Μια πανεύκολη και ελαφριά σούπα που αξιοποιεί στο έπακρο τα περισσεύματα των γιορτών, αφού ανακυκλώνει τα ψητά πουλερικά, τα λαχανικά που έχουν ξεμείνει, τα βρασμένα όσπρια, τα λίγα ζυμαρικά και τα τριμμένο τυρί.
Φτιάξτε την και με άλλους συνδυασμούς της φαντασίας σας και θα ζεστάνει την κοιλιά και την ψυχή σας.
Υλικά για τη συνταγή
4 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένο
1 μέτριο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
2 στικ σέλερι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 μέτριο κολοκυθάκι, κομμένο σε κύβους
3 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
2 φλιτζάνια μαγειρεμένη γαλοπούλα ή κοτόπουλο, ξεψαχνισμένα
1 φλιτζάνι φασόλια βρασμένα (προαιρετικά)
1 φύλλο δάφνης
6 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου ή γαλοπούλας
1 φλιτζάνι κοφτό μισό ή άλλα ζυμαρικά μικρά της αρεσκείας σας
4 φλιτζάνια baby σπανάκι, χοντροκομμένο
2 κουταλιές της σούπας τριμμένη παρμεζάνα + επιπλέον για το σερβίρισμα
Ελαιόλαδο (προαιρετικά)
Αλατοπίπερο κατά βούληση
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σοτάρετε το μπέικον σε μέτρια προς υψηλή φωτιά μέχρι να γίνει τραγανό.
Στραγγίστε όλο το λίπος εκτός από 1 κουταλιά της σούπας. Μπορείτε να το αντικαταστήσετε το λίπος με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Στο ίδιο σκεύος με τη λιπαρή ουσία προσθέστε το κρεμμύδι, το σέλερι, το σκόρδο και τα κολοκυθάκια. Σοτάρετέ τα, ανακατεύοντας συνεχώς, για περίπου 5 λεπτά.
Προσθέστε τον πελτέ ντομάτας και ανακατέψτε καλά.
Βάλτε την ξεψαχνισμένη γαλοπούλα ή κοτόπουλο, τα φασόλια (αν χρησιμοποιήσετε), τη δάφνη και τέλος το ζωμό.
Αφήστε τα να πάρουν μια καλή βράση, ρίξτε το κοφτό μακαρονάκι ή οτιδήποτε άλλο θέλετε και μαγειρέψτε τη σούπα για 9-10 λεπτά μέχρι να γίνουν αλ ντέντε τα ζυμαρικά.
Λίγο πριν το τελείωμα, βάλτε τα φύλλα σπανάκι και την τριμμένη παρμεζάνα και ανακατέψτε καλά. Δοκιμάστε τις γεύσεις και αλατοπιπερώστε ανάλογα.
Σερβίρετε τη σούπα ζεστή, περιχύστε με λίγο ελαιόλαδο ωμό και πασπαλίστε με λίγη επιπλέον παρμεζάνα, αν επιθυμείτε.