Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου ετοίμασε εναλλακτική πανσέτα για το Χριστουγεννιάτικο μενού – γεμιστή και ζουμερή!
- ΥΛΙΚΑ
- 1 ενιαίο κομμάτι πανσέτα χοιρινή (χωρίς κόκκαλο) γύρω στα 2 με 2½ κιλά
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 4 κ.σ. κρέμα βαλσαμικό
- 1 κ.γ. κοφτό μουστάρδα σε σκόνη
- 1/2 μικρό πορτοκάλι (χυμό)
- Ξύσμα πορτοκαλιού
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2-3 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
- 2-3 κλαδάκια φρέσκο δεντρολίβανο
- 4 σκελ. σκόρδο με τη φλούδα
Ευχαριστούμε την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το www.argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 ºC και ντύνουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
- Στην πλευρά της πανσέτας, που είναι καλυμμένη με το λίπος, χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι σε ρόμβους.
- Αλείφουμε με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.
- Αναποδογυρίζουμε την πανσέτα.
- Ανοίγουμε την πανσέτα με κοφτερό μαχαίρι, ξεδιπλώνοντας την, για να μεγαλώσει η επιφάνεια της.
- Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, την κρέμα βαλσαμικό, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Έπειτα αλείφουμε πολύ καλά το κρέας.
- Κατά μήκος το γεμίζουμε με κάστανα, δαμάσκηνα, γραβιέρα, λεπτές φέτες μήλου και λίγα φρέσκα μυρωδικά.
- Τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό και δένουμε την πανσέτα με σπάγκο ψησίματος.
- Βάζουμε δυο μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο σταυρωτά στον πάγκο.
- Ακουμπάμε πάνω αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
- Τοποθετούμε το ρολό πάνω στα χαρτιά και προσθέτουμε τα σκόρδα με το ντύμα τους.
- Κλείνουμε σφιχτά σε πακέτο το ρολό.
- Βάζουμε το πακέτο με την πανσέτα στο έτοιμο ταψί, στη μεσαία σχάρα του φούρνου.
- Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170ºC και ψήνουμε για 2 ώρες και 30 λεπτά.
- Μετά το πέρας του ψησίματος ανοίγουμε το πακέτο.
- Βάζουμε την πανσέτα πάνω σε σχάρα, που έχουμε τοποθετήσει μέσα στο ταψί και αλείφουμε την επιφάνεια με κρέμα βαλσαμικού.
- Συνεχίζουμε το ψήσιμο για επιπλέον 30 λεπτά μέχρι να καραμελώσει.
- Αλείφουμε άλλη μια φορά την πανσέτα με κρέμα βαλσαμικού κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
- Όπως όλα τα ψητά, μετά το πέρας του ψησίματος, θέλουν «ξεκούραση» για 15 με 20 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθος τους) για να ανακτήσουν τα υγρά τους.
- Σερβίρουμε με πατάτες φούρνου και πράσινη σαλάτα.
- Με αυτή τη ζουμερή πανσέτα γεμιστή στο φούρνο, φτιάξτε σαλάτα και πατάτες φούρνου, και έχετε ένα Χριστουγεννιάτικο μενού για τους αγαπημένους σας.