Διάφοροι τουριστικοί κύκλοι της πόλης διακινούν τον τελευταίο καιρό φήμες ότι το τρένο από Αθήνα και ο κόσμος που επισκέπτεται αυθημερόν τα Μετέωρα αποτελούν καταστροφή για τον τουρισμό της περιοχής.
Με αφορμή αυτά τα σχόλια θέλω να βάλω τα πράγματα σε μια σειρά.
Στην ελεύθερη αγορά επιζεί και ευημερεί αυτός που διαθέτει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και προσαρμόζεται γρήγορα στις καταιγιστικές εξελίξεις της σύγχρονης οικονομίας. Η αδράνεια είτε σε συλλογικό, είτε σε προσωπικό επίπεδο απέναντι στις νέες τάσεις της αγοράς είναι συνταγή αποτυχίας και οικονομικής καταστροφής.
Το tour από Αθήνα με τρένο είναι ένα σχετικά νέο προϊόν με πολύ μεγάλη δυναμική. Δεν είναι όμως ένα προϊόν ευθέως ανταγωνιστικό με πακέτα που περιέχουν διαμονή στα Μετέωρα. Είναι ένα συμπληρωματικό τουριστικό πακέτο και αφορά κυρίως όσους δεν προγραμμάτισαν εκ των προτέρων επίσκεψη εδώ αλλά θέλουν να έρθουν στα Μετέωρα έστω και για λίγες ώρες. Αφορά κατά βάση τουρίστες χαμηλότερου εισοδηματικού επιπέδου που ήδη διαμένουν στην πρωτεύουσα, και ως προϊόν ανταγωνίζεται κυρίως τις άλλες μονοήμερες εκδρομές που προσφέρονται από Αθήνα, όπως αυτές για Δελφούς, Κόρινθο, Ναύπλιο-Αργολίδα, ή την κρουαζιέρα στον Αργοσαρωνικό.
Το συγκεκριμένο τουρ όμως αποτελεί ταυτόχρονα και ένα σήμα κινδύνου για το μέλλον του τουρισμού στα Μετέωρα. Που αν μείνει ως έχει, αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες δράσεις σε ιδιωτικό αλλά και σε συλλογικό επίπεδο θα κινδυνεύσουμε σοβαρά με υποβάθμιση. Η εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στα Μετέωρα με την ολοκλήρωση των νέων έργων υποδομής, όπως η νέα σιδηροδρομική γραμμή θα ωθήσει νομοτελειακά τον μαζικό τουρισμό να στραφεί προς την ολιγόωρη επίσκεψη γιατί εκ των πραγμάτων θα είναι η φτηνότερη επιλογή.
Η λύση σε αυτό το πρόβλημα δεν είναι η κατάργηση του τρένου ή το κλείσιμο του αυτοκινητοδρόμου. Η μόνη λύση είναι η προσέλκυση τουρισμού υψηλού εισοδήματος με την ανάπτυξη μοναδικών και ποιοτικών τουριστικών εμπειριών. Εμπειριών που θα εμπλουτίσουν το προϊόν μας σε όλο το φάσμα των τουριστικών υπηρεσιών και θα προσδώσουν στον τόπο μας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα καθιστώντας τον ελκυστικό προορισμό για την διαμονή των επισκεπτών.
Χρειάζονται στοχευμένες και ουσιαστικές παρεμβάσεις εδώ και τώρα για να μην φτάσουμε στην υποβάθμιση και μας μείνει στο τέλος μόνο ο φτηνός μαζικός τουρισμός των λίγων ωρών.
Σε συλλογικό επίπεδο αφενός θα πρέπει να διαχειριστούμε και να ρυθμίσουμε τις αυξημένες ροές των επισκεπτών έχοντας προνοήσει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές στην πόλη και τα Μετέωρα, και αφετέρου οι επιχειρηματίες του τουρισμού να επενδύσουν σε νέα πρότυπα και υπηρεσίες εκσυγχρονίζοντας τις επιχειρήσεις τους ώστε να ακολουθήσουν τις νέες τάσεις που αναδύονται στον τουρισμό.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΥΡΕΛΗΣ