Όπως τονίζεται στην έκθεση, ήδη από το πρώτο τρίμηνο καταγράφηκαν οι πρώτες επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19 στην παγκόσμια και στην ελληνική οικονομία, ωστόσο οι μεγαλύτερες επιπτώσεις αναμένεται να εκδηλωθούν πλήρως στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου.
Η έκθεση εστιάζει στο επιπρόσθετο κόστος που προκαλούν οι παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τονίζοντας πως το αυξημένο δημόσιο χρέος δημιουργεί τον κίνδυνο νέας λιτότητας στην Ελλάδα, με περικοπές μισθών και αυξήσεις φόρων.
Όπως τονίζεται, καταλυτική θα είναι η πολιτική που θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο θέμα της χρηματοδοτικής στήριξη των χωρών που έχουν πληγεί από την πανδημία, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να δοθεί επαρκής χρόνος ώστε να αποκατασταθεί η δημοσιονομική ισορροπία με ομαλό τρόπο.
Επίσης, επισημαίνεται πως το αυξημένο χρέος θα πρέπει να πληρωθεί από δημόσιους πόρους επιβαρύνοντας, σε τελική ανάλυση, τους πολίτες της χώρας. Το Γραφείο τονίζει πως η κατανομή αυτού του βάρους, είτε μεταξύ κοινωνικών ομάδων είτε μεταξύ γενεών, θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ανοιχτού και ειλικρινούς δημόσιου διαλόγου ώστε να χαραχθεί μια κοινώς αποδεκτή δημοσιονομική στρατηγική για τα επόμενα χρόνια.
Με βάση το απαισιόδοξο σενάριο της έκθεσης, το δημόσιο χρέος προβλέπεται να αναρριχηθεί στο 192,7% του ΑΕΠ φέτος. Παράλληλα, η ύφεση θα αγγίξει το 9,4%, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα φτάσει στο 4,6%, ενώ η ανεργία θα απογειωθεί στο 31,2%.
efsyn.gr