αθλήματα και έχει αποσπάσει διακρίσεις, βραβεία και επαίνους, έχοντας τιμηθεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τα 15 χρόνια εθελοντικής προσφοράς και εργασίας στο κοινωνικό σύνολο.
Αυτό που την ξεχωρίζει όμως, είναι η επαγγελματική της ιδιότητα ως οδηγός παγετώνων στην Ισλανδία τα δύο τελευταία χρόνια και η πρώτη γυναίκα Ελληνίδα οδηγός βουνού σε παγετώνα. Ένας “τίτλος” που την κατατάσσει στη λίστα των ελάχιστων γυναικών ανά τον κόσμο, γι’ αυτό που βιοποριστικά κάνει σήμερα στην ζωή της, έχοντας αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στη μεγάλη της αγάπη. Τα βουνά!!!.
Η 37χρονη Μαρία Λαγού μας συστήθηκε και μίλησε αποκλειστικά στην εκπομπή “Καθημερινά” και στον Αλέξανδρο Ζαούτσο, από τον Ραδιοθάλαμο Τρικάλων της ΕΡΤ Λάρισας. Μεγαλωμένη στην Ελάτη Τρικάλων, όπου και τελείωσε τη φοίτησή της στην υποχρεωτική εκπαίδευση, σπούδασε Θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αλλά ουδέποτε κατάφερε να απορροφηθεί επαγγελματικά, είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, παρ’ ότι το επιδίωξε. Ταυτόχρονα με τις σπουδές της εργάστηκε σε κατασκηνώσεις, αποκτώντας εμπειρία στην εκπαίδευση και φύλαξη παιδιών.
Η ανάγκη, δε, αναζήτησης εργασίας για βιοποριστικούς λόγους, προφανώς δεν της επέτρεψαν να αρνηθεί διαφόρου τύπου δουλειές, ως προσωπικό ασφαλείας και υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων σε χώρους εστίασης, μέχρι και… τηλεοπτική παρουσιάστρια για επαγγελματικούς χώρους και συμβουλευτικής διατροφής. Η “τρέλα” της, όμως με τη φύση και το τοπίο, έχοντας ήδη πρότερη εμπειρία ως εκπαιδεύτρια αναρρίχησης και ως οδηγός βουνού σε ομάδες ταξιδιωτών, μάλλον την οδήγησαν μοιραία στο να ασχοληθεί αποκλειστικά με αυτό, αφού -καθώς φαίνεται- η αδρεναλίνη την απελευθερώνει βιολογικά και της προσφέρει γαλήνη… Τυχαία ή όχι, κατέληξε στην μακρινή Ισλανδία, τη νησιωτική χώρα της βόρειας Ευρώπης που βρίσκεται στο βόρειο Ατλαντικό ωκεανό, ανάμεσα στη Γροιλανδία, τη Σκωτία, τις Νήσους Φερόες και τη Νορβηγία. “Είναι μια απαιτητική και υπεύθυνη δουλειά, ειδικά όταν πρέπει να οδηγήσεις σε παγετώνα με ασφάλεια, σε μία διαδρομή χρονικής διάρκειας τριών περίπου ωρών, μία ομάδα 15 ατόμων που έρχονται να ζήσουν την εμπειρία αλλά με τουριστικό χαρακτήρα…”, σημειώνει η Μαρία Λαγού. “Πρέπει να υπολογίζουμε τα πάντα με κάθε λεπτομέρεια. Τον εξοπλισμό, τις καιρικές συνθήκες, τις ανάγκες της κάθε ομάδας που θα την οδηγήσουμε σε παγετώνες. Όταν μάλιστα είσαι μόνος σου -ως οδηγός- η αποστολή σου γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, ενδεχομένως και επικίνδυνη κάποιες φορές…”, προσθέτει με έμφαση. Βλέποντας, μάλιστα, την αλλαγή του τοπίου στους παγετώνες της Ισλανδίας, θεωρεί ως δεδομένη και με μαθηματική ακρίβεια την παγκόσμια κλιματική αλλαγή.
Η Μαρία Λαγού, μπορεί να νοιώθει στενάχωρα που αναγκάστηκε να φύγει στο εξωτερικό, λόγω της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα, αλλά η σκέψη της, πολύ περισσότερο, δε, η καρδιά της, βρίσκονται στην πατρίδα. “Νοιώθω, όμως, την γαλήνη εδώ που βρίσκομαι, κάνοντας αυτό που αγαπάω, κι αν η Ελλάδα που το δώσει αυτό κάποια στιγμή, με ασφάλεια στην εργασία, στην υγεία κα στην εκπαίδευση, θα επέστρεφα στην χώρα μου με περισσότερη νοσταλγία…”, μας λέει εκφραστικά. Όπως το σύνολο των αποδήμων Ελλήνων, η Μαρία Λαγού δακρύζει, κυριολεκτικά, όταν σκέφτεται τη χώρα μας, αισιοδοξώντας ότι τα πράγματα θα αλλάξουν σύντομα. Όσο για το μήνυμα που εκπέμπει προς τους απανταχού Έλληνες… Μικρό, αλλά ουσιαστικό: “Κυνηγήστε τα όνειρά σας, όπου κι αν βρίσκεστε… Μπορούν να μας πάρουν τα πάντα, αλλά όχι την ψυχή μας…”. Καλή επιστροφή Μαρία!!! Αποστολή εξετελέσθη!