Με την πανδημία του κορονοϊού και την επέλαση της Όμικρον να «σφυροκοπά» καθημερινά το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το άνοιγμα των φροντιστηρίων, των Κέντρων Ξένων Γλωσσών και των Κέντρων Λογοθεραπείας και Εργοθεραπείας που επαναλειτουργούν από αύριο, Δευτέρα 3 Ιανουαρίου, αναμένοντας τις νέες οδηγίες από τις αρμόδιες Αρχές για ενδεχόμενες αλλαγές στο υγειονομικό πρωτόκολλο λειτουργίας, προκαλεί ανησυχία.
Και ενώ οι ειδικοί ζητάνε από την Πολιτεία να μεταθέσει τουλάχιστον κατά μία εβδομάδα το άνοιγμα των σχολείων που είναι προγραμματισμένο για τις 10 Ιανουαρίου, η ΟΙΕΛΕ με ανακοινωσή της κάνει λόγο για υγειονομικό κίνδυνο.
«Η πολιτεία να πάρει μέτρα»
«Καμιά οδηγία, καμιά πρόνοια, χιλιάδες εκπαιδευτικοί και μαθητές κυριολεκτικά ξεχασμένοι από το Υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση. Αν συνυπολογίσει κανείς στους χώρους αυτούς και τα περιβόητα Κέντρα Μελέτης που λειτουργούν χωρίς θεσμικό πλαίσιο και δεν υπάγονται σε κανέναν εποπτικό φορέα, γίνεται φανερό ότι πρόκειται για μια υγειονομική βόμβα εκατοντάδων χιλιάδων διδασκόντων και διδασκόμενων που μπορεί να μεταδώσουν αστραπιαία τον ιό στην κοινότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος.
Η ΟΙΕΛΕ προσθέτει στην ανακοίνωσή της: «Καλούμε άμεσα την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάρει μέτρα. Σε πολλούς από τους χώρους αυτούς, όπως έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη, οι αίθουσες είναι μικρές, οι αναλογίες τ.μ. ανά εκπαιδευόμενο που τίθενται από το θεσμικό πλαίσιο δεν τηρούνται και υπάρχει συχνά το φαινόμενο των αδήλωτων τάξεων-εκπαιδευτικών-μαθητών που συνωστίζονται σε χώρους χωρίς καμιά διασφάλιση υγιεινής και ασφάλειας.
Απαιτούμε δωρεάν μοριακά τεστ για όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές, ώστε να διευκολυνθεί η ακριβής ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. Ζητάμε την αναστολή του ανοίγματος των εκπαιδευτικών μονάδων μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας».
Εν τω μεταξύ, αυτή την εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών για να συζητήσει το ζήτημα σχετικά με τα σχολεία και να κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση.
Σημειώνεται ότι πληθαίνουν οι φωνές επιστημόνων που υποστηρίζουν ότι τα σχολεία θα πρέπει να ξεκινήσουν με τηλεκπαίδευση για μία-δύο εβδομάδες, καθώς είναι πολλά τα παιδιά 3 – 17 ετών που νοσούν.
Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά
«Εάν την Πέμπτη συνεχίζουμε να έχουμε 50.000 με 60.000 κρούσματα δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να πεις “ανοίγουν τα σχολεία”», υπογράμμισε σε σημερινή τοποθέτησή του καθηγητής Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος, αναφέροντας ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.
Και όπως δήλωσε ο επιστήμονας, «η συζήτηση για τα σχολεία είναι ανοιχτή ακόμα, η απόφαση θα ληφθεί προς το τέλος της εβδομάδας όταν θα αρχίσει να φαίνεται τι συμβαίνει με την Όμικρον και τι επιβάρυνση θα φέρει».