Οπισθεν έκανε το υπουργείο Περιβάλλοντος στην υποχρεωτική ασφάλιση κτιρίων σε περιοχές υψηλής τρωτότητας ύστερα και από τις σφοδρές αντιδράσεις που συνάντησε η ρύθμιση, η οποία είχε ενταχθεί στον κλιματικό νόμο όχι μόνο από τους ιδιοκτήτες ακινήτων και την αντιπολίτευση, αλλά και την ίδια την Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών, η οποία όπως είχε γράψει το «ethnos.gr» σε εκτενές ρεπορτάζ του χαρακτήριζε τη διάταξη αντιεπιστημονική και ανέφικτη.
Αρον άρον αποσύρθηκε η υποχρεωτική ασφάλιση κτιρίων σε ευάλωτες περιοχές
Αρον άρον λίγο πριν την ψήφιση του νομοσχεδιου το υπουργείο απέσυρε και ακόμα μία ρύθμιση που είχε ενταχθεί στο πρώτο άρθρο τροπολογίας του και ουσιαστικά …«αποπρασίνιζε» αναδασωτέες εκτάσεις.
Οσον αφορά το άρθρο 23 του ψηφισθέντος πλέον κλιματικού νόμου του κράτους, αποσύρθηκε ολόκληρο. Το άρθρο όριζε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2025 όλα τα νέα κτίρια που βρίσκονται σε ζώνες υψηλής τρωτότητας θα ασφαλίζονται υποχρεωτικά. Η ύπαρξη ασφαλιστηρίου συμβολαίου μάλιστα θα αποτελούσε προϋπόθεση για την ηλεκτροδότηση του κτιρίου. Ως ζώνες υψηλής τρωτότητας θεωρούνται οι περιοχές που βρίσκονται είτε σε γεωγραφικές ζώνες υψηλής πιθανότητας πλημμύρας ή πλησίον δασικών περιοχών που χαρακτηρίζονται από υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς. Οι περιοχές αυτές θα καθορίζονταν με απόφαση του οικείου Γενικού Διευθυντή Δασών, λαμβάνοντας υπόψη το είδος της δασικής βλάστησης, την πυκνότητά της, την απόσταση από τα κτίρια και τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής.