Πριν λίγη ώρα, γνωστοποιήθηκε από το Reuters ότι το Ισραήλ διέκοψε την ηλεκτροδότηση της Λωρίδας της Γάζας, στο πλαίσιο της ολοκληρωτικής πολιορκίας που έχει επιβάλλει στην περιοχή όπου ζουν αποκλεισμένοι περίπου 2,5 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι. Την είδηση πως «η Γάζα είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα καθώς σταμάτησε να λειτουργεί ο μοναδικός σταθμός παραγωγής» μετέδωσε το Reuters, που επικαλείται τα Μέσα Ενημέρωσης της Χαμάς.
Κυβέρνηση εθνικής ενότητας στο Ισραήλ
Σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας συμφώνησαν Νετανιάχου και Γκαντς, μετά τη συνάντηση που πραγματοποίησαν νωρίτερα σήμερα. Σύμφωνα με πηγή από το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου που επικαλείται η Harretz, συμφωνήθηκε ότι ο Νετανιάχου, ο υπουργός Άμυνας Γκαλάντ και ο Γκαντζ να συμμετέχουν στο υπουργικό συμβούλιο έκτακτης ανάγκης. Ο Gadi Eizenkot, μέλος του κόμματος του Gantz και πρώην αρχηγός του επιτελείου της IDF, μαζί με τον υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων Ron Dermer, θα υπηρετήσουν ως παρατηρητές. Οι αρμοδιότητες του τακτικού υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας, όπως ορίζει ο νόμος, θα παραμείνουν αμετάβλητες. Το κόμμα του Gantz θα έχει πέντε υπουργούς στην κυβέρνηση χωρίς χαρτοφυλάκια.
Αποκλεισμένοι
Από το Σάββατο, συνολικά 1.055 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, με 500 και πλέον να είναι γυναίκες και παιδιά και 5.184 τραυματίστηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Γάζας.
Οι άμαχοι, είναι αποκλεισμένοι και κινδυνεύουν από τους συνεχείς βομβαρδισμούς της ισραηλινης αεροπορίας, αφού το μοναδικό μεθοριακό πέρασμα από το οποίο μπορούν να φύγουν είναι αυτό στη Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο, το οποίο όμως έχει βομβαρδιστεί κι αυτό τρεις φορές μέσα σε τρία 24ωρα. Μη κυβερνητικές οργανώσεις ζητούν τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου με τις ΗΠΑ να έχουν αναλάβει πρωτοβουλία για τον σχεδιασμό και τη δημιουργία ενός τέτοιου διαδρόμου που θα οδηγεί στην Αίγυπτο για να μπορέσουν να φύγουν οι άμαχοι Παλαιστίνιοι αλλά και οι Αμερικανοί που βρίσκονται στη Γάζα.
Ερντογάν κατά πάντων
Σε εμπρηστικές του δηλώσεις ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στράφηκε κατά της Συρίας και του Ισραήλ υποστηρίζοντας ότι αυτή τη στιγμή διεξάγεται «σφαγή» στην περιοχή μπροστά στα μάτια της «αμέτοχης» ανθρωπότητας». Όπως είπε: «Κανείς δεν θα πρέπει να αμφιβάλλει ότι τελικά θα δώσουμε την απάντησή μας σε όσους μας βλάπτουν συμμαχώντας με τους τρομοκράτες σε αυτόν τον αγώνα. Όσοι συνεχίζουν να κάνουν τους δικούς τους υπολογισμούς από την εποχή του πολέμου του Κόλπου, υποστηρίζοντας την τρομοκρατική οργάνωση στη Συρία, ελπίζουμε τώρα να επιστρέψουν τώρα στις ορθολογικές πολιτικές που απαιτούν τα κοινά εθνικά μας συμφέροντα», στέλνοντας μήνυμα στις ΗΠΑ. «Η Τουρκία σέβεται το δίκαιο κάθε κράτους και κάθε οργανισμού με τον οποίο έχει συμμαχικές σχέσεις. Αναμένει κι από αυτούς να σέβονται το δικό της δίκαιο με τον ίδιο τρόπο. Αν δεν μπορεί να επιτευχθεί αυτή η ισορροπία, τότε η δυνατότητα του καθενός να καθορίζει τις δικές του πολιτικές και να χαράζει τη δική του πορεία καθίσταται νόμιμο δικαίωμα. Δεν είμαστε περαστικοί, είμαστε οι αφεντάδες αυτού του τόπου» πρόσθεσε.
Ο Πούτιν κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι «δεν επιδιώκουν τη λύση»
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σχολίασε την κλιμάκωση της βίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, κατηγορώντας τις ΗΠΑ πως δεν επιδιώκουν λύση. Σύμφωνα με το Reuters, ο Πούτιν δήλωσε ότι η σύγκρουση δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς την λύση ζητημάτων όπως η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους. Κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι παρακάμπτουν την καθιερωμένη διαδικασία διευθέτησης της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης και ότι προσπαθούν να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους χωρίς να επιλύσουν τα πρωτεύοντα ζητήματα.
«Ένα μέρος των εδαφών που οι Παλαιστίνιοι θεωρούν και θεωρούσαν πάντα μέρος των αρχικών παλαιστινιακών εδαφών έχει καταληφθεί από το Ισραήλ σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και με διαφορετικούς τρόπους. Κυρίως, βέβαια, με τη βοήθεια στρατιωτικής βίας», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος στο Tass. Νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Διατηρούμε τις επαφές μας με τα μέρη της σύγκρουσης», προσθέτοντας ότι η Ρωσία «συνεχίζει να αναλύει προσεκτικά την κατάσταση» και ότι «διατηρεί τη θέση της ως χώρα που έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει στις διαδικασίες διευθέτησης».