Ηεκτίναξη του αριθμού των κρουσμάτων στο επίπεδο ρεκόρ των 72.000 ατόμων στη Γαλλία, η διατήρησή τους σε υψηλά επίπεδα στη Γερμανία, με πάνω από 70.000 κρούσματα, ενώ καταγράφηκαν σχεδόν 1.000 θάνατοι σε δύο ημέρες, και οι ανησυχίες του Λονδίνου ότι μέσα σε έναν μήνα τα κρούσματα της Όμικρον μπορεί να έχουν φθάσει το εκατομμύριο, μετά τη χθεσινή διατήρηση των κρουσμάτων σχεδόν στα 51.000, ενίσχυσε τους φόβους ότι η Γηραιά Ήπειρος θα περάσει τα δεύτερα Χριστούγεννα υπό περιορισμούς, δεδομένου ότι οι περισσότερες εθνικές κυβερνήσεις λαμβάνουν η μία μετά την άλλη νέα μέτρα ή διευρύνουν τα ήδη ισχύοντα, παραδεχόμενες εμμέσως ότι δεν κατάφεραν να αναχαιτίσουν την πανδημία.
Στην αντίθεση κατεύθυνση η Σλοβακία, που κατέχει πλέον το ρεκόρ διασποράς του ιού παγκοσμίως, καταγράφοντας 1.099 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, αποφάσισε να χαλαρώσει τα μέτρα για τους εμβολιασμένους και τους αναρρώσαντες, ενώ στην Ουγγαρία η λειτουργία των υπαίθριων χριστουγεννιάτικων αγορών ξεκίνησε με τον έλεγχο του πιστοποιητικού εμβολιασμού, αλλά χωρίς την υποχρεωτικότητα της μάσκας, παρά τον συνωστισμό.
Η νέα πλειοψηφία της γερμανικής Βουλής ψήφισε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού του νοσηλευτικού προσωπικού έως τις 15 Μαρτίου, που θεωρήθηκε πρακτικά ως το πρώτο βήμα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του πληθυσμού από τις αρχές του επομένου έτους.
«Είναι παντελώς απαράδεκτο που σε ιδρύματα όπου ζουν άνθρωποι που μας εμπιστεύονται για την προστασία τους άνθρωποι πεθαίνουν άνευ λόγου επειδή ανεμβολίαστοι εργάζονται εκεί» τόνισε από το βήμα της γερμανικής Βουλής ο νέος σοσιαλδημοκράτης υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ZDF σχεδόν το 70% τάσσεται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολισμού, μέτρο που υποστηρίζει και ο νέος καγκελάριος Όλαφ Σολτς, που εκτιμά ότι «η πανδημία δεν θα σταματήσει τον Μάρτιο».
Τη στιγμή που στη Γαλλία, και κυρίως στο Παρίσι, τα τεστ έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από τα ράφια των φαρμακείων και στο λιμάνι της Νάπολης κατασχέθηκαν περίπου 1,2 εκατ. μάσκες από την Κίνα διότι δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές ασφαλείας, η Δανία έκλεισε τα σχολεία, η Ρουμανία αποφάσισε να θέτει σε καραντίνα όσους εισέρχονται στη χώρα, η Τσεχία, μια εβδομάδα πριν από την ανάληψη της νέας κυβέρνησης, επέβαλε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60 ετών, το υγειονομικό προσωπικό, τους αστυνομικούς, τους πυροσβέστες και τους στρατιωτικούς από την 1η Μαρτίου, ενώ το Ισραήλ ανακοίνωσε την παράταση των περιορισμών, συμπεριλαμβανομένων και της απαγόρευσης εισόδους ξένων για ακόμη ένα δεκαήμερο.
Το Συμβούλιο Υγείας της Ολλανδίας συνέστησε στην κυβέρνηση να επιτρέψει τον εμβολιασμό των παιδιών από 5 έως 11 ετών, ενώ στη χώρα έχει εμβολιαστεί πλήρως το 85% των ενηλίκων, αλλά ο αριθμός των κρουσμάτων και των νοσηλειών παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Η βρετανική κυβέρνηση έκανε γνωστό ότι δεν σχεδιάζει νέα γιορτή στην πρωθυπουργική κατοικία για φέτος, μετά το σκάνδαλο από τα βίντεο του προηγούμενου έτους όπου στελέχη της κυβέρνησης είχαν παραβιάσει το lockdown και διασκέδαζαν στην Ντάουνινγκ Στριτ, γεγονός που οδήγησε για πρώτη φορά στις δημοσκοπήσεις το Εργατικό Κόμμα να ξεπερνά τους Συντηρητικούς του Μπόρις Τζόνσον.
Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο Άντονι Φάουτσι προειδοποίησε ότι «θα ήταν καλύτερα να επικεντρωθούμε στο πραγματικό πρόβλημα, και αυτό είναι αυτή τη στιγμή η Δέλτα». Στις ΗΠΑ δυστυχώς έχει εμβολιαστεί πλήρως σχεδόν το 60% του πληθυσμού, γεγονός που έχει εκτινάξει τον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων στα 119.000 κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, με τα συνολικά θύματα να πλησιάζουν τα 800.000.
Στη Ρωσία κατεγράφησαν περισσότερα από 30.000 νέα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό τους να πλησιάζει πλέον τα 10 εκατομμύρια και τα θύματα να πλησιάζουν τις 290.000. Στην Ασία Ιάπωνες ερευνητές της ομάδας του Γιασουχίρο Τσουκαμότο στο Περιφερειακό Πανεπιστήμιο του Κιότο δημιούργησαν μάσκες χαμηλού κόστους που χρησιμοποιούν αντισώματα στρουθοκαμήλου για να ανιχνεύουν τον ιό φωσφορίζοντας υπό υπεριώδη ακτινοβολία.
Η θυσία των γιατρών στο Περού
Τους 551 γιατρούς που έπεσαν θύματα του κορωνοϊού τίμησε το Περού, που αποτελεί τη χώρα με τους περισσότερους νεκρούς αναλογικά με τον πληθυσμό. Στον προστατευτικό φράχτη της έδρας του Ιατρικού Συλλόγου της Λίμα έχουν αναρτηθεί τα πορτρέτα των νεκρών γιατρών και ο δρόμος που περνά μπροστά από τα γραφεία του μετονομάστηκε σε Οδό των Ηρώων. Στην τουριστική και προνομιακή συνοικία Μιραφλόρες της Λίμα τοποθετήθηκε μαρμάρινος οβελίσκος τριών μέτρων με την επιγραφή «Η θυσία σας ας φωτίζει για πάντα την ιατρική του Περού» στη μνήμη των 551 γιατρών, που αποτελούν πάνω από το 6% των συνολικών γιατρών της χώρας.