Έφυγαν σήμερα από Λέσβο, Σάμο και Χίο – Νέες αναχωρήσεις το Μ. Σάββατο προς Γερμανία, ενώ η Human Rights Watch ξεκίνησε εκστρατεία με το όνομα #FreeTheKids
Σήμερα φεύγουν τα πρώτα 12 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από την Ελλάδα για το Λουξεμβούργο, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου μετεγκατάστασης 1.600 ασυνόδευτων ανηλίκων από τα ελληνικά νησιά προς άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Τα 12 παιδιά προέρχονται, σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, από τη Λέσβο, τη Σάμο και τη Χίο και η μετεγκατάστασή τους στο Λουξεμβούργο γίνεται έπειτα από συμφωνία με την κυβέρνηση του Λουξεμβούργου, με τη συμβολή και της επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ίλβα Γιόχανσον. Συνέδραμαν επίσης η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου.
Η επόμενη ομάδα ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που αναμένεται να αναχωρήσει από τη χώρα μας για τη Γερμανία θα φύγει το Μεγάλο Σάββατο, σύμφωνα με το υπουργείο.
Καμπάνια για την απελευθέρωση ασυνόδευτων παιδιών
Στο μεταξύ, χθες η Human Rights Watch (HRW) ξεκίνησε εκστρατεία με το όνομα #FreeTheKids ζητώντας από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να απελευθερώσει τα εκατοντάδες ασυνόδευτα παιδιά που τελούν υπό κράτηση σε ανθυγιεινά κελιά αστυνομικών τμημάτων και σε κέντρα κράτησης στην Ελλάδα και να μεταφερθούν σε ασφαλείς δομές για παιδιά.
“Η απελευθέρωσή τους από καταχρηστικές συνθήκες κράτησης θα τα προστατεύσει καλύτερα από την προσβολή από τον ιό εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού” τονίζει η οργάνωση και υπενθυμίζει το σχέδιο «Κανένα Παιδί Μόνο», που είχε ανακοινώσει τον περασμένο Νοέμβριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών, το οποίο “δεν βάζει τέλος στο καθεστώς ‘προστατευτικής φύλαξης’ και εξακολουθεί να εκθέτει τα παιδιά σε κίνδυνο επιβλαβούς κράτησης”.
Υπό κράτηση 331 παιδιά
H οργάνωση μάλιστα παραθέτει τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σύμφωνα με τα οποία στις 31 Μαρτίου 331 παιδιά βρίσκονταν υπό αστυνομική κράτηση αναμένοντας τη μεταφορά τους σε κάποια δομή, αριθμός κατά πολύ αυξημένος σε σχέση με τον Ιανουάριο, οπότε 180 ασυνόδευτα παιδιά βρίσκονταν πίσω από τα κάγκελα.
Επιπλέον, η HRW υπενθύμιζε τις δύο σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του 2019 με τις οποίες είχε κρίνει ότι η “προστατευτική κράτηση” ασυνόδευτων ανηλίκων συνιστούσε παραβίαση του δικαιώματός τους για ελευθερία, καθώς και ότι οι συνθήκες τα εξέθεσαν σε εξευτελιστική μεταχείριση.
Μείωση αφίξεων τον Μάρτιο
Χθες το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έδωσε στη δημοσιότητα τα μηνιαία στοιχεία Μαρτίου σχετικά με αφίξεις αιτούντων άσυλο και διαμενόντων στα ΚΥΤ των νησιών και αιτήσεις ασύλου. Στα στοιχεία αυτά, καταγράφει μείωση αφίξεων κατά 16% σε Έβρο και νησιά σε σχέση με τον Φεβρουάριο, παρά την κρίση με την Τουρκία τον μήνα αυτό, σημειώνοντας μάλιστα ότι, “χάρη στη στρατηγική αλλαγή στην επιτήρηση των συνόρων, με την αποσυμφόρηση των νησιών που πραγματοποιήθηκε, απορροφήθηκαν πλήρως οι αυξημένες ροές του Ιανουαρίου, του Φεβρουαρίου και των πρώτων δύο ημερών του Μαρτίου του 2020”.
Κατά τα άλλα, το υπουργείο σημείωσε ότι μειώθηκαν κατά 5,3 % οι διαμένοντες στα ΚΥΤ σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2019 και ότι τα εκκρεμή αιτήματα ασύλου μειώθηκαν κατά 4,7% σε σχέση με τον Φεβρουάριο, δεδομένου ότι τον Μάρτιο δεν έγιναν δεκτά νέα αιτήματα ασύλου λόγω της ΠΝΠ.
Ε.Ζ.