Η τεράστια ανησυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη για το μέλλον του καταγράφηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής. Ωστόσο το μήνυμα το πήρε: είναι απομονωμένος και οι εξελίξεις δεν είναι στα χέρια του. Από την ώρα που ο πρωθυπουργός της χώρας δηλώνει άγνοια, η Ελλάδα πρέπει να βρει έναν πρωθυπουργό που να γνωρίζει τι κάνουν οι υφιστάμενοί του και όσοι διορίζει ο ίδιος.
Ολη η προσπάθεια Μητσοτάκη χθες στη Βουλή ήταν να δηλώσει άγνοια για την παρακολούθηση πολιτικών και δημοσιογράφων (καθώς για τον Θανάση Κουκάκη δεν είπε ούτε λέξη). Σαν μια απολογία ενώπιον ενός αόρατου κατηγορητηρίου σε δικαστική αίθουσα. Δεν υπήρξε καμία ανάληψη ευθύνης ούτε για τον διορισμό Κοντολέοντα. Και, φυσικά, δεν απάντησε σε βασικά ερωτήματα:
– Γιατί παρακολουθούσε τον Νίκο Ανδρουλάκη;
– Ποιος έδωσε την εντολή παρακολούθησης;
– Παρακολουθούνται σήμερα πολιτικά πρόσωπα;
– Πότε ενημερώθηκε για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη από τον ανιψιό του Γρηγόρη Δημητριάδη και τον πρ. διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα;
«Δεν είναι δουλειά μου να ξέρω»
Ο πρωθυπουργός έκανε χθες διαρκείς δηλώσεις άγνοιας για τις παρακολουθήσεις και περιορίστηκε σε αυτές. «Κανείς πρωθυπουργός δεν γνωρίζει ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ. Εγώ δεν γνωρίζω ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ», υποστήριξε ο Κ. Μητσοτάκης και στην τριτολογία του ισχυρίστηκε πως «δεν είναι δουλειά μου». «Εγώ δεν γνωρίζω. Εγώ δεν το γνωρίζω. Και δεν θα έπρεπε να το γνωρίζω, διότι περιοριστικά τα πρόσωπα τα γνωρίζουν ο διοικητής, η ΑΔΑΕ και ο αρμόδιος εισαγγελέας», είπε στη δευτερολογία του και ανέφερε πως «κοίταξα τον ελληνικό λαό στα μάτια και τον διαβεβαίωσα ότι δεν γνώριζα τίποτα για την παρακολούθηση του Ανδρουλάκη και κανενός δημοσιογράφου».
Σωρηδόν οι διαψεύσεις
Ομως χθες στην Ολομέλεια της Βουλής ο Κ. Μητσοτάκης κατέφυγε σε ψέματα και βιώσαμε το πρωτοφανές: ακόμα και την ώρα της πρωτολογίας του πρωθυπουργού να καταφθάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία σωρηδόν οι διαψεύσεις των ισχυρισμών του! Από τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Γιάνη Βαρουφάκη («τα μπαλαμούτιασε», του παραπονέθηκε ο πρωθυπουργός) μέχρι τον Γιάννη Πανούση, τη Νάντια Βαλαβάνη, τον δικηγόρο Θανάση Καμπαγιάννη και τους δημοσιογράφους Τάσο Τέλλογλου και Γιώργο Χρηστίδη (του Spiegel). Τα επιχειρήματα Μητσοτάκη καταρρίφθηκαν ένα προς ένα: ότι το σύνταγμα επιτρέπει την παρακολούθηση πολιτικών, ότι επί ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούνταν οι πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης, ότι η ΕΥΠ βοήθησε στην εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής, ότι και εκείνον τον παρακολουθούσαν όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι στον Έβρο «Έλληνες άφησαν ένα μωρό να πεθάνει στο έδαφος της Ελλάδος και μάλιστα το βαφτίζουν και Μαρία τις ημέρες της Παναγίας».
Τροπολογία για ΑΔΑΕ
Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε μια πρόταση που ο πρωθυπουργός έκανε ότι δεν την άκουσε: την κατάργηση (και μάλιστα με αναδρομική ισχύ) της τροπολογίας που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους πολίτες ότι έχουν παρακολουθηθεί. Θα μπορούσε να ήταν το τεκμήριο ότι ο Κ. Μητσοτάκης θέλει να αλλάξει το παρακράτος.
Θέλει να παρακολουθεί τους πολιτικούς!
Ομως ο Κ. Μητσοτάκης είναι στην αντίθετη όχθη. «Δεν πρέπει να εξαιρούνται. Και το σύνταγμα δεν ορίζει κάτι τέτοιο. Ούτε και ο εκτελεστικός νόμος του 1994», είπε θεωρώντας ότι πρέπει να παρακολουθούνται οι πολιτικοί. Και το είπε στη Βουλή για να γνωρίζουν οι βουλευτές της Ν.Δ. τι γνωρίζει ο πρόεδρός τους. Μοιάζει με πολιτικό εκβιασμό. Σαν αυτόν που έκανε προς τη σιωπηλή πλευρά Σαμαρά κάνοντας στην Ολομέλεια διαρκείς αναφορές στον Θόδωρο Δραβίλα που είχε διορίσει ο Αντώνης Σαμαράς την περίοδο 2012 – 2015.
Είναι προφανές πως το μεγάλο άγχος του Κ. Μητσοτάκη είναι η Ν.Δ. Σχεδόν παρακάλεσε τον Αλ. Τσίπρα να καταθέσει πρόταση μομφής, μπας και συσπειρωθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. – γιατί ο ίδιος αδυνατεί να το πετύχει. Ο μόνος που θέλησε να ταυτιστεί με τον πρωθυπουργό στην πτώση του ήταν ο Γιώργος Γεραπετρίτης…
Το «εκλογικό» μέτωπο
Το πικρό ποτήρι είναι μπροστά για τον Κ. Μητσοτάκη. Και είναι οι εκλογές. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξέκοψε κάθε ιδέα για παραίτηση και επιλογή νέου πρωθυπουργού από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Ν.Δ.
«Παραιτηθείτε και δώστε τη δυνατότητα στους Έλληνες και τις Ελληνίδες να κρίνουν και να αποφασίσουν», είπε ο Αλ. Τσίπρας ξεκινώντας έναν ενδιαφέροντα διάλογο με τον Μιχάλη Κατρίνη και τον Γιάνη Βαρουφάκη. «Οι εκλογές θα έρθουν, αλλά θα έρθουν, κ. Τσίπρα, μετά τη διαλεύκανση της υπόθεσης», του απάντησε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., μεταθέτοντας κατά 2 – 3 μήνες το χρονικό όριο των εξελίξεων. «Δεν έχει καταλάβει αυτό που όλοι ξέρουμε; Τέλος η πρωθυπουργία σας», είπε και ο γραμματέας του ΜέΡΑ25. Υπενθυμίζεται ότι, όπως προκύπτει και από τις παρεμβάσεις Βενιζέλου και άλλων, και ο χώρος του προοδευτικού Κέντρου έχει διακόψει τις σχέσεις του με το καθεστώς Μητσοτάκη. Ο Αλ. Τσίπρας είπε στον Κ. Μητσοτάκη ότι συμφωνεί με τις νομικές θέσεις του Ευ. Βενιζέλου. «Εντυπωσιάζομαι», σχολίασε ο πρωθυπουργός.
Υπογραμμίζεται ότι ο Κ. Μητσοτάκης υιοθέτησε τις ψεκασμένες θεωρίες συνωμοσίας που διέρρευσαν οι άνθρωποί του για «ρωσικό δάκτυλο» και προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας μέσα από αδύναμες κυβερνήσεις.