Νεώτερα για την εξέλιξη της κακοκαιρίας δίνονται στη συνέχεια:
Το Σάββατο 07/01 οι ψυχρές αέριες μάζες έχουν καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες το πρωί, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα σταθμών του Αστεροσκοπείου Αθηνών (ο πίνακας δεν περιλαμβάνει τους σταθμούς στα χιονοδρομικά κέντρα, πχ. στο Λαϊλιά Σερρών η ελάχιστη θερμοκρασία ήταν -18 βαθμοί).
Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στα κεντρικά και νότια, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, καθώς και σε περιοχές του Εβρου και του ΒΑ Αιγαίου (Χάρτης 1, οι περιοχές όπου αναμένονται φαινόμενα δίνονται με αποχρώσεις του μπλε ενώ οι χιονοπτώσεις σημειώνονται με στίγματα), ενώ πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε ολόκληρη τη χώρα. Ειδικά στη Β. Ελλάδα, η θερμοκρασία θα παραμείνει συνεχώς σε πολύ χαμηλά επίπεδα (αρκετούς βαθμούς υπό το μηδέν) και επομένως απαιτείται αυξημένη προσοχή για τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού.
Την Κυριακή 08/01 χιονοπτώσεις αναμένονται στην Εύβοια, παροδικά στην Αττική και κυρίως στην Κρήτη, ενώ πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αναμένονται στα ηειρωτικά, με ολικό παγετό σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας.
Θα ακολουθήσουν νεώτερες ανακοινώσεις για την εξέλιξη της κακοκαιρίας.
Κ. Λαγουβάρδος-Β. Κοτρώνη-Σ. Ντάφης
Σάββατο 07/01/2017, Ώρα 0900
ΕΑΑ-Πεντέλη
——————————————————————————————————————————————–
Ανάλυση αισθητών θερμοκρασιών
Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας είναι η εντυπωσιακή πτώση της θερμοκρασίας στο σύνολο της χώρας. Ειδικότερα, οι ημέρες του Σαββάτου (7/1), της Κυριακής (8/1) και της Δευτέρα (9/1)αναμένεται να είναι έντονα ψυχρές, ενώ αρκετές περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας χώρας θα βρεθούν υπό ολικό παγετό, με τη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του 24ώρου να μην υπερβαίνει τους 0 oC. Πέρα από τα περισσότερο προφανή προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει ο παγετός, η επικράτηση ακραίων θερμοκρασιών μπορεί να αποτελέσει επικίνδυνο παράγοντα και για τον ανθρώπινο οργανισμό, υποβάλλοντας αυτόν σε θερμική (ψυχρή) επιβάρυνση.
Αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα της επερχόμενης κακοκαιρίας, το meteo.gr/ΕΑΑ προχώρησε στην εφαρμογή του αριθμητικού μοντέλου μικρής κλίμακας RayMan με στόχο τη βιομετεωρολογική εκτίμηση των συνθηκών που αναμένεται να επικρατήσουν στη χώρα. Το συγκεκριμένο μοντέλο επιτρέπει τον υπολογισμό της λεγόμενης φυσιολογικά ισοδύναμης θερμοκρασίας (Physiologically Equivalent Temperature – PET), η οποία προκύπτει με επίλυση του ενεργειακού ισοζυγίου του ανθρωπίνου σώματος. Ως εκ τούτου, η χρήση του PET επιτρέπει την ακριβέστερη εκτίμηση του αισθήματος θερμικής άνεσης και του θερμικού στρες, καθώς, σε αντίθεση με άλλους απλούς δείκτες, λαμβάνει υπόψη το σύνολο των μετεωρολογικών (θερμοκρασία, υγρασία, άνεμος, ακτινοβολία) και θερμοφυσιολογικών (ένδυση, δραστηριότητα) παραμέτρων που καθορίζον το «πόσο ζεστά ή κρύα» αισθάνεται ένα άτομο. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι τιμές PET που υπολογίστηκαν για όλες τις πρωτεύουσες νομών της Ελλάδας την Δευτέρα 9/1/2017.